Знаехте ли, че в топлите летни дни често можете да видите пияни пчели? Или че един от най-популярните видове риба може да предизвика халюцинации? Или че Артър Конан Дойл – създателят на Шерлок Холмс, е помогнал за решаването на истински криминални случаи? Ако сте отговорили с „не“ на тези въпроси, то продължавайте да четете, за да разберете още невероятни факти!

1. Някои видове риби предизвикват халюцинации

Салемата е изключително разпространен вид риба (среща се и в България) и при консумация може да предизвика халюцинации – както слухови, така и зрителни. Ефектът може да продължи до 36 часа. Въпреки това тя често се използва в средиземноморската кухня, просто не бива да се ядат вътрешностите на рибата, защото тя се храни с водорасли и планктон, които всъщност предизвикват халюцинациите.

2. Как цял град жени спасява мъжете си от екзекуция

През 1140 г., след дълга и изтощителна обсада, германският крал Конрад III най-накрая завладява град Вайнсберг. Ядосан от дългата съпротива на жителите му, кралят наредил всички мъже в града да бъдат избити. Колкото до жените – на тях им позволил да напуснат града, но само с онова, което могат да носят на гърба си. Без да се замислят, жените зарязали ценностите си и избрали да носят съпрузите си на гръб. Като видял това, кралят се възхитил на предаността и отдадеността на жените и наредил да не убиват мъжете.

3. Хората в миналото са се разхождали из гробищата, а не в парковете

През XIX век в Европа и Америка обществените паркове не са били толкова много и са били на голямо разстояние един от друг. Затова много хора са прекарвали свободното си време на други места със зеленина, като гробищата например. По онова време не било нещо необичайно да видите някоя девойка да чете в гробището, облегната на надгробен камък, или цяло семейство да си правят пикник до някоя живописна крипта.

4. В САЩ има монумент, върху който на 8 езика е написано как след Апокалипсиса да изградим наново обществото

Монументът се намира в щата Джорджия и е построен през 1980 г. Съдържа инструкции на 8 съвременни езика (английски, испански, суахили, хинди, иврит, арабски, китайски и руски), както и съкратени инструкции на 4 древни езика (акадски, древногръцки, санскрит и древноегипетски) за това как да възстановим обществото след Апокалипсиса.

5. Литературният персонаж Шерлок Холмс е разкрил безброй случаи, но неговият създател – Артър Конан Дойл, е помогнал за разрешаването на истински случаи

Приключенията на Шерлок Холмс донасят много слава на Артър Конан Дойл, заради това той нерядко получавал писма, в които го молели да разреши истински криминални случаи. От всички престъпления (обикновено доста тривиални) само едно привлякло вниманието на писателя.

През 1906 г. сър Дойл решил да докаже невинността на Джордж Едалжи, който бил осъден за осакатяване на добитък. На писателя му отнело само няколко часа да обори доводите на полицията и да помогне на горкия човек да си изчисти името. Няколко години по-късно писателят помага и на друг човек, неправомерно обвинен в убийство.

6. Във Ватикана има най-високата престъпност на глава на населението (1,5 престъпления на човек)

Повечето престъпления са дребни провинения на туристи и поклонници обикновено остават ненаказани, тъй като в държавата няма затвор и на територията ѝ има само няколко полицаи.

7. Как Хамбург се справил с пияници

Жителите на квартала Санкт Паули в Хамбург се били уморили от пияниците, които често уринирали по стените. Затова измислили интересно решение на проблема – те покрили стените с хидрофобна боя, която отблъсква течността обратно към източника. Местните „случайно“ забравили да поставят предупредителни табели, за да може пияниците да си научат урока по трудния начин и повече да не мърсят градските стени.

8. В Рейкявик родителите спокойно остават количките с децата си на улицата, докато те пазаруват

Това поведение може да се стори странно на много от вас, но в Исландия престъпността е толкова ниска, че някои родители спокойно си остават бебетата на улицата, за да могат да постоят на чист въздух, докато мама и татко пазаруват или са седнали на кафе. Да, те го правят и през зимата!

9. Влаковете в Холандия се задвижват с вятърна енергия

От 1 януари 2017 г. всички влакове в Холандия се задвижват с електричество от вятърна енергия. Тя осигурява 5500 пътувания и превоза на 600 хил. пътници дневно. За един час един такъв влак може да измине 200 километра, без да вдига особено шум и без да отделя вредни емисии в атмосферата.

10. През 1897 г. трима шведи искат да станат първите хора, достигнали Северния полюс по въздух. Те пътуват с балон, но се разбиват 65 часа по-късно.

През 1897 г. Соломон Август Андре с двама придружители прави опит да стигне Северния полюс със своя водороден балон „Örnen“ (Орел), но падат на 300 км северно от Квитьоя, най-северната точка на архипелага Свалбард, и загиват там. През 1930 г. останките на тази експедиция са открити от норвежката експедиция Братвог. Те намират и дневниците на Андре, както и снимка на падналия балон. Оказва се, че тримата са оцелели след катастрофата и са изминали много километри по леда. Освен това са успели да оцелеят в продължение на две седмици, ловувайки полярни мечки.

11. Как се борят някои европейски държави с незаконното изсичане на елхи

В някои европейски държави са открили много хитър начин да се преборят с незаконното изсичане на коледни елхи. Властите пръскат дръвчетата с... лисича урина! Когато дръвчетата са навън в студа, урината е замръзнала и не може нито да се види, нито да се помирише, но когато дръвчето се прибере на топлото, стволът му така започва да смърди, че миризмата остава в помещението с дни.

12. В горещите дни може да видите пияни пчели

В горещите летни дни високите температури водят до ферментирането на нектара на цветята и ако една пчела опита от него, тя започва да се държи като пиян човек – летенето ѝ става несигурни и хаотично, тя дори може да забрави пътя към кошера. Но дори и да успее да се прибере, пчелите, които пазят входа на кошера, няма да я пуснат, докато не изтрезнее.