Днес сме подбрали няколко любопитни факта за филмите от 90-те, с които можете да впечатлите приятелите си или просто да научите нещо ново за любимите ни филми от това прекрасно десетилетие.

1. Харисън Форд отказал ролята на д-р Алън Грант в „Джурасик парк“. Форд бил първият избор на режисьора Стивън Спилбърг, но актьорът отказал ролята по неизвестни причини, затова пък двамата работят заедно по филмите за Индиана Джоунс.

2. Отначало „Красавицата и Звяра“ трябвало да бъде по-мрачна и драматична приказка, без песни и прочие. Действието трябвало да се развива през XVIII век във Франция. Мениджърът на  „Дисни“ по това време – Джефри Каценберг, видял двайсетина минути от първоначалните кадри (първите скици плюс гласовете на временните актьори) и казал, че иска екипът да започне отначало.

3. Гласът на Елвис Пресли във „Форест Гъмп“ всъщност е на... Ръсел Кроу! Актьорът играе Елвис и в един телевизионен филм от 1979 г., а за американската класика прави услуга на режисьора Робърт Земекис, като името му дори не е споменато във финалните надписи.

4. Джоди Фостър трябвало да се бори упорито за ролята си на Кларис Стърлинг в „Мълчанието на агнетата“, защото режисьорът Джонатан Дем не смятал, че тя може да изиграе достатъчно убедително агент на ФБР. Той държал да изберат Мишел Пфайфър, но тя отказала, защото сметнала, че филмът е твърде мрачен за вкуса й, което било добре дошло за Фостър, която получава ролята и заради нея печели втори „Оскар“.

5. В първоначалната версия на „Играта на играчките“ Уди трябвало да е зла кукла на вентролог. От „Дисни“ обаче не харесали злодея Уди и накарали „Пиксар“ да променят сценария.

6. Първоначално Уитни Хюстън трябвало да изпее кавър версия на What Becomes of the Brokenhearted на Джими Ръфин за филма „Бодигард“. Песента била сменена, след като от екипа разбрали, че Пол Йънг ще прави кавър на същата песен за филма „Пържени зелени домати“. Кевин Костнър сам предложил песента да е I Will Always Love You на Доли Партън.

7. В „Сам вкъщи“ не е трябвало да има сняг, но на втория ден от снимките се появила страшна виелица и натрупала значително количество. От екипа се принудили да използват изкуствен сняг за останалите сцени от филма, за да се връзва с първите сцени. Всъщност от екипа нямали предвиден бюджет за изкуствен сняг, но нуждата си казала думата.

8. Дейвид Бауи трябвало да играе Макс Шрек в „Батман се завръща“, вместо Кристофър Уокън. А Анет Бенинг била избрана за Жената котка. Тя обаче се отказва от филма и на нейно място идва Мишел Пфайфър. И двамата актьори си имат своите причини да откажат ролите – Дейвид Бауи предпочита да играе агент Филип Джефрис в „Туин Пийкс“, който остава един от култовите му образи, а Анет Бенинг трябвало да се откаже от „Батман се завръща", защото разбира, че е бременна.

9. Култовата сцена, в която Ричард Гиър затваря капака на кутията за бижута върху пръстите на Джулия Робъртс в „Хубава жена“, е напълно импровизирана от негова страна. Така че реакцията на Робъртс е истинска и спонтанна. Освен това сцената е снимана на нейния 21-и рожден ден.

10. Ръсел Кроу, Самюел Л. Джаксън и дори легендарният Шон Конъри отказват ролята на Морфей в „Матрицата“. Шон Конъри е бил първият избор на режисьора.

11. Сцената, в която героят на Робин Уилямс в „Мисис Даутфайър“ скрива лицето си благодарение на една торта и нейната глазура, е отнела 50 дубъла! Моментът, в който глазурата пада в чая му, не е бил по сценарий, но от екипа решават да го оставят.

12. Оригиналното заглавие на „Писък“ било „Страшен филм“. То е променено, след като продуцента Харви Уинстейн чува песента на Майкъл Джексън – „Писък“ (Scream), и решава, че това е по-доброто име. Заглавието е сменено още преди да започнат снимките.

13. Екипът на „Титаник“ бил мистериозно дрогиран. 15 минути, след като били хапнали от супата с омар, хората от екипа полудели. „Някои хора се смееха, някои плачеха, някои повръщаха", разказва актьорът Бил Пакстън. "В един момент се чувствах добре, в следващия чувствах такова безпокойство, че имах нужда да дишам в хартиена торба, за да се успокоя. Камерън се чувстваше по същия начин.“ Оказало се, че някой е подправил супата с РСР, познат още като „ангелски прах“, който е мощен халюциноген. До ден-днешен не се знае кой стои зад тази „шега“, но за протокола е важно да отбележим, че Леонардо ди Каприо и Кейт Уинслет не били яли от супата, така че... има нещо подозрително!