Днес ти представяме 16 необичайни употреби на лимона, които ще те накарат да погледнеш на този цитрусов плод по нов начин, а след това ще отидеш до магазина, за да си купиш поне килограм лимони.

1. Като разтвор за почистване

Обели един лимон, сложи го в чаша, залей го с 150 мл оцет и го остави да престои през нощта. На сутринта добави 150 мл вода. Почистващият разтвор е готов! Изсипи го в бутилка със спрей капачка и можеш да го използваш за почистването на различни повърхности в дома.

2. За почистване на дъските за рязане

Ако искаш дъските ти за рязане да са чисти и да ти служат по-дълго, можеш да ги почистваш с лимон вместо с гъба. Сложи сол върху дъската и я изтъркай с лимона. След това я остави да престои 10-15 минути и накрая повтори цялата процедура още веднъж.

3. За избелване

Ако за да върнеш белия блясък на белите дрехи и кърпи, можеш да ги накиснеш в смес от лимон сок и сода за хляб за половин час, преди да ги изпереш.

4. За маникюра ти

Приготви възстановяваща „баня“ за ноктите си с лимон. Тя ще ги поддържа здрави и силни. Рецептата е много проста: добави няколко капки лимон към чаша топла вода и потопи пръстите си във водата.

5. Отърви се от луничките

Лимонът може да изсветли нежеланите лунички или старчески петна. Просто разрежи един лимон на две и нежно премини с него по кожата.

6. Подобряване на храносмилането

Пиенето на чаша топла вода с лимон и мед сутрин на гладно подобрява храносмилането и повишава имунитета.

7. При подреждането на масата

Когато на масата има храни, които се ядат с ръце, е добре да предвидиш и малки купички, пълни с вода и малко лимон, за почистване на пръстите.

8. За почистване на уредите

Ако искаш да премахнеш неприятната миризма от хладилника, можеш да го почистиш с гъба, напоена в лимонов сок. С лимон можеш да си направиш и домашен освежител за въздух. Миялната машина също може да бъде освежена с лимон – просто сипи малко лимон в нея и я пусни да направи един цикъл без чинии.

9. В градинарството

Лимоните могат да бъдат използвани и като малки купички, в които да посадиш семе. Разрежи лимона на две, изстискай го и сложи семето в едната половинка. Отгоре го засипи с пръст и когато поникне, можеш да го сложиш в саксия или в градината направо с купичката.

10. За освежаване на обувките

Ако искаш да се отървеш от неприятната миризма, сложи в обувките си обелки от цитрусов плод, които абсорбират миризми. Остави ги да престоят за през нощта.

11. Поставки за чаени свещи

Издълбаните половинки на лимона, лайма и портокала са интересни и креативни поставки, в които можеш да сложиш чаени свещи.

12. За подобряване на здравословното ти състояние

Комбинацията от лимон и сода за хляб има алкализиращо и детоксикиращо действие, освен това подобрява храносмилането, регулира нивата на холестерола, пречиства черния дроб и ни зарежда с витамин С. За целта трябва към чаша минерална вода да прибавиш една чаена лъжичка сода и сока от половин лимон. Пий тази комбинация сутрин в продължение на две седмици.

13. За почистване на неръждаема стомана

Изтъркай неръждаемата стомана с лимон и сода за хляб и тя ще заблести като нова.

14. За почистването на петна от горски плодове

При приготвянето на сладко или пък на някакъв вид зимнина е нормално да изцапаш ръцете си. Ако петната от плодовете или зеленчуците са много упорити, можеш да използваш лимонов сок, за да ги премахнеш. Премахването на петна от плодове по дрехите също е лесно: първо изпери дрехата в студена вода, а след това я накисни в лимонов сок за няколко минути.

15. Срещу насекомите

Ако искаш да се отървеш от мравките, напръскай лимонов сок по первазите и прага на външната врата. Ако искаш да държиш комарите надалеч, разрежи един лимон, забий в него пъпки от карамфил и го постави до леглото си или до прозореца.

16. За избелване на подмишниците

Нищо не избелва потъмнялата кожа на подмишниците по-добре от лимоновия сок. Неговата висока киселинност ще изсветли кожата и ще премахне мъртвите клетки. Всеки ден в продължение на седмица търкай кожата под мишниците с дебело парче лимон. Прави го преди да вземеш душ, а след баня нанеси лосион, защото лимонът изсушава кожата.