Според едно проучване миенето на чинии е ефективна алтернатива на медитацията и може да ви помогне да се справите със стреса. Ние не сме сигурни, че чистенето ни успокоява (освен когато имаме неприятна работа и предпочитаме да чистим...), затова обичаме да намираме хитринки, които да улеснят това задължение.

Днес ви представяме 14 трика, които ни допаднаха и които ще направят почистването по-ефективно и по-бързо, ако пък и ви помогнат да намалите стреса – още по-добре!

1. За праха в тесни места

Съвременните прахосмукачки имат много аксесоари, за да улеснят почистването, но дори и те невинаги могат да се справят с много тесните места. В такива случаи може да използвате един „аксесоар“, който се намира във всеки дом – рулото от използвана ролка тоалетна хартия. Можете да смачкате рулото толкова, колкото е необходимо, за да изсмучете праха от местата, които не можете да достигнете с прахосмукачката.

2. За старите кожени мебели

Можете да съживите старите кожени мебели, като просто ги изтъркате с вакса за обувки. Така избледняването на цвета и драскотините ще се заличат.

3. За вдлъбнатините в килима

Ако в килима има вдлъбнатини заради мебелите, които са стояло върху него, можете много лесно да се отървете от тях. Трябват ви само малки кубчета лед. Поставете кубчетата върху вдлъбнатините за през нощта. Когато се стопят, килимът ще абсорбира влагата и ще изглежда като нов. Ако трябва да махнете вдлъбнатините бързо, може да използвате пароструйка.

4. За почистване на кухненските шкафове

За да почистите мазните натрупвани върху шкафовете, дръжките, печката и т.н., трябва да смесите кокосово масло и сода за хляб. Сложете сместа на мръсното място и го разтрийте с гъба, кърпа или стара четка за зъби, с която ще стигнете до най-трудните места.

5. Срещу неприятната миризма от кофата и в банята

За да се отървете от неприятните миризми, можете да направите специални ароматизиращи дискове. Ето я простата рецепта: ще ви трябва 1-2 чаши вода, 2 чаши сода за хляб и малко етерично масло по избор. Смесете съставките, поставете ги в кръгли формички и ги оставете да изсъхнат за 1-2 дни. Един диск ще издържи за около един месец и е толкова добър, колкото ароматизаторите, купени от магазина.

6. Срещу мазните петна върху килими

Вероятно няма човек на ​​света, който поне веднъж да не е разливал нещо върху килима. За да махнете петната, можете да използвате сода за хляб, обикновен препарат за миене на съдове и оцет. Содата ще абсорбира част от течността, а комбинацията от другите две съставки ще премахне петна.

7. Отпушване на мивката

Това е много стар трик, но доста ефективен. Просто сипете оцет и много сол в канала и не използвайте мивката известно време.

8. Срещу петната от боя върху килима

Ще ви трябва смес от гореща вода и амоняк, плюс ютия. Напръскайте замърсеното място, поставете парче плат върху него и с гореща ютия минете отгоре. След като минете няколко пъти с ютията, боята ще бъде премахната и килимът ще изглежда като нов.

9. При разпилян брокат

Можете да използвате пластелин, за да съберете разпиляният брокат. Ако брокатът е бил разпръснат на чиста повърхност, тъкмо и пластелинът ще стане по-бляскав и интересен.

10. За почистване на старата маша

Можете да върнете блясъка на старата маша със смес от сода за хляб и кислородна вода. Сложете сода за хляб върху металната част и отгоре я полейте с малко кислородна вода. Повторете го няколко пъти. След това оставете машата за известно време и мръсотията ще бъде премахната.

11. При неприятна миризма от кухненския диспозер

Ако в кухненската мивка имате диспозер, вероятно от него често се носи неприятна миризма. Всъщност много лесно може да се справим с този проблем. Просто замразете ледените кубчета с лимон и ги поставете в раздробителя. Не само че ще стане по-чист, но и ще ухае добре.

12. Как да почистим ютията

Един евтин и лесен начин да почистите желязната част на ютията е да я измиете със смес от сода за хляб, оцет и паста за зъби. Загрейте леко ютията и я изтрийте с гъба, като използвате пастата, която сте направили от трите съставки. Няма да отнеме много време, докато ютията заблести като нова.

13. Как да почистим гъбките за грим и четките

За да почистите гъбките от бактериите, не е нужно да използвате скъпи професионални продукти. Можете да направите своя собствена смес от кокосово масло, препарат за миене на съдове и антибактериален сапун. Смесете съставките в купа. Потопете гъбите в сместа, изчакайте малко и ги измийте с вода.

14. За почистване на газовия котлон

Ако използвате котлон на газ, най-вероятно знаете колко трудно се почиства. Имаме добра новина: не е нужно да прекарвате часове в търкане. Необходимо ви е само разтвор от амоняк и пластмасова торбичка с цип. Ако металната част е голяма, ще имате нужда от по-голяма торба. Поставете частта в плика, изсипете сместа вътре и я оставете да се покисне за една нощ. Сутринта ще трябва само нежно да я изтъркате.