90-те години са изпълнени с брилянтни филми и шедьоври, които и досега си остават едни от любимите ни ленти.

Днес ви предлагаме класацията на IndieWire за най-добрите филми на 90-те, които са не просто оригинални и въздействащи, но и промениха света на киното. Проверете колко от тях сте гледали, а останалите определено си ги отбележете.

20. „Три цвята: Червено“ (1994)

Последна част от трилогията на Кешловски е романтична мистерия, която се базира на идеала за братството в духа на Френската революция. Филмът разказва за младата манекенка Валантин Ирен Жакоб, която тръгва след едно куче и така попада на стопанина му - саможив, пенсиониран съдия, който подслушва чужди телефонни разговори. Най-успешният от трите филма, попаднал дори сред номинираните за „Оскар” в три категории – за режисура, сценарий и операторско майсторство.

19. „Магнолия“ (1999)

След „Буги нощи“ Пол Томас Андерсън създава мрачната драма „Магнолия“, в която няколко истории се преплитат. Всеки от персонажите преминава през своя лична криза – духовна, професионална или и двете. „Магнолия“ не е филм за широка аудитория, защото не всички негови внушения са съвсем ведри. Освен това и повечето от тези внушения са наглед твърде прости - че човек има нужда от любов, че способността ни да прощаваме е онова, към което трябва да се стремим и тъй нататък. Но тъкмо тия „прости“ послания правят филма толкова истински. Въпреки че от небето валят половинкилограмови жаби. Въпреки водолаза, окачен на висок бор в средата на горски пожар. Въпреки всичките невероятни истории, които ни разказва, „Магнолия“ ни поразява със своя свръхреализъм и своята зрялост. Интересното е, че много от тези случки са взети от вестниците. Режисьорът е заимствал много от тях от класация за най-нелепите смъртни случаи. Идеята му е проста – да ни каже, че и това се случва.

18. „Ъндърграунд“ (1995)

Филмът на Емир Кустурица е изпълнен с трагикомична сатира. В него надеждата, смехът и веселият живот надвиват тежките преживявания. По време на Втората световна война Марко и Черни, двама приятели, водени от обща гореща страст към жените и пиенето, трупат богатство, продавайки оръжие на съпротивата. Когато обаче нещата загрубяват, те се преместват в подземно гето, пълно с бегълци, които Марко подстрекава да произвеждат оръжия. Убеждавайки Черни, че трябва да остане скрит в подземията до края на войната, Марко го оставя и забогатява от помощта на хората, които живеят под земята. Изминават около 10 години преди мрежата от лъжи да се разплете и Черни да излезе, търсейки отплата.

17. „Матрицата“ (1999)

Братя Уашовски комбинираха стилистиката на азиатските бойни изкуства (хореограф е Юен Уо-пинг) и огнестрелните оръжия, добавиха малко киберпънк, аниме атмосфера и философски въпроси, за да създадат един напълно различен и оригинален холивудски филм. Освен че е оригинален, филмът е и вълнуващ  провокиращ екшън. Двете продължения не бяха толкова добри, но това не отнема от чара на оригинала.

16. „В безопасност“ (1995)

Зловещият трилър на Тод Хайнс ни показва, че нашата околна среда най-накрая се е обърнала срещу нас. Карол е типична домакиня, която започва да се оплаква от неясна болест. След като семейният доктор не успява да помогне, тя е посъветвана да се обърне към психиатър. В последствие специалист по алергиите й казва, че страда от заболяване причинено от замърсената околна среда. Но дали е така? Кое разболява Карол? Пестицидите и токсините или бездушието на нейната социална среда? Интересното на филма е, че няма категоричен отговор, а човешката празнота се оказва много по-страшна и зловеща, отколкото разни чудовища, изскачащи изпод леглото в други хорър филми.

15. “Brighter Summer Day” (1991)

В началото филмът обяснява как милиони китайци са напуснали континенталната част на Китай и са избягали в Тайван след победата на комунистите през 1949 г. Техните деца растат в една неспокойна атмосфера, пропита от несигурността за бъдещето. Много младежи формират улични банди, с идеята да открият своята идентичност и да намерят поне малко сигурност в този объркан свят. Филм, който засяга теми като емигрантството, наивността на младостта, проблемите на социалните класи и въобще чувството за изгубване в живота.

14. „Списъкът на Шиндлер” (1993)

„Списъкът на Шиндлер" разказва невероятната истинска история на енигматичния Оскар Шиндлер, който спасява живота на повече от 1200 евреи по време на Холокоста. Неговите уроци по смелост и човечност продължават да вдъхновяват поколенията. Филмът е черно-бял, а реализмът и болката бликат от всеки кадър. Лентата взе цели седем награди „Оскар“, включително за „Най-добър филм“, „Най-добър режисьор“ и „Най-добър адаптиран сценарий“.

13. „Колежът Ръшмор” (1998)

Вторият пълнометражен филм на Уес Андерсън го превръща от почти неизвестен режисьор в един от най-нашумелите млади кинотворци. Историята разказва за 15-годишния Макс Фишър, който е един от най-слабите ученици, въпреки множеството си таланти и умения. Той използва всичките си дарби, за да спечели сърцето на началната учителка госпожица Крос. Една очарователна и различна комедия. „Колежът Ръшмор“ разчупва стереотипите на всички филми за порастването и ни запознава с типичните герои на Андерсън – малко странни, но толкова енигматични.

12. „Големият Лебовски” (1998)

Тъкмо когато си мислите, че братята Коен не могат да ви изненадат, и те създават изключително забавната сага за безработния бивш хипар, който обича боулинга и който по погрешка се забърква в невероятна криминална каша: Джеф Лебовски става жертва на фатално припознаване. Двама гангстери нахлуват в дома му с убеждението, че той е известен милионер от Пасадена, носещ неговото име. Набеденият несретник отива при своя богат съименник с надеждата да смени изцапания си по време на нападението килим. Но вместо нов персийски килим него и приятеля му Уолтър ги връхлита буря от шантажи, предателства, измами, секс и наркотици. Филмът се превърна в истински културен феномен.

11. „Широко затворени очи” (1999)

Уилям и Алис Харфорд (изиграни от Том Круз и Никол Кидман, които по това време са семейство) са богата семейна двойка. Всеки от тях преуспява в своята професия: той е лекар, а тя - галеристка. На официално парти Уилям оказва помощ на красиво момиче, злоупотребило с наркотици, а Алис е привлечена от съблазнителен непознат. Въпреки че всеки от тях е склонен да се отдаде на инстинктите си, Уилям и Алис предпочитат да не подклаждат страстта си към изневяра. Но така или иначе, възбуждащата се искра на еротичното изкушение от други партньори ги оплита в тайнството на неразгаданата им емоционалност... Майсторската режисура на Стенли Кубрик в този филм увенчава многогодишната му кариера с произведение, за което още дълго ще се говори и спори.

10. „Жега” (1995)

Епичен криминален филм, който вероятно е най-доброто постижение на режисьора Майкъл Ман. Във филма едни от най-великите актьори на своето поколение – Ал Пачино и Робър де Ниро, си играят на котка и мишка, но поддържащите роли не са по-малко забележителни – трагично влюбените Вал Килмър и Ашли Джъд, проблемната заварена дъщеря Натали Портман, верните служители Дани Трехо и Том Сийзмор и др.

9. „Да бъдеш Джон Малкович” (1999)

Магията на Спайк Джоунс е, че той може да превърне една абсурдна идея в истински кино шедьовър. Никой не се е съмнявал, че сценарият на Чарли Кауфман е брилянтен, защото всички в Холивуд са го чели, но никой не е искал да се заеме с него. Все пак историята е доста налудничава: Крейг Шварц, недооценен кукловод, започва работа като чиновник. Отегчен от 10-годишния си брак с Лоте, той се влюбва до уши в красивата Максин, която не отвръща на чувствата му. Съкрушен, Крейг се връща в офиса си и в изблик на ярост удря един шкаф с папки. Така открива таен проход. Тъмният, влажен тунел го поглъща и Крейг осъзнава, че току-що е открил пътя към едно уникално преживяване - да бъде Джон Малкович! Спайк Джоунс обаче подхожда с голям ентусиазъм към проекта и класиката е налице.

8. „Добра работа” (1999)

Филм за мъжествеността. Действието се развива в покритите с пясък равнини на Джибути в Източна Африка и проследява живота на неколцината обитатели на малък пустинен пост на Френския чуждестранен легион. Серж. Галуп, който разказва историята, си припомня тези дни с носталгия. Под бдителния, неумолим поглед на командващия офицер Форестие Галуп тренира войниците си като добре смазана машина, докато новобранецът Сентен не заплашва да наруши крехкото равновесие в лагера. Филмът е наситен с емоционален реализъм.

7. „Объркани и непокорни“ (1993)

Филмът ни представя последния ден в училище на група тийнейджъри от предградията на Остин, Тексас, през лятото на 1976 година. Във филма участват актьори, които по-късно ще се превърнат в световни звезди - Матю Макконахи, Мила Йовович, Рене Зелуегър и Бен Афлек. Филмът е наистина емоционален – той ни показва какво може да означава една целувка и колко безсмислен и странен ни се струва понякога животът, когато сме изправени пред драстична промяна.

6. „Баскетболни мечти“ (1994)

„Баскетболни мечти“ разказва за двама тиийнейджъри, които искат да станат успешни баскетболисти. Филмът засяга теми като американската мечта, проблемите на социалните класи и образованието. Интересното при този филм е, че той на практика е документален. Снимачният екип следи развитието на двамата тийнейджъри в продължение на 5 години. Докато наблюдавате двете момчета, които преследват мечтите си в свят, който е срещу тях само и единствено заради произхода им, ще усетите, че Стив Джеймс е създал документален филм с по-голяма емоционална тежест от повечето драми на целия XX век.

5. „Чункин експрес“ (1994)

Филмът на Уонг Карвай разказва историята на двама полицаи – мъж и жена. Самотници в един забързан и пренаселен град. Шедьовърът на Уонг открива красотата дори в болката да се чувстваш сам и изгубен в света. Режисьорът успява да създаде необходимата атмосфера с помощта на композицията, със смели цветови решения и чрез уникалните бавни и размазани кадри. Един наистина емоционален филм.

4. „Омагьосан ден“ (1993)

Една невероятна комедия, която е смесица между „Животът е прекрасен“ и будизма. Сценарият е чудесен, а Бил Мъри се справя отлично в ролята си. Той играе грубоватия, темпераментен телевизионен синоптик Фил Конърс, който е изпратен в командировка в Пънксътони, щата Пенсилвания, за да отрази местните празненства по случай Деня на мармота. Когато неочаквана снежна буря го принуждава да прекара нощта в хотел в града, Фил се събужда с чувството, че някакви неясни, свръхестествени сили го карат да преживява един и същ ден отново и отново – докато нещо в него самия не се промени към по-добро. 

3. „Криминале“ (1994)

След „Глутница кучета“ очакванията към Куентин Тарантино са големи, но той успява да създаде филм, който е дори по-брилянтен и го изстрелва сред най-нашумелите режисьорски имена. Във филма четирите истории на двама наемни убийци, един гангстер, неговата съпруга и няколко обирджии се преплитат в един от най-страхотните и вълнуващи криминални филми, създавани някога.

2. „Едър план“ (1990)

Филмът е истински кино експеримент. „Едър план“е ирански филм на режисьора Аббас Киаростами. Филмът е базиран на действителен случай, при който безработен мъж в продължение на седмици се представя за известния режисьор и писател Мохсен Махмалбаф пред едно семейство от средната класа, след което е съден за измама. Ролите във филма се изпълняват от действителните участници в събитията. Филмът е много неща в едно – документалистика, художествена измислица и възстановка на истински събития.

1. „Добри момчета“ (1990)

Мартин Скорсезе не е първият режисьор, който прави филм за американската организирана престъпност, но „Добри момчета“ поразява със своята почти документална стойност. Всяка сцена във филма улавя както ужаса на този свят, така и притегателната му сила.