Въпреки, че в момента това звучи като някакво клише, има много жени, които наистина виждат като предизвикателство преминаването, през 40-те и 50-те им години. Или по-познатия от 60-те години термин - "криза на средната възраст".

“В някои ситуации, ние самите “търсим” кризата на средната възраст. На подсъзнателно ниво, това се случва, защото хората наистина преминават през кризи в определени фази от живота си. Аз смятам, че когато преминаваме през труден период или изживяваме особени промени, то сме склонни веднага да сложим етикета - криза на средната възраст.”, казва доктор Роби Лудвиг, психотерапевт и автор на книгата “Your Best Age is Now”.

Тук са 13 възможни причини, поради които да си мислиш, че вървиш по пътя на средната възраст.

1. Задаваш си прекалено сложни и задълбочени въпроси

Едно от нещата, по които може да познаеш, че си в началото на кризата на средната възраст, са постоянните анализи на спадовете и възходите, през които си преминала или преминаваш. Питаш се, дали вървиш в правилната посока, какво може да промениш или подобриш в себе си … С други думи, правиш равносметка за това каква искаш да бъдеш и каква си сега. Тенденция е тези самооценяващи въпроси да се появат след навършването на 37 години.

Вероятно осъзнаваш, че си следвала не вашите, а мечтите на родителите си или си се движела спрямо това какви са изискванията на обществото. Чувстваш, че си извън правия път. Въпреки това, имай предвид, че моментите на самооценка често водят до позитивен резултат. По този начин елиминираш нещата, с които вече не си в синхрон или те дърпат назад. Също така, проучване на Британската асоциация на психолозите направено през 2016г., показва че, хората преминали през кризата на средната възраст, стават по целеустремени и израстват емоционално. Знаейки това, този период не ти се струва толкова страшен нали?

2. Взимаш прибързани решения

Понякога, в резултат на самооценките, стигаш до някои крайни заключения относно живота си. Например: бракът ти не е това, което си очаквала или кариерата ти не е това, което си искала. Преди да вземеш какво и да е прибързано решение, помисли за дългосрочните последици от него. Напускането на съпруга ти или оттеглянето от работа впоследствие може да те поведе по пътя на съжалението. С други думи - прибързаните действия са просто бягство от реалността.

 3. Чувстваш се така, сякаш бавно губиш ума си

“Жените влизат в офиса ми и казват: “Чувствам че полудявам”, Забравям къде оставям разни неща”, “Влизам в стаята и забравям защо”, “Бързо се паля”, Изнервена съм постоянно” или “Децата ми и мъжът ми не искат да са никъде в близост до мен”, казва д-р Лий Милхаузър, директор на програмата за “Женската сексуална медицина” във факултета по Медицина, звено Акушерство и Гинекология, Университета Станфорд. Тя смята, че тази внезапна смяна на личността, се дължи на понижаването на нивата на естроген. Това обикновено се случва между 5 и 10 години преди менопаузата.

Подобно на д-р Лудвиг, д-р Милхаузър се надява терминът менопауза да се отърве от негативната си репутация.

“Да, преминаването през този период е едно голямо предизвикателство, защото променя изцяло начина ти на живот, но в днешно време, жените не бива да страдат от това. Има много начини, по които може да им бъде помогнато.“, категорична е д-р Милхаузър. Също така тя съветва всички, които изпитват значими затруднение преди или по време на този период, да потърсят психолог или психотерапевт, с когото да поговорят.

 4. Спокойният сън е отминала история 

Ако се будиш по средата на нощта и броиш оставащите часове до утрото, то възможните виновници са хормоните. Дори все още да имаш месечен цикъл, ако забелязваш промени, сходни с тези при настъпването на менопауза, причината за това е в намалените нива на естроген и тестостерон.
Всъщност, Националната Агенция на Съня твърди, че намалените нива на тези хормони, могат да направят жената по-податлива на еколоични или други фактори, които могат допълнително да нарушат спокойният сън и дори да доведат то безсъние.

Съществуват билки и медикаменти, които могат да ти помогнат. Усетиш ли такива проблеми - не чакай, потърси помощ.

5. Представата ти за бъдещето е много мрачна

Едно от прекрасните качества на младостта е, че мислиш, че имаш цялото време на света и бъдещето е там, където мечтите се сбъдват. Това се променя когато достигнеш средна възраст и осъзнаеш, че бъдещето не е мястото, където се случват всички позитивни неща, а всъщност, на моменти може дори да е доста плашещо.

Докато в даден момент е нормално да свалиш розовите очила, не бива да се страхуваш от това, което предстои. Това само ще те поведе по спиралата на негативизма. Вярваш или не, понякога е хубаво да се вслушваш в приказките на 20-годишните. Това ще ти припомни, че животът не е само черно и бяло, а гама от цветове. Какви ще са твоите цветове, решаваш ти и единствено ти.

6. Усещаш живота като един голям сбор от въздишки

Скуката и/или постоянното табу чувство, може да е признак за криза на средната възраст. Истината е, че напрежението от зрелият живот, много хора чувстват като голяма тежест, от която не могат да избягат. Чувстват се заклещени в рутината, където възможността за забавление е просто мит или бегъл спомен от отминал живот.

Как да счупиш тази рутина? Направи нещо нетипично. Нещо, което ще те развесели по начин, който ще пречупи този омагьосън кръг. Например, ако ти е интересно да гледаш готварски предавания, замисли се дали да не се запишеш на курс по готвене. В момента има курсове за разнообразна кухня, така че изборът ти е голям. Или пък, ако музиката е отражение на твоята душа, потърси концерти, мюзикъли или фестивали в твоя град. 

7. Чувстваш, че имаш огромна празнина в себе си

Имаш ли онова натрапчиво чувство, че нещо ти се е изплъзнало? Не може да отговориш правилно на въпроса “Какво точно?”, но знаеш, че вече се е изпарило - загубата на желание, изгубване на представата коя си. Това за някои може да си обясни като конфронтация с реалността, която може да довете до разочарования. При други - случаят може да е свързан с изпълването на поставените цели и това да доведе до празнота или безпредметност. 

“Добра корпоративна работа ✔, нова кола ✔, почивка до Тенерифе ✔ …. А сега какво” .

Независимо в кой от двата момента си, знай че и двата имат положителна страна. При първия, дори и да не го осъзнаваш, вече си по-мъдра и познаваш себе си много добре. Дори да не си успяла да изпълниш поставените си цели, има възможност да създадеш нови. Започни с нещо малко. Изпълниш ли го, ще дойде ред и на големите.

Относно втория тип - не мисли, че всичко е свършено, щом си постигнала това, което искаш. Не забравяй, този свят е пълен с изненади. Независимо дали ще е ново приключение, или нещо друго, все още има хубави неща, които да опиташ. А щом сте постигнали трудното, новият списък с идеи ще е изпълнен предимно с приятни, нали?

8. Вманиачаваш се относно външният си вид

Да искаш да изглеждаш добре е едно, но да се взираш в огледалото с часове, оглеждайки всеки един детайл от лицето си, е прекалено. Това може да те доведе до криза, затова спри! Има хора, които вземат малко крайни решения, като например пластични операции, за да постигнат ефекта на младостта. За жалост обаче, повечето прекаляват и се постига точно обратният ефект.

Тенденцията е, че необвързаните прибягват до оперативни или друг тип намеси за корекция на лицето. Объвързаните от друга страна се притесняват повече за телосложението си. Прибягват до строги диети или липосукции.

Животът си тече и винаги ще има неща в нас, които няма да одобряваме. Важното е да знаеш, че трябва да се харесваш такива, каквато си. Възползвай се от модерната медицина, козметика и услуги за лицето, но не прекалявай. Не се променяй, защото така ще изгубиш себе си.

9. Загърбваш женствеността си

Докато някои жени се фиксират върху идеята за перфектната визия, други изхвърлят козметиката си или я оставят в някое от чекмеджетата с години. Хората не трябва никога да се отказват от себе си. Ако го направят, са склонни да изживеят криза на средната възраст. Разбира се, не всички можем да изглеждаме като Хали Бери, но фактът, че тя го е постигнала, трябва да е стимул за всички нас. Погледнете само… в нея няма нищо състаряващо визията й.

Дори примера с Бери да не ти харесва, намери по-възрастна личност, на която да подражаваш и да влияе положително спрямо нагласите ти за красота.

10. Губиш интерес към секса

Ако не помниш кога е бил последният път, когато си била в настроение да се нахвърлиш на партньора си, то може би хормоните си играят някоя нетолкова секси игра с теб.

“Сексуалните отношения могат сериозно да пострадат, когато жената минава през менупауза (или годините преди това). Това се дължи на вагинална сухота и ниско либидо.“, казва д-р Милхаузър.

Това обаче не е причина да захвърлиш красивото си дантелено бельо в най-долното чекмедже и да се запасиш с пижами тип “20-те години на миналия век”. Не трябва да се отказваш от сексуалния си живот заради проблем, който в повечето случаи е временен. В днешно време има достатъчно стимуланти и други помощни средства, от които да се възползваш.

11. Възприемаш се като “възрастен човек”

Спри се за момент, затвори очи и си задай този прост въпрос “На колко години се чувстваш?”. Ако се чувстваш по-стара, отколкото всъщност си и си слагаш етикети на “стара баба/ лелка” и други подобни, то вероятността да навлизаш в кризата на средната възраст е много голяма.

Научните изследвания показват, че тези които не са задоволени емоционално са по-податливи да се чувстват “по-стари”. Друга причина това да се случи е, ако някой около теб се чувства така и прехвърля негативизма си върху теб.

Нашият съвет е: не се състарявай преждевременно. Емоционалното състаряване е също толкова опасно за здравето ти, както физическото. Опитай се да преоткриеш себе си. Открий онова чувство, което те връща в дивите млади години. Припомни си го добре и го задръж. Да вярно е младостта ти няма да се върне, но духът ти може. Колкото и клиширано да звучи, човек е на толкова години, на колкото се чувства.

12. Имаш чувството, че най-добрите години вече са отминали

Често срещано е вярването, че най-хубавите неща на човек се случват между точно определи години. Но дали наистина е така? Какво е предназначението на останалите? По този въпрос доктор Лудвиг смята, че отново става дума за загубата на вълнение.

Не е ли тъжно, че хората са програмирани да мислят, че единственото време, когато могат да бъдат щастливи, е като са млади? Това е толкова невярно!Нещото, което често не забелязваме е, че много хора имат най-добрите си моменти, с времето и преминаването на годините. Защо ли? Защото щастието ти е свързано не с възрастта, а с това което си, какво си постигнала и как се възприемаш. Това, мили дами, може да се случи на всяка възраст.

13. Смяташ, че имаш ли лош ден, значи си в криза на средната възраст

Въпреки че психологът Elliot Jaques формира терминът “Криза на средната възраст” през 1965г., продължаващите проучвания по въпроса показват, че така наречената “криза” може дори да не съществува. Според дългото 25-годишно проучване, проведено от университета “Албърта”, щастието не приключва около 40-годишнината ти. Всъщност, то е възходяща права, която започва в тинейджърските години.

Доктор Милхаузър прави извода, че жените на средна възраст в 21 век, не са като жените на средна възраст от 70-те и 80-те години. Според нея, има голяма промяна в мисленето и отношението. Днешните 40 и 50-годишни жени са силни, имащи добра кариера и с поддържащи се, дори след раждането на децата. Бъди такава и ти! Смело хвани бика за рогата и кажи “Няма да позволя на кризата на средната възраст да ме промени!”.