Знаете ли, че има дръвчета, които раждат плодови салати? Не? И ние така си помислихме! Ето защо днес ще ви разкажем за тези дръвчета и ще ви запознаем с още 5 факта, които са не по-малко любопитни:

1. Американски писател предсказва потъването на „Титаник“ още през 1898 г., 13 години преди да построят кораба

Американският писател Морган Робъртсън може би е имал някаква роднинска връзка с Нострадамус, защото е притежавал невероятна пророческа дарба. През 1898 г. Робъртсън издава книга си „Корабокрушението на Титан“ и в книгата има много сходства между фикцията и реалната трагедия, случила се през 1912 г. Корабът в книгата се казва „Титан“ и потъва в средата на април („Титаник“ потъва на 14-15 април), на борда му има твърде малко спасителни лодки (също като при „Титаник) и потъва в следствие на удар с айсберг. Такива съвпадения звучат просто невероятно. Робъртсън обаче не се смятал за пророк, той е бил опитен моряк, който често пишел морски истории. Когато хората започнали да го наричат „ясновидец“, той отхвърлил тези твърдения и отвърнал, че просто знае за какво пише и се старае да е правдоподобно.

2. Цял град в Полша е украсен с рисунки на цветя

Залипие е малко градче в Полша с население от около 750 души. Въпреки че е малко, красотата му е огромна. Според легендата жителите му започнали да рисуват цветя по къщите си, за да прикрият петната от сажди, които полепвали по стените. Скоро тази хитроумна тактика станала много популярна и днес всичко в града е украсено с цветя – от къщите през кокошарниците до мостовете. Сякаш градчето е излязло от някоя приказка.

3. Има дръвчета, които раждат повече от един вид плод и се наричат „плодовосалатни дръвчета“

Не, не си го измисляме, честно. Австралийците Джеймс и Кери Уест са създателите на тези странни дръвчета, които раждат плодови салати. Те са създали хибрид от няколко растения. Резултатът е, че едно дръвче ражда праскови, кайсии, нектарини и сливи от един и същ клон. Цитрусовите дръвчета раждат лимони, лаймове, портокали и грейпфрути, а ябълковите дават ябълки в различни цветове.

4. В Куинсланд, Австралия, е забранено да имаш заек за домашен любимец, освен ако не си фокусник

В Австралия зайците са смятани за космати вредители, които унищожават посевите. Затова на хората не им е позволено да отглеждат зайци, а ако ви хванат, че вкъщи имате заек, може да отнесете солидна глоба – 44 хил. долара и 6 месеца в затвора!

5. Видрите имат торбички в предната част на ръцете си

Видрите са изключително очарователни животни и сега ще ви дадем още едно потвърждение на този факт. В предната част на ръцете си видрите имат „джобчета“ от кожа, в които съхраняват храна и... любимите си камъчета!

6. Най-дългото музикално произведение ще звучи над 6 века

На-дългото и най-бавно музикално произведения в историята можете да чуете в църква в Халберщат, Германия. Произведението е Organ²/ASLSP (As Slow As Possible) на Джон Кейдж. То е пуснато на 5 септември 2001 г. и трябва да приключи през 2640 г. Последната смяна на нота е била през октомври 2013 г., а следващата промяна ще е през 2020 г.