Когато си малка, родителите ти обикновено се опитват да те научат да не се отказваш, когато нещата станат трудни или да бягаш, когато се появи проблем. Така израстваш със съзнанието винаги да довеждаш нещата докрай. Така израстваш и се превръщаш във възрастен, за когото отказването е равносилно на провал. Затова, вместо да се откажеш, предпочиташ да търпиш. Всичко. От кофти работа, до връзки, които не ти носят нищо, през отношения с хора, които те натоварват психически. Истината е, че за да бъдеш щастлива, трябва да се освободиш от това напрежение и нагласа, да приемеш, че отказа от нещо невинаги значи провал и да отдадеш вниманието си на нещата, които те правят истински щастлива. Ето 12 неща, от които е напълно естествено да се откажеш и да напуснеш:

Връзката, която няма бъдеще

Онази връзка, която е по-малко връзка и повече отношения, изсмукващи цялата ти енергия и желание за живот. Дори да сте заедно от години и да мислиш, че нещата рано или късно ще се оправят, в момента в който връзката ти не ти носи нужното щастие и удовлетворение, време е да я прекратиш без никакви угризения.

Работата, която мразиш

Мразиш понеделниците, работните срещи, ангажиментите и задачите. Мразиш работата си като цяло, но стоиш заради сигурността и парите, които получаваш. Направи си услуга и потърси такава, която ще ти доставя удоволствие, било то и за по-малко пари.

Приятел, който е енергиен вампир

Приятелството, също както любовната ти връзка, трябва да ти носи удовлетворение и щастие. Ако при всяка среща с този човек се чудиш как по-бързо да се измъкнеш, но продължаваш да се срещаш с него, защото се познавате отдавна, просто спри. Това, че сте приятели от 10 години, не означава, че приятелството ви ще е вечно.

Приятел, за когото винаги се грижиш

Той никога не може да се справи сам с проблемите си. Винаги има нужда от помощ, съвет или финансова подкрепа. Всичките ви срещи са свързани с проблемите му, които са повече от на всеки друг човек, когото познаваш. Време е да се погрижиш за собственото си добро и да изключиш този човек от живота си.

Лошите си съквартиранти

Те са хората, с които живееш. Затова, е важно да се разбираш с тях. Ако това не се случва, време е да живееш сама или с хора, които не те натоварват.

Градът, който не можеш да понасяш

Тук е работата ти, приятелите ти, роднините ти. Самият град обаче, не можеш да понасяш. Хората в него, улиците, местата. Не се колебай да заминеш, да смениш местоположението си, да започнеш на чисто и на ново място, в което си влюбена. 

Бъдещето, което не искаш

От малка знаеш, че трябва да завършиш, да си намериш сигурна работа и съпруг. Това е живота, за който си слушала от близките си. Но дълбоко в себе си искаш съвсем друго нещо. Искаш да бъдеш свободна, да пътуваш, да се забавляваш. Все неща, които изобщо няма да харесат на родителите ти. Запомни, животът си е твой и ти избираш как да го живееш. Затова, ако в даден момент решиш да захвърлиш всичко и да преследваш копнежите си, единственото, което можеш да станеш, е щастлива.

Мненията, които те теглят надолу

Колко често си се спирала и си пропускала възможност само заради мненията на околните? Време е да спреш. Да, те са важни, защото дават идеи и съвети, но не са чак толкова важни, че да ги поставяш пред твоето собствено мнение.

Старото ти аз

Винаги е добра идея да се промениш. Промяната означава прогрес, развитие, растеш. За това не се колебай да оставиш старото си аз в миналото и да кажеш здравей на своето ново аз.

Човекът, на когото не можеш да откажеш

Всеки от нас има един такъв познат, на когото никога не може да откаже. Без значение дали става въпрос за онзи, който винаги ти иска пари или те води на купони, които свършват зле, сякаш те е омагьосал с черна магия и не можеш да му кажеш НЕ. Време е това да се промени. Научи се да отказваш или премахни въпросния човек от живота си.

Провалите ти

В живота си, всеки човек преминава през провали. Често, обаче, те остават в съзнанието ти дълго след като са се случили и те спират да продължиш напред пълноценно. Остави провалите си в миналото. Вземи уроците, които са ти донесли и продължи живота си, по-мъдра и освободена от багажа на миналото.

Всички тези сравнения

Най-лошото нещо, което можеш да си причиниш, е да се сравняваш с останалите. Всеки човек е отделен индивид, който живее по своя собствен начин. Да се опитваш да подражаваш на някого е не само обидно за твоята същност, но и ще доведе до разочарование. Защото ти си най-добра в това да бъдеш себе си. Затова, вместо да следиш другите, опитвайки се да разбереш техните методи, работи върху своите.