Пробвала ли си всички нашумели диети? Онези без въглехидрати, без мазнини, със здравословно гладуване, нискокалорийни прочие и прочие. Пробвала си ги, но няма никакъв ефект, а може би просто си се опитала да се храниш здравословно и да намалиш калориите, без да се ръководиш от някоя модерна диета, но пак не можеш да отслабнеш. Вероятно има някаква причина, която ти пречи да отслабнеш, и тя може да не е толкова очевидна, колкото си мислиш.

Днес сме събрали най-често срещаните, но необичайни грешки, които хората допускат, когато искат да отслабнат.

1. Ядеш протеините и въглехидратите отделно едни от други

Привържениците на разделната диета са абсолютно убедени, че трябва да ядат протеините и въглехидратите отделно, за да ги усвоят най-правилно, иначе храната се разваля в стомаха и започва процес на гниене.

Според днешните учени обаче в това няма нищо вярно.

За първи път такава теория е публикувана през 1911 г. от д-р Уилям Хей, който твърдял, че комбинацията от някои храни повишава киселинността в организма и затова те трябва да се ядат отделно едни от други. Такива храни били протеините и въглехидратите със скорбяла (нишесте). Оттогава науката доста се е развила и е установено, че това не е вярно.

Първо, стомашната киселина не позволява на храната да „гние“. Второ, храносмилателната ни система работи 24 часа в денонощието и е на нещо като автопилот – тя отделя нужните ензими спрямо храната, която постъпва в стомаха, и те спокойно могат да бъдат смесвани. Проблеми има само когато тялото не може да произвежда определен ензим и затова някои храни трябва да бъдат избягвани, но в такива случаи говорим за установена непоносимост или заболяване, например на панкреаса. Трето, много малко храни съдържа само протеини, само въглехидрати и само мазнини, почти всички храни са комбинация от тези три елемента. Например хлябът, който смятаме за въглехидратен продукт, съдържа както въглехидрати, така и протеини. Най-често срещаното сирене е 1/3 вода, 1/3 протеин и 1/3 мазнини.

От всичко това става ясно, че няма смисъл да разделяш въглехидратите и протеините.

Какво да направиш: Забрави за разделното хранене. Първо, така само си губиш времето в безсмислени сметки и премисляния как да не смесваш продуките. Второ, храносмилателната ти система работи отлично, ако смесваш въглехидрати и протеини. Най-полезно е да се храниш с разнообразна и здравословна храна.

2. Не използваш нож, когато се храниш

Учените са установили, че на мозъка ни му трябват 20 минути, за да осъзнае, че сме яли и да изчисли колко пълен е стомахът ни. Но за 20 минути може да изядем много храна, ако се храним бързо. Накрая мозъкът ни ни сигнализира, че сме преяли, но е твърде късно.

Какво да направиш: Храни се бавно. За целта можеш да използваш нож и да режеш храната си на малки хапки. По този начин храненето ще става по-бавно и ще ти се струва, че си изяла повече.

3. Ядеш твърде много здравословни храни

Може би си мислиш, че ако ядеш само салати, риба на пара и пресни плодове, не можеш да не надебелееш, но това не е вярно, за съжаление.

Една супена лъжица зехтин съдържа 150 калории – същото количество, което се съдържа и в половин голямо авокадо. Ако добавиш домати, краставица и тиквени семки към вече споменатите две съставки, лекото похапване се превръща в цял обяд от 500 калории.

Какво да направиш: Въпреки че калориите не са най-важното нещо, за което трябва да следиш, едно е сигурно – преяждането с каквато и да е храна не е полезно. Няма значение дали ядеш твърде много бонбони или твърде много зеленчуци – пак можеш да надебелееш. Ако искаш да отслабнеш, внимавай за размера на порциите ти.

4. Обожаваш диетите за детокс

Фрешовете и смутитата са изключително полезни, но не и ако диетата ти се състои само от тях. Ако следваш подобен течен режим, ще принудиш тялото ти да отделя повече вода и да разгражда мускулна маса, вместо мазнини. Накрая бързо ще си върнеш свалените килограми.

Какво да направиш: Вместо сокове, по-често избирай целите зеленчуци и плодове. По този начин тялото ти ще си набавя необходимите витамини и фибри, които са важни за храносмилането, а ти ще се чувстваш заситена. Освен това не прекалявай със смутитата по принцип, защото те също могат да са калорийни бомби – може да ти е трудно да изядеш две чинии с плодове за деня, но много лесно можеш да ги изпиеш на смути, без да усещаш ситост след това.

5. Броиш само калориите

Калорийната стойност на даден продукт се изчислява като част от него се изгаря в херметически затворен съд и калориите всъщност са мерна единица за отделената топлина при изгарянето на този продукт. Върху всяка опаковка ще намериш калориите на дадения продукт, но никой не може да ти каже колко точно калории ще бъдат усвоени от тялото ти.

Освен това не е възможно да изчислиш с точност колко калории гориш на ден. Затова калориите трябва да бъдат само ориентиран, но не са най-важното.

Какво да направиш: Когато избираш даден продукт, преценявай колко здравословен е, а не колко калории съдържа. Все пак една шепа бадеми е много по-полезна за теб от половин шоколад, въпреки че и двете съдържат по 300 калории.