Използваме банята всеки ден и тя доста бързо се цапа, но в същото време почистването ѝ не е особено лесно и приятно, затова от време на време си го спестяваме... Преди отново да ви домързи да почистите банята, ще ви кажем, че според проучванията тя е едно от помещенията с най-много бактерии, защото е влажна и топла, затова трябва да се почиства редовно.

За да ви помогнем в начинанието, днес сме ви подготвили 7 трика, с които банята ви да заблести от чистота, без вие да се напрягате излишно и без да използвате силни препарати.

1. За слушалката на душа

Този трик е много прост и единственото, от което имате нужда, е ябълков оцет. Напълнете едно пликче с оцет, в него поставете слушалката на душа и го завържете с ластик. Оставете слушалката в пликчето за 1 час, а след това я изплакнете добре и я избършете. По този начин слушалката ще заблести като нова.

2. За тоалетната

Разбира се, може да почистите тоалетната с обикновен препарат за тази цел, но това изобщо не е забавно! Ако и се опитвате да чистите с по-малко препарати, ви препоръчваме да използвате едно кенче кока-кола. Просто го изсипете в чинията и изчакайте 30-60 минути. След това изтъркайте чинията. Оцетът също върши работа, както и водата за уста – те убиват всички бактерии.

3. Пароструйка с етерична масла

Парата убива бактериите и може да е добро решение за почистване на пода и стените, но с един куршум може да убиете два заека, като превърнете пароструйката в ароматизатор. Просто капнете малко етерично масло във водата. След това не забравяйте да изсипете водата, да изплакнете съда и да пуснете пароструйката с малко чиста вода, за да почистите всички остатъци от маслото.

4. Лимон срещу варовика

С времето варовика от твърдата вода може да се наслои върху хромираните повърхности и да ги лиши от блясъка им. Ако искате да ги почистите, срежете един лимон и ги натъркайте с него. Може да добавите и малко сол за най-проблемните места.

Ето какъв е резултатът:

Никак не е зле, нали?

5. За огледалото

Можете да почиститеогледалото с черен чай. Просто сварете три чаши черен чай, изсипете го в бутилка за пръскане и после избършете огледалото с вестник, защото кърпите обикновено замацват положението.

6. За мивката в банята

Има няколко начина, по които да почистите мивката в банята.

Единият е да използвате сода или ябълков оцет, за да я изтъркате. След това я измийте с гореща вода.

Металните елементи на мивката изтъркайте с лимон.

7. Използвайте кърпички за тоалетната

Понякога дори не се замисляме, че в горната част на тоалетната има ринг, в който могат да се крият мръсотии, освен това няма как да го почистим с четката. За да премахнете натрупванията, трябва да си сложите ръкавици и да изтъркате кръга от вътрешната страна с мокри кърпички, кухненска хартия или дори антистатични кърпички за сушилня, които също добре обират мръсотията.