Любопитството е мотивация за всекиго. Въпросите подтикват въображението ни и винаги искаме да знаем отговорите. Има такива, чиито отговори не са лесни за обясняние.

Ние открихме 12 от най-често задаваните въпроси и бяхме изумени.

Кой получава облегалките на средната седалка

Няма официална информация, но според етикета пътникът по средата трябва да се разположии на двете.

Този до пътеката има възможност да изтегне краката си, а другият до прозореца може да се облегне на него, за да се наслаждава на гледката. Човекът по средата няма как да се движи толкова.

Защо пластмасовите бутилки имат неравно дъно, а тези на водата нямат

Неравностите повишават издръжливостта на бутилките. Необходими са, защото в пластмасовите бутилки има най-вече газирани напитки. Налягането може да е прекалено. Също така при охлаждането им, бутилката трябва да се свие, но не го прави драстично заради тях.

Защо мухите не могат да открият отворен прозорец

Мухите присвиват очи, за да правят разлика между светло и тъмно. Когато обикалят стаята, те търсят светлина. Ако видят такава от прозореца, те просто тръгват натам.

Защо ледът е хлъзгав

Ледът е хлъзгав само когато започва да се топи. В противен случай не се случва нищо. 

Защо котките мъркат

Повечето хора смятат, че котките мъркат от удоволствие. Всъщност, самият процес е начин на комуникация, както и подобрява настроението. Мъркането се случва на честоти, които успокояват болка, рани и други неща. Ето защо гушкането на котките е много успокояващо.

Истинският цвят на огледалото

Идеалното огледало рефлектира всички съществуващи цветове. Научното обяснение за бялата светлина е, че тя е микс от тях. Ето защо се вярва, че огледалата са бели.

Защо ленивците са толкова бавни

Ленивецът се храни най-често с листа, а те са бедни на хранителни вещества. Приема много малко калории. Животното живее по дърветата, а изкачването им отнема много време. За да преработи тялото храната и нискокалоричната диета, то се движи бавно.

Защо лепилото не залепя от вътрешната страна на бутилката

Повечето лепила са прекалено гъсти преди да напуснат тубичката, защото имат малко вода в тях. Те стават лепкави чак след това. Когато въздухът реагира с водата в лепилото, то започва да се втърдява. 

Защо булченските рокли са бели

През 19-ти век сватбените рокли не са били бели и са използвани и за други поводи. Холивуд е приичната те да бъдат такива. В началото само богатите фамилии са имали възможност за бели рокли. След 50-те средната класа също може да си ги позволи.

Днес има и култури, които не носят традиционните за нас рокли. В Китай и Индия се обличат червени рокли като символ на късмет и успех.

Райетата на зебрите

Вярва се, че зебрите са бели животни с черни райета. Оказва се, че е обратното. Зебрите са черни, а белият цвят се появява след раждането.

Защо портокаловият сок има ужасен вкус, след като си измием зъбите

Пастата за зъби е отговорна за това. Тя намалява усещането за сладко и така усещаме повече другите вкусове. При портокаловия сок усещаме повече горчивина.

Защо се потим, когато сме нервни

Това се случва от нервно вълнение. Тялото ни изпуска адреналин, който подготвя сърцето за идващото. Потенето контролира температурата ни. Определени зони са наситени с потни жлези. Те са краката и дланите.