Много родители, които отглеждат няколко деца, могат с увереност да кажат, че всяко дете носи своята индивидуалност и понякога изисква съвсем различен подход. И поради тези различия децата, които растат в едно семейство, може понякога да ревнуват или да се чувстват пренебрегнати. Например по-големите деца смятат, че е несправедливо родителите им да ги превръщат в детегледачки, а по-малките не харесват това, че на първородните се позволяват повече неща, отколкото на тях. Ние, от dama.bg, знаем добре, че всяко семейство има своята уникална динамика в отношенията, но все пак се опитахме да обобщим някои общи тенденции, които се наблюдават в семействата, когато се появи второто дете.

Родителите обикновено се подготвят за първородното си дете като за парти

Еуфория на бъдещите за пръв път родители е неописуема и може да ги накара да накупят доста безполезни аксесоари за бебето си. Напускането на родилния дом пък се превръща в огромно събитие. При повторно раждане обаче опитните вече родители са доста по-разумни и хладнокръвни, правейки плановете си по-трезво и обмислено. Тогава се купуват само най-необходимите неща, от които бебетата се нуждаят през първия месец. Всичко друго няма да избяга, нали?

След раждането на второ дете майката може да няма време за кърмене

Изследователите установиха, че при второто и следващите деца родителите са много по-склонни да ги хранят с адаптирано мляко. Тук първородните имат предимство — те обикновено се кърмят по-дълго време. Освен това при многократни бременности майките не се притесняват толкова от режима си и не спират да ядат любимите си ястия.

Първородните обикновено боледуват по-рядко в ранна възраст

Родителите често твърдят, че техните първородни деца дори не са кихали през цялата първа година от живота си, а следващото им дете е боледувало доста повече. Оказва се, че по-голямото дете носи всички микроби от детската градина и училище у дома и така второто дете боледува по-често. Затова майките и татковците трябва да обръщат повече внимание на здравето на второто си дете.

Родителите не се вманиачават на тема чистота с вторите и по-късно родените си деца

Разбира се, количеството на дрешките за пране се увеличава с много с появата на второто дете в семейството. Така че, докато първородните се случва да получават нов комплект дрехи всеки път, когато се изцапат сериозно, следващото дете може да няма такъв късмет. При него родителите вече знаят, че могат да се справят с всичко, дори с изпирането на упоритите петна!

Родителите не се притесняват толкова много за съня на второто си дете

Начинаещите родители преминават през много проби и грешки, за да разберат какъв е режимът за сън на детето им. Мнозина смятат, че бебето трябва да спи в леглото, покрито с одеяло, а те да се разхождат бавно около него. Но с второто дете се оказва, че бебето може да заспи където пожелае - на леглото, в количката или другаде. Само мама да получи малко спокойствие през това време!

С второто дете родителите са по-смели

След като се сдобиват с първото си дете, родителите започват да почистват къщата много често, не им дават бонбони и контролират времето, което прекарват с мобилни устройства. Но когато се роди второто дете, родителите осъзнават, че децата не са толкова крехки и им позволяват доста повече свобода у дома и навън.

На първородните не е позволено да изследват толкова много дома

От своя опит родителите вече знаят, че децата винаги намират начин да се катерят и да достигат до всяко място в къщата, което поискат. Така че когато станат родители повторно, те позволяват на детето да пълзи и пипа повече места у дома.

Към първородните очакванията са по-високи

Семейство, което има едно дете, е готово на всичко, за да развие неговата интелигентност и креативност. Много родители четат книги на бебетата си и ги водят на всякакви културни събития. В крайна сметка следващите деца в семейството обикновено получават повече свободно време и не биват подлагани на толкова разнообразни и ангажиращо занимания отрано.

По-големите деца може да са по-успешни в училище

Учени направиха проучване и доказаха, че по-големите деца са склонни да имат по-висок коефициент на интелигентност. Това е така, защото те често стават „учители“ за своите по-малки братя и сестри. Така първородните обработват по-добре информацията, мислят по-бързо и отговарят по-правилно на различни въпроси.

Първородните трябва да пораснат по-бързо

Първите деца обикновено чуват „Ти си по-големият!“, което автоматично означава, че имат повече отговорности и трябва да бъдат модел за подражание за по-малките си братя и сестри, които се радват на детството си.

Ето какво споделя по въпроса Марина Кредер Маняни, потребител във форума Quora: „Като по-голямо дете съм свикнала родителите ми да очакват повече зрялост от мен, отколкото от малкия ми брат. Така че, когато направя нещо детинско, хленчещо или каквото и да е, те се ядосват много повече, отколкото биха, ако брат ми го направи, защото, цитирам, „той е по-малък от мен и не разбира“. Той обаче е на 9 и очевидно разбира.“

По-големите деца може да имат повече задължения, когато имат братя и сестри

Понякога родителите започват да се отнасят към първородните си деца като към помощници или безплатни детегледачки, когато се появи второ дете. На първородните се налага да се научат да сменят памперс, да пазаруват и да помагат с домакинската работа.

Първородните деца имат повече привилегии

Психолозите смятат, че първородните обикновено имат по-труден живот - родителите упражняват възпитателните си методи върху тях и се учат в движения. Но като компенсация може да им бъде позволено повече от другите деца, например да си лягат по-късно, да карат семейната кола или да експериментират с външния си вид.