Въпреки че котките са едни от най-независимите домашни любимци, те все пак се нуждаят от нашата грижа. Лошото е, че не могат да говорят и да ни споделят какво правим грешно. В такива моменти се намесват ветеринарите, които споделят някои трикове и съвети, с които по-добре да се грижим за пухкавите ни приятели.

Вижте кои са грешките, които много от собствениците на котки допускат:

1. Купуват много малка купичка

Купичката трябва да е толкова голяма, че мустачките на котката да не докосват страните ѝ. Освен това не трябва да е много дълбока, защото на котката няма да ѝ е удобно. Ако не ѝ е удобно, котката много скоро ще започне да изнася храна от купичката си.

2. Слагат купичката с вода точно до тази с вода

Котките обичат да пият прясна и студена вода. Дивите котки винаги се стремят да пият вода от чисти места – реки или потоци, а техните питомни събратя също обичат водата си чиста. Затова не поставяйте купичката с вода до печката или до купичката с храна. Иначе косми и храна могат да попаднат във водата.

Някои котки често пият вода от тоалетната или от мивката. Това може да е признак, че водата в купичката им е мръсна.

3. Позволяват на котката да спи върху парното

Ако на котката ѝ е студено, може да се покатери върху парното. Котките могат дълго време да стоят върху някой топъл обект, но не е добра идея да спят върху парното, ако имат къса козина – това може да доведе до претопляне на вътрешните им органи. Това може да е опасно и за котките с наднормено тегло.

Ако знаете, че котката ви обича да спи на парното, когато е студено, сложете одеяло отгоре.

4. Купуват котките от съмнителни развъдници

Обикновено животните от такива развъдници са доста по-евтини, защото котките не са породисти, въпреки че са представяни за такива. Но по-лошото е, че обикновено такива развъдници чифтосват и котета, които са роднини. Тяхното поколение може да изглежда здраво на външен вид, но да страда от различни генетични заболявания.

Ако искате да се сдобиете с котка, ние ви съветваме да осиновите коте от приют или ако държите на определена порода, да се свържете само с надеждни и професионални развъдници.

5. Режат козината на пухкавите котки

Подстригването е изключително стресиращо за една котка и трябва да се прави само при необходимост, например когато котката се подготвя за операция.

Ако котката ви се скубе повечко, трябва да я решите повече и да се грижите за козината ѝ, не да я подстригвате.

6. Пренебрегват хъркането през нощта

Постоянното хъркане показва, че животното има проблем с дихателната система и трябва да бъде заведено на ветеринар.

7. Оставят прозорците отворени вертикално

Ще трябва да намерите друг начин за проветряване на дома ви, докато ви няма. Вертикално отворените прозорци са опасни за котките. Те най-вероятно ще се опитат да излязат през прозореца и могат да се заклещят.

8. Премахват ноктите на котката

В много държави тази процедура е абсолютно забранена. Ако премахнете ноктите на котката, тя ще изпитва болка, докато върви, и повече няма да може да се катери.

9. Съхраняват котешката храна в неоригиналната ѝ опаковка

Оригиналната опаковка на котешката храна я предпазва от изсушаване. Не е препоръчително да я слагате в друг съд или да купувате котешка храна, продавана в странна опаковка.

10. Взимат си по-малък домашен любимец, когато вече имат котка

Много собственици на котки след това си купуват канарчета, гущери или рибки, а после публикуват снимки колко добре си живеят двете животни. Но експертите предупреждават, че котките не могат да бъдат приятели с потенциалната си вечеря. Изключенията са много редки и рано или късно се стига до конфликт.

11. Използват 1 тоалетна или 1 купичка за 2 котки

Ако имате 2 или повече котки, всяка от тях трябва да си има собствени „принадлежности“, включително купички, легло, играчки, тоалетна и т.н. Иначе едната котка ще се опита да завземе властта и двете ще се карат всеки ден.

12. Взимат си котка, ако имат старо куче

Приятелството между котка и куче се среща много рядко, особено ако едното животно е взето по-рано от другото. Експертите твърдят, че вероятността котката да се разбира със старо куче или с куче от бойна порода (като питбул, булдог, мастиф и т.н.) е много малка.

13. Наказват котката, ако спре да си използва тоалетната

Ако котката изведнъж спре да си използва тоалетната, ще бъдете изправени пред истинско предизвикателство. Едната причина може да е, че котката ви е ядосана. В такъв случай трябва да откриете причината за това.

Това често се случва, ако сте били на почивка, ако сте сменили жилището или ако се е появил нов член в семейството (дете или друго животно). В такива случаи е безсмислено да наказвате котката, просто трябва да изчакате животното да се успокои и да ви прости.

14. Затварят вътрешните врати

Котките обичат свободата и имат нужда от голямо отворено пространство. Тези животни се чувстват много по-щастливи и спокойни, когато всички врати са отворени. Това е една от причините котката ви да иска да отвори вратата, докато сте в банята, или да се шмугне във вечно затворената стая – тя просто иска да контролира територията си и няма как да го направи, ако ѝ забранявате достъпа.

Преди ветеринаря

И един съвет: Ако котката ви се държи странно или има някакъв проблем, запишете я на видео, преди да отидете на ветеринар. Покажете му клипчето, ако котката не проявява същите признаци в лекарския кабинет. Това ще улесни нейното диагностициране.