С напредването на технологиите много от ръчния труд се заменя с машини, а умствения труд – с мощни компютри. Така постепенно много от популярните професии на миналото изчезват завинаги. Вече няма нужда пианист да свири при всяка прожекция в киното, а уличните лампи се палят и сами. И все пак е любопитно да се върнем само няколко десетилетия назад и да видим някои от професиите, които са изчезнали.

1. Хора будилници

Тази професия станала доста популярна във Великобритания още в началото на индустриалната революция и е съществувала в някои населени места чак до 1970 г. Задачата на хората будилници било да будят абонатите си, чукайки по прозорците им с дълги дървени пръчки. Може би ще се запитате кой е будил хората будилници, за да не закъснеят за работа? Никой – тези хора спели през деня и будували цяла нощ, за да не закъснеят за работа.

2. Пианистите в киното

Тази професия е доста популярна в ерата на нямото кино, когато филмите изисквали музикален съпровод. Тези пианисти импровизирали на момента, според това какво се случвало на екрана.

3. Носачи на вода

Истината е, че днес в някои отношения живеем по-добре от кралските особи на миналото. Една от причините е, че имаме течаща вода в домовете си. Преди появата на централната водопроводна система хората трябвало сами да си носят вода, да разчитат на слугите си или пък на разносвачите на вода, които по цял ден разнасяли вода наляво и надясно.

4. Машинопистките

Тази професия окончателно изчезва през 90-те години, когато пишещите машини са заменени от компютрите и принтерите. Но преди 40 години машинопистка (като правило почти всички машинописти били жени) имало във всяка организация. Те преписвали десетки листове, написани на ръка, и не трябвало да правят грешки, защото поправянето им било доста трудоемко. Не е изненадващо, че коректорът е измислен от машинопистката Бети Греъм.

5. Фенерджия

Ето ви един любопитен факт – когато за първи път се поставя улично осветление в Лондон през 1417 г., много от гражданите са против тази новост. И все пак уличните лампи се разпростират из цяла Европа, но в продължение на векове трябва да се палят и гасят ръчно, както и да се зареждат с гориво и да се почистват.

Всичко това са правили фенерджиите – професия, която е била много популярна до средата на XIX век. По-късно маслените лампи са заменени от газови, които можели да се палят автоматично.

6. Кочияшите

Днес ролята на кочияшите са иззели таксиметровите шофьори и техните „метални коне“. И все пак още можете да се качите на карета и да бъдете повозени от кочияш, защото тази необходимост от миналото днес е превърната в туристическа атракция.

7. Телефонисти

Преди изобретяването на автоматичните телефонни станции, обаждащите се е трябвало да бъдат свързвани ръчно. Обикновено жени са работили тази професия и нещо повече – тя се смятала за много престижна, защото обикновено се наемали само момичета от добри семейства, с приятен глас, добри обноски и мил характер. Освен това момичетата трябвало да са сравнително високи, за да достигат и горните редове на превключвателната машина без усилие.

За да си представите колко сложна и напрегната е била тази професия, просто вижте този ръчен международен комутатор – определено не изглежда като просто устройство. Освен това по стандарт телефонистката е имала само 8 секунди, за да приеме обаждането и да свърже абоната с точното място.

8. Четците във фабриките

Четци или лектори са били наемани във фабриките, но с парите на работниците, разбира се. Задачата на четците била да четат вестници или книги, за да развличат хората, докато вършат монотонната си работа.

След изобретяването на радиото тази професия изчезва, но интересното е, че на някои места от планетата все още съществува. Например в някои фабрики в Куба все още има лектори, които или четат на работниците, или ги окуражават с насърчаващи думи.

9. Събирачи на дрипи и кости (Rag-and-bone men)

Ако се чудите, псевдонимът на популярния изпълнител Rag'n'Bone Man произлиза точно от тази професия. През XIX и XX век се появяват много прекупвачи на стари платове, които били основното звено в система за рециклиране на отпадъци в Европа, Руската империя и САЩ. Тези събирачи на вехтории търсели стари платна за картини, вълнени дрипи, парцали, хартия и въжета, които били използвани за направата на нова хартия и нови платове. Освен тези вехтории, се събирали и кости за направата на лепило и тор.

Тези професионални вехтошари били много търсени някога, например през 1884 г. в Париж е имало над 50 хил. мъже, които са събирали такива боклуци,  но с развиването на индустрията и новите технологии производителите започнали да търсят по-скоро сурови и необработени материали и постепенно нуждата от тази професия изчезнала. Затова пък и днес има пунктове за изкупуване на хартия, стъклени бутилки и прочие.

10. Доставчици на лед

В много държави по света се е събирал лед за горещите месеци, но през XIX в. се появява съвсем нова професия – тази на доставчиците на промишлени количества лед. Обикновено ледът се е режел от замръзнали езера или басейни през зимата, а след това се е съхранявал в ледохранилища под земята.

На снимката горе виждате момичета, които доставят лед по време на Първата световна война. В стария си вид тази професия все още съществува при амишите, но и днес има фабрики за лед, които след това доставят пакетиран лед на ресторантски вериги и други подобни заведения.

11. Редач на кегли

Някога не е имало машини, които да махат падналите кегли или да ги редят наново, но си е имало хора за целта. Тази професия не била добре платена и се считала за вечерна работа, така че обикновено работещите били тийнейджъри или малки момчета. Професията изчезва през 1936 г., когато се появява машината, която раздига и пренарежда кеглите.

12. Човешки компютър

Поради някаква причина женските математически способности се смятат за по-лоши от тези на мъжете, но практиката показва друго – преди появата на компютрите работата на човешкия компютър или калкулатор се е извършвала почти винаги от жени.

Големи екипи от жени калкулатори са участвали в проектирането на огромни машини, сложни оръжия и дори в създаването на първите компютърни устройства.

А както ни показа биографичният филм „Скрити числа“, без такива жени първите полети в космоса щяха да са невъзможни.

13. Събирач на пиявици

Събирачите на пиявици търсели и събирали пиявици за медицински нужди. Много често събирачите използвали краката си като примамка за тези не особено симпатични създания. Това се отразявало зле на здравето им, но пиявиците били много търсени. За щастие, днес не е необходимо да се събират пиявици из блатата, а тези животинки се развъждат в буркани при специални условия.