И аз като всяка майка на малка дъщеричка, често си мисля за житейските уроци, на които искам да я науча. Но открих, че много от важните, които ми бяха предадени от моята майка, когато бях малка, безпаметно са се изгубили по пътя ми. Днес, когато самата аз вече съм майка, се налага да ги уча заедно с моята принцеса. Надявам се и се моля тя да ги помни цял живот!

1. Доверявай се на инстинктите си

Още, когато си съвсем мъничка, ще имаш странното усещане, че нещо в коремчето ти винаги ще те насочва в правилната посока. Искам да му се довериш и да го последваш! Това е твоята интуиция, малка моя. И дори, когато пораснеш и интуицията ти се изправи пред по-добрата ти преценка за дадено нещо или пък някой се опита да ти наложи определено мнение, помни, че никога не трябва да се отказваш от това, в което вярваш! 

2. Поемай рискове, но и бъди наясно, че последици винаги ще има 

Не се страхувай да направиш скок. Просто бъди подготвена за това, което ще се случи, ако паднеш.

3. Никога не позволявай на някого да ти каже, че не може да промениш нещата

Макар и сега да не го забелязваш, ще дойде време, когато все ще се намери някой, който ще ти казва неща от типа на "Само момчетата са добри в това...", "Само богатите могат да имат това..." или "Само популярните момичета в училище могат да ходят с някой от отбора по футбол"... Ти обаче никога не бива да позволяваш това да се превърне в начин на мислене. Никога не действай въз основа на одобрението на другите. Запомни това! 

4. Обичай щедро, въпреки всичко!

Дори и когато цветето, подарено ти от любимия изсъхне, домашното ти животно се разболее или пък някоя приятелка се ожени и вече не се виждате и чувате толкова често, колкото досега. Обичай щедро всички тези неща, въпреки случилото се!

5. Обичай тялото си!

То е единственото, което имаш. Отнасяй се с него с уважение - храни се здравословно и то ще те кара да изглеждаш точно така, както трябва. 

6. Да се учиш от грешките си, е също толкова важно, колкото и да ходиш в университет 

Да се научиш да ставаш тогава, когато ти е най-тежко и ти се струва, че не можеш да продължиш - именно това ще те превърне в упоритото момиче, което трябва да си. Всеотдайност към ученето и добра професия можеш да получиш и на по-късен етап в живота си. Но научавайки се да се бориш, ти всъщност не знаеш колко много печелиш!

7. Можеш да се справиш с всичко! С абсолютно всичко! Но трябва да можеш да приемаш пораженията.

Трябва да се научиш да приемаш, че в живота си ще имаш моменти, в които дори и да бъдеш най-добрата няма да бъде достатъчно... Знай, че това не е само при теб - всеки от нас ежедневно води битка със себе си и с още стотици неща... И да, понякога се случва така, че просто да не се получи и да не успееш... Научи се да приемеш поражението, но не позволявай това да те откаже да опитваш отново и отново...!

8. Ако позволиш светът може да се промени 

Не е тайна, че светът е най-трудното място. Война, глад, насилие, омраза - те могат да се вгнездят и в най-меките и най-невинни души. Но ти запомни едно - светът може да бъде и красиво място... Всичко зависи от начина, по-който приемаш нещата и се изправяш срещу тях.

9. Признавай си, когато грешиш

Дори и да е разочароващо, трябва да се научиш да преглъщаш гордостта си и да казваш "Извинявай!"... Не предполагаш колко много означава тази дума, особено за едно приятелство или връзка.

10. Плачът не те прави слаба

Да отричаш емоциите си е най-лошото нещо, което можеш да направиш със себе си. Ако ти се плаче, плачи. Изкарай негативните емоции навън, не ги таи в себе си. А хората... те нека си говорят. 

11. Времето може да лекува повечето рани

Рано или късно в живота ти ще се случи да претърпиш провали, да изплачеш хиляди сълзи и да бъдеш наранена. Тогава винаги си спомняй, че времето лекува, колкото и странно да ти звучи сега. Трябва да имаш търпение и самоконтрол, които в перспектива могат да направят чудеса. Но и не забравяй, че има удари, които остават с теб за цял живот. С тях трябва да се научиш да живееш...

12. Не приемай всяко нещо прекалено лично и не се взимай много на сериозно  

Опитай се да не позволяваш критиките да те разкъсат, точно както не бива да позволяваш комплиментите да те карат да летиш в облаците. Имай реална представа коя си и никога не забравяй откъде си тръгнала. Не очаквай всички да се отнасят с теб така, както заслужаваш. И никога не си мисли, че светът се върти единствено около теб. Въпреки че за мен моят свят си ти!