Филмите, базирани на истински истории, обикновено са по-въздействащи, а когато говорим за хоръри, направо тръпки ни побиват.

Днес сме подбрали 13 филма със смразяващи кръвта истории, които не са се родили само от развинтеното въображение на някой сценарист, а са вдъхновени от съвсем реални събития и феномени.

Предупреждаваме ви, че ще прочете съществени спойлери за сюжета на тези филми, ако решите да ги гледате.

1. Змията и дъгата (1988)

Сюжетът: Антрополог от Харвард отива в Хаити, за да проучи мистериозен наркотик, който превръща хората в зомбита.

Реалната история: Филмът е базиран на едноименната книга на антрополога Дейвис Уейд, в която той описва личния си опит с наркотични вещества, които се създават от векове от психоактивни растения, и силно повлияват на психиката на човека, превръщайки го в зомби.

2. Послания от мрака (2002)

Сюжетът: Журналистът Джон Клейн и съпругата му искат да си купят къща, но след една обиколка катастрофират. Съпругата на Джон твърди, че е видяла странно създание. Така Джон решава да разследва серия от странни събития, които се случват в малкото градче.

Реалната история: Филмът е базиран на книгата на Джон Кийл, в която той проучва легендата за Мотман (Човекът молец), която е част от фолклора на Западна Вирджиния. Според разказите на очевидци мистериозното създание е било наблюдавано между 12 ноември 1966 и декември 1967 г. в районите на Чарлстън и Пойнт Плезънт в Западна Вирджиния. Повечето очевидци го описват като същество с размерите на човек, което има големи рефлектиращи червени очи и огромни криле като на молец. Други го описват като безглаво, а очите му се намират на гърдите. Последно Мотман е забелязан малко преди рухването на Силвър Бридж (15 декември 1967), при което загиват 46 души.

3. Чудовище (2003)

Сюжетът: Айлийн е проститутка, която е пребита и изнасилена от клиент. Тя обаче го убива с револвера, който държи в чантата си. След този момент Айлийн започва да убива всички клиенти, които според нея заслужват да умрат.

Реалната история: Филмът е базиран на съвсем реална история. Истинската Айлийн е осъдена на смърт и е екзекутирана на 9 октомври 2002 г.

4. Послания от отвъдното (2005)

Сюжетът: Във фермата на семейство Бел започват да се случват странни неща. Те скоро разбират, че са прокълнати - преследва ги дух, който желае смъртта на един човек от семейството им.

Реалната история: Написани са над 30 книги за семейството, което е било нападнато от мистериозно създание. Нещо е измъчвало семейство Бел в продължение на години и е направило животът им непоносим. Смъртта на Джон Бел е единственият смъртен случай в американската история, който е приписан на дух!

5. Ужасът в Амитивил (2005)

Сюжетът: Младо семейство и трите им деца се местят да живеят в нова къща. Те не знаят, но в къщата се е разиграло жестоко убийство. Най-големият син на предишните собственици е застрелял родителите си, двамата си братя и двете си сестри. Той прави пълни самопризнания в полицията и обяснява, че някакви гласове са го накарали да извърши ужасното престъпление. Скоро след нанасянето си новите собственици също започват да чуват гласове.

Реалната история: На 13 ноември 1974 г. Роналд Дефео убива родителите си, двете си сестри и двамата си братя. Около случая има много мистериозни детайли, но в крайна сметка Роналд е осъден на 150 години затвор.

6. Американско престъпление (2007)

Сюжетът: Родителите на Силвия и Джени ги поверяват на грижите на Гертруд Банишевски, докато те се опитват да припечелят повече пари. Всяка седмица родителите на момичетата изпращат 20 долара на Гертруд, но когато плащането закъснява с 2 седмици, Гертруд решава да накаже двете момичета.

Реалната история: Убийството на Силвия Ликенс е смятано за най-жестокото убийство в щата Индиана. Трудно е да си го представим, но през 1965 г. Гертруд и шестте ѝ деца пребиват и измъчват Силвия до смърт. А най-зловещото е, че съседите са знаели, но нищо не са направили, за да спасят момичетата.

7. Първичен (2007)

Сюжетът: Американски новинарски екип е твърдо решен да залови огромен крокодил човекоядец и прониква в най-тъмните части на африканската джунгла на лов за плячката си, но крокодилът също е на лов.

Реалната история: Филмът е базиран на реалната история за 6-метровия крокодил Густав. Той е около 64-годишен и за него се твърди, че е убил над 300 души по бреговете на реката Рузизи и езерото Танганайка. Много местни и чуждестранни ловци са се опитали да го убият, дори и армията се включва, но така и не успяват да го заловят. Последното му документирано появяване е през 2015 г., когато завлича цял африкански бивол под водата.

8. Подмяната (2008)

Сюжетът: В една неделна утрин в предградията, Кристин (Анджелина Джоли) се сбогува със сина си Уолтър и отива на работа. Когато се прибира, тя открива, че детето е изчезнало. След месеци безплодно издирване, едно момченце твърди, че е Уолтър. Полицията връща детето на Кристин, но тя е твърдо убедена, че това не е нейният син. Полицията не ѝ вярва, а скоро официално я обявяват за психически невменяема. Тогава тя се обръща към пресата за помощ.

Реалната история: Създаден е по действителни събития, които разтърсват калифорнийската правна система през 1928 г. Момчето, което се представя за Уолтър, в крайна сметка признава, че е 12-годишният Артър Хътчинс, който е избягал от дома си, с надеждата да стигне до Холивуд и да се запознае с любимия си актьор Том Микс. Един стопаджия му разказва за Уолтър и момчето решава да се престори на него.

Истинският Уолтър най-вероятно става жертва на убиеца Гордън Норткот, който отвлича и убива няколко малки момчета с помощта на майка си.

9. Хората сенки (2013)

Сюжетът: По време на радио предаване един уплашен човек разказва за хората сенки, които убиват през нощта, а радио водещият решава да разплете няколко мистериозни смъртни случая, които се приписват на хората сенки.

Реалната история: Филмът е вдъхновен от феномена за хората сенки. Научно може да бъде обяснен като обикновена оптическа илюзия – с крайчеца на окото ни забелязваме някаква сянка и нашият мозък веднага ѝ придава форма, въпреки това усещането е много неприятно.

10. Заклинанието (2013)

Сюжетът: Филмът проследява двойката Едуард и Лорейн Уорън, които са едни от най-известните и уважавани изследователи на паранормалните явления в Съединените щати. Най-новата им задача ги изпраща в отдалечена ферма, в която живее седемчленното семейство Перон, които са убедени, че домът им е обитаван от призраци.

Реалната история: През 1968 г. една студентка получава парцалена кукла като подарък от майка си. Студентката и нейната съквартирантка твърдят, че куклата се държи странно и от нея се излъчва злокобна енергия. Едуард и Лорейн Уорън установяват, че куклата е обладана от зъл дух, наречен Анабел.

11. Избави ни от злото (2014)

Сюжетът: Един полицай от Ню Йорк тръгва по петите на издирван войник, за когото се смята, че е бил обладан от Дявола. Постепенно в случая са намесват секти, окултни практики и екзорсист.

Реалната история: Филмът е базиран на историите на сержант Ралф Сарки, който е работил в Бронкс, Ню Йорк. В своята книга той описва някои случаи, по които е работил, включително и някои доста мистериозни и зловещи за религиозни секти.

12. Робърт (2015)

Сюжетът: Пол и Джени се канят да уволнят домашната си прислужница – Агата. Разгневената жена подарява на сина им кукла, наречена Робърт. Когато жената напуска дома им, започват да се случват страни неща и виновник за това е зловещият подарък.

Реалната история: Тази кукла е вдъхновила много режисьори, а легендите около нея са доста. Според една от тях младо момиче подарява куклата на Робърт Ото (момчето във филма), защото той и семейството му са се отнесли зле с нея. Реалната история е, че дядото на Робърт Ото купува куклата, докато пътува из Германия, и му я подарява за рождения ден.

13. Кошмарът (2015)

Сюжетът: Режисьорът интервюира няколко души и се опитва да пресъздаде онова, което са видели в сънищата си. 8 от тях имат много подобен сън със странна и злокобна сянка.

Реалната история: Филмът се фокусира върху доста зловещо и реално явление – сънната парализа. С помощта на тези 8 души зрителят може да разбере какво е усещането да си парализиран, докато спиш – хем знаеш, че си в кошмар, хем не можеш да се събудиш и не можеш да се помръднеш.