Много травми и смъртни случаи могат да бъдат предотвратени, ако хората знаеха как да се държат в критични и екстремни ситуации. В такива моменти науката определено може да ви спаси живота.

В известния сайт „Редит“ един потребител задава въпроса „Какъв „неизвестен“ факт би могъл да ви спаси живота?“ и днес ви представяме някои от най-добрите отговори, които могат да ви помогнат и на вас.

1. Ако срещнете мечка

Всички сме чували, че при среща с мечка е най-добре да се правиш на умрял, но тази стратегия обикновено не работи.

Ако видите мечка, дръжте се спокойно и отстъпете назад, бавно се отдалечете в посоката, от която сте дошли, без да изпускате мечката от поглед. Не тичайте, защото това може да я провокира и да ви подгони. Мечките много рядко нападат хора и щом животното види, че нямате намерения да го нападате, и то няма да тръгне след вас.

Доста рядко можете да попаднете и на агресивна мечка, която ще иска да ви нападне. Тогава трябва да знаете, че мечките са много бързи, но не са толкова маневрени. Ако се движите бързо около някоя кола или дърветата, мечката ще се измори и може да изгуби интерес. Ако е застанала на пътя и се държи агресивно и вие се дръжте агресивно – извикайте, тропайте с крак, заплашете я с пръчка или камък.

2. При необяснима миризма на риба в дома ви

Ако усещате някаква странна миризма на риба или урина, но не откривате причина за това, вероятно някои електрически жици са се стопили. Това може да доведе до пожар или експлозия. Най-добре спрете електричеството, докато не откриете причината за проблема.

3. Ако попаднете в мъртво течение

Когато хората попаднат в мъртво теченията, първата им мисъл е да гребат усилено към брега, заради което бързо се изморяват и намаляват шансовете си за оцеляване. Ако усетите, че сте попаднали в такова течение, запазете спокойствие и започнете да плувате не към брега, а паралелно на него. Щом плувате настрани, скоро ще излезете от мъртвото течение и ще можете да се върнете на брега.

4. Аспирин при сърдечен удар

Аспиринът може много да ви помогне при сърдечен удар, но за целта трябва да подейства бързо. Засегнатият човек трябва да легне и хубаво да сдъвче хапчето, преди да го глътне, по този начин аспиринът ще подейства навреме.

5. Как да разпознаете топлинен удар

Най-очевидните симптоми за топлинен или слънчев удар са замаяността и гаденето, но ако не сте сигурни (все пак тези симптоми могат да се появят поради много причини), хапнете нещо сладко. Ако вкусът е неприятен, значи става дума за топлинен удар, това твърди един военен в „Редит“. Хората, които имат сърдечни проблеми, мигновено трябва да потърсят помощ.

6. Как да върнете някого в съзнание

Ако искате да върнете някого в съзнание, сложете го да легне по гръб и натиснете коленете към гърдите му. По този начин кръвообращението в мозъка ще се подобри и човекът ще се събуди. Но първо се уверете, че човекът няма някакви рани или травми, защото тази „маневра“ може да влоши положението.

7. При ухапване от отровна змия

Въпреки популярното схващане, че трябва да изсмучете отровата, не го правете. Вместо това поставете студен компрес върху раната. Ухапаният трябва да легне, да остане спокоен, да пие течности и да вземе противоалергично лекарство, ако е възможно. Не правете турникет, не режете раната и не се опитвайте да изсмучете отровата.

8. След като сте спасили давещ се човек

Ако сте успели да спасите давещ се човек, посъветвайте го веднага да отиде в болница, защото може да има останала вода в дробовете му, което да доведе до сериозни проблеми едва няколко дни по-късно.

9. Как да счупите прозорците на автомобил

Ако след катастрофа сте заклещени в автомобила и вратите не се отварят, трябва да счупите прозореца. Най-лесният начин е да използвате подглавника на седалката ви, който обикновено се вади. Пъхнете единия метален клин на подглавника в празното пространство между стъклото и вратата, точно където стои заключалката на вратата. Натиснете надолу, за да влезе клинът. След това дръпнете облегалката към себе си и прозорецът ще се счупи. Ако не можете да извадите подглавника, използвайте друг твърд предмет и ударете стъклото не в центъра, а някъде в ъглите, където е по-чупливо.

10. Пожар може да избухне и заради бутилка с вода

Може да звучи странно, но е напълно възможно да предизвикате пожар и само с бутилка вода. Ако я оставите някъде на слънце, пластмасата работи като леща и концентрира слънчевите лъчи на едно място. Затова е по-добра идея да не държите бутилките до прозореца и особено пък да ги оставяте на място в колата, където слънцето ще ги пече.

11. Винаги трябва да имате противоалергично лекарство в себе си

Възможно е да сте алергични към нещо, за което не подозирате, а силната алергична реакция може да доведе до фатален изход. Затова, ако ще ходите на излет или ще пътувате в чужбина, задължително си вземете противоалергично лекарство. Не знаете как организмът ви ще реагира на новите храни, растения и насекоми.

12. При цунами

Ако забележите, че водата се е отдръпнала прекалено много от брега, това може да е признак за наближаващо цунами. Ако го забележите, предупредете хората около вас.

За съжаление, през 2004 г. много хора в Тайланд не обръщат внимание на този знак. Когато водите около остров Пукет се отдръпват, повечето хора са възхитени и отиват да събират риба и миди. Децата са в истински възторг. Но на един от плажовете 10-годишната англичанка Тили Смит се досеща какво е учила в часовете по география и предупреждава родителите си, които предупреждават останалите плажуващи, както и персонала на близкия хотел. Хората са евакуирани и на този плаж няма нито една жертва, докато жертвите по другите плажове на Тайланд наброяват над 5 хиляди.

13. Числото три

Ако попаднете в критична ситуация, добре е да запомните следните числа, които описват способностите за оцеляване на един средностатистически човек:

  • 3 минути без въздух;
  • 3 часа при екстремни температури;
  • 3 дни без вода;
  • 3 седмици без храна.