1. Те не те подкрепят

Всички понякога взимаме грешни решения. В такива моменти е важно приятелите да се подкрепят. Независимо дали си взела си направила грешка на работа, или си постъпила нередно с ваша обща приятелка, приятелите ще останат до теб, ще ти дадат съвет и ще оправите кашата заедно.

2. Не правят никакво усилие да се разберат с половинката ти

Те може да са коренно различни характери, но ако те обичат, ще положат усилия.

3. Подиграват се на комплексите ти

Всички си имаме комплекси и страхове, на които понякога се присмиваме като защитен механизъм. Това не дава право на приятелите ни постоянно да се подиграват на тези наши страхове. Шегата си е шега, но ако се чувстваш наранена – определено са прекрачили границата.

4. Родителите ти не ги харесват

Ако майката ти не харесва приятелите ти, вероятно и ти не трябва да ги харесваш. Все пак майките винаги ни мислят само доброто.

5. Не си признават, когато са сбъркали

На всички ни се е случвало да бъдем ненужно упорити и да не желаем да признаем, че сме направили грешка, но такова поведение не бива постоянно да се толерира. Все пак всички сме възрастни хора, затова не е зле да си подозрителна към хора, които не могат да се извиняват за грешките си – те едва ли са добри приятели.

6. Не приемат сериозно другите ти приятели 

Ако имаш една група от приятели, която се отнася пренебрежително към друга твоя група от приятели (от училище, университета или работата), защото „те не те познават толкова добре” или „те не те виждат толкова често”, има някакъв проблем. Може да опиташ да запознаеш двете групи и да видиш дали ще си паснат, все пак всички те са ти приятели, нали?

7. Не уважат дома ти

Напълно нормално е приятелите ти да се държат в дома ти все едно са си вкъщи. Ровят в хладилника ти, не се притесняват да си поискат сандвич и т.н. Но все е важно да уважават труда и вещите ти, а след това дори разчистват след себе си (или поне изявяват искрено желание да го направят). Ако се отнасят неуважително, нямат място в дома ти.

8. Подиграват се на интересите ти

Съвсем нормално е да имате различни вкусове и интереси, но това не означава, че трябва да се подиграват на това, което те не харесват или не разбират. Все пак приятелите са онези хора, които би трябвало винаги да ни мислят доброто, затова е притеснително, когато те унижават и се присмиват на нещата, които харесваш.

9. Имат състезателен дух... в нездравословни количества

Винаги е странно да говориш за успехите си пред такива приятели, защото те винаги намесват в разговора своите големи постижения или се стараят да постигнат повече, за да ти натрият носа. Е, време е да си намериш други приятели, които осъзнават, че животът не е състезание и е по-важно да се подкрепяте, отколкото да си мерите заплатите.

10. Не могат да пазят тайна

Ако им довериш нещо, което изрично си помолила да пазят в тайна, и те го разкажат на друга група свои приятели или на гаджето си, защото те просто си споделят всичко, това не е добре. Тайната си е тайна и тя си остава само между вас двете.

11. Правят си планове без теб

Виждат се с общи приятели зад гърба ти, като се опитват да го запазят в тайна. А когато всичко излезе наяве, се правят на виновни или разсеяни, че не са те поканили. Нямаме нужда от такива приятели.

12. Внасят в живота ти излишна драма

Това е момичето, което винаги предизвиква скандали на рождения ти ден или сваля нечие чуждо гадже, приятелката, която се напива твърде много, ако излезете на бар, онази, която съвсем случайно е забъркала поредната случайна каша в групата ви от приятели. Може би приятелският ти кръг няма нужда от такива драматични личности, които се опитват да превърнат живота ти в сапунен сериал.

13. Отменят плановете ви в последната минута

Без реална причина и основание те отменят срещата ви и те карат да се чувстваш предадена и нищожна, сякаш те са по-важни от теб. Понякога плановете се провалят и това е в реда на нещата, но ако започне да става твърде често е време да се замислиш дали сте истински приятели.

14. Вече не те правят щастлива

Прекараното време с приятели трябва да е изпълнено с радостни мигове и емоционална подкрепа, ако те не ти дават нито едно от тези неща, може би е време да си намериш нови приятели. Може някога да сте си прекарвали страхотно, но щастливото минало не е сигурна основа за щастливо бъдеще, затова не се страхувай да се разделиш с приятелите, които те натоварват и с които вече не ти е приятно да се виждаш.