Коя от нас не обича филми за разтърсващи любовни истории? Онези, които не са сладникави, а истински, затрогващи и вдъхновяващи. И понякога такива любовни истории не се раждат в главите на умели сценаристи, а са плод на реалността и живота около нас.

Днес сме подбрали 10 филма, които са базирани на истински любовни истории и които силно ви препоръчваме, ако сте настроени на романтична вълна.

Коко преди Шанел

Участват: Одри Тоту, Алесандро Нивола, Емануел Дево, Мари Гилен, Пуис Гилен, Беноа Полвоорд

Това е историята на Габриел Шанел, която започва живота си като своенравно сираче и след изключително пътуване се превръща в легендарна дизайнерка, която олицетворява съвременната жена и е вечен символ на успех, свобода и стил. Филмът разказва точно за периода преди Коко Шанел да стане известна и се концентрира върху връзките ѝ с Етиен Балсан и Бой Капел.

Рейтинг в IMDB: 6.7

Госпожица Потър

Участват: Емили Уотсън, Юан МакГрегър, Рене Зелуегър, Лъки Бойнтан, Барбара Флън, Матилок Гибс, Жане Хоу

Във време, в което повечето млади жени от нейната класа мислят единствено как да си осигурят добър брак, Беатрикс Потър се превръща в един от литературните феномени на ранния ХХ век. Тя създава поредица от книги и герои, които са толкова обичани днес, колкото са били и преди сто години. Нейните очарователни илюстрации и до ден днешен красят страниците на едни от най-продаваните детски книги по света. Красят и този филм – разказ за вълшебната история на една млада жена, която въпреки всички трудности и фалшиви обществени норми, запазва най-ценното си съкровище – спомена за първата си и най-голяма любов.

Рейтинг в IMDB: 7

Моята седмица с Мерилин

Участват: Мишел Уилямс, Тоби Джоунс, Еди Редмейн, Ема Уотсън, Доминик Купър, Кенет Брана, Джуди Денч

Филмът „Моята седмица с Мерилин“ представя отношенията между сър Лорънс Оливие и Мерилин Монро по време на филма “The Prince and the Showgirl” от 1957 г., в който Мерилин участва, а Оливие е режисьор и изпълнител на една от ролите. Освен това в лентата е представена и кратката любовна история между Мерилин (Мишел Уилямс) и помощник режисьора Колин Кларк (Еди Редмейн). Макар и кратка, любовта им вдъхновява Кларк да напише книга, по която е заснет този филм.

Рейтинг в IMDB: 7

Баджирао Мастани

Участват: Приянка Чопра, Дипика Падукон, Ранвир Сингх

Баджирао Балад е наследник на премиера в Маратската империя и когато баща му умира, минава изпитание, за да заеме поста му на пешва (министър-председател). Неговата цел е да обедини земите на Индия под знамената на родината си, а основният му враг е империята на мугалите със седалище в Делхи. По време на един от военните му походи, воин от Бунделканд моли помощ от армията на пешва Баджирао. Воинът се оказва една от дъщерите на крал Чатрасал, която умее добре да върти както меча, така и Баджирао на пръста си.

Рейтинг в IMDB: 7.2

Хемингуей и Гелхорн

Участват: Никол Кидман, Клайв Оуен, Паркър Поузи, Робърт Дювал, Родриго Санторо, Тони Шалуб

„Хемингуей и Гелхорн“ разказва за една от най-вълнуващите любовни истории на миналия век – страстната връзка и бурния брак на великия писател Ърнест Хемингуей и военната кореспондентка Марта Гелхорн в годините на Испанската Гражданска война и след това. Магнетизмът и на двамата ги въвежда в социални кръгове от ранга на холивудския елит, литературната аристокрация на епохата и първото семейство на САЩ. Като очевидци на историята, те отразяват важните конфликти на своето време, но единствената война, която губят, е тази между тях самите.

Рейтинг в IMDB: 6.3

Фрида

Участват: Салма Хайек, Алфред Молина, Джефри Ръш, Ашли Джъд, Антонио Бандерас, Едуард Нортън

Фрида Кало е забележителна мексиканска художничка и блестяща жена, която преминава през предизвикателствата на живота с гордостта на европейска кралица и страстта на латиноамериканска героиня. Тя е красавица, осакатена за цял живот от нещастен случай, притежава независим дух, подчинен единствено на страстната ѝ любов към рисуването и художника Диего Ривера.

Рейтинг в IMDB: 7.4

Джули и Джулия

Участват: Мерил Стрийп, Ейми Адамс, Стенли Тучи, Крис Месина, Джейн Линч

Базиран на две истински истории на две реални жени, филмът проследява депресираната офис служителка Джули Пауъл (Ейми Адамс), която поема на едногодишна кулинарна мисия в приготвянето на 524 рецепти за 365 дни от книгата на Джулия Чайлд (Мерил Стрийп) „Усъвършенстване изкуството на френската кухня“. Тя записва своите опити и премеждия блог, с който става известна сред кулинарните фенове!

Втората история се върти около самата Джулия Чайлд, която заедно със съпруга си Пол (Стенли Тучи) прекарва почти две десетилетия в Париж през 40-те и 50-те години на ХХ век.

Рейтинг в IMDB: 7

Право на наследство

Участват: Джулиан Мур, Елън Пейдж, Джанин Каспър, Майкъл Шанън, Стив Карел

Героинята на Елън Пейдж е автомобилен механик, на път да изгуби дългогодишната си партньорка Лоръл Хестър (Мур), която работи като разследващ полицай в Ню Джърси от 25 години. След като е диагностицирана с рак в напреднал стадий, тя иска да прехвърли приходите от пенсията си на приятелката си, но законът на Ню Джърси не позволява това да се случи. Започва дело, което изпитва обществените реакции, както и тези на колегите на Лоръл, които за първи път разбират за ориентацията й. Джулиан Мур и Елън Пейдж се справят брилянтно в ролите си.

Рейтинг в IMDB: 6.5

Белият масаи

Участват: Нина Хос, Джаки Айдо, Катя Флинт, Антонио Престър

Филмът разказва за любовната история между швейцарка и воин от племето масаи. Различната култура, различният начин на живот и различните им разбирания за живота не могат да попречат на любовта им. Накрая двамата се женят, но връзката им е гореща смес от гордост, страст, ревност и любов.

Рейтинг в IMDB: 6.5

Морето в мен

Участват: Хавиер Бардем, Лола Дуеняс, Белен Руеда, Хосе Мария Поу

Четвъртият игрален филм на Аменабар е брилянтен разказ за борбата на Рамон Сампедро, който след като остава парализиран от врата надолу, иска да се възползва от правото си да умре с достойнство. Желанието им вдъхновява две жени – Роза и Джулия, да извършат истински чудеса. Филмът спечели награда „Оскар“ в категорията „Най-добър чуждоезичен филм“.

Рейтинг в IMDB: 8