Когато сме в гимназията, 25-годишните ни се струват вече пораснали, зрели хора, после и ние ставаме на 20+ и осъзнаваме, че нещата не са точно такива. На 25 все още не ни се пораства съвсем, а на числото 30 гледаме с ужас, защото тогава вече ще трябва да вкараме живота си в ред, но годините се изнизват неусетно и на 30 продължаваме да допускаме същите грешки... И въпреки че имаме 3 десетилетия опит зад гърба си, пак взимаме куп грешни решения, за които съжаляваме години по-късно.

Днес решихме да ви споделим нашия личен опит, както и опита на други хора, и да ви представим списък с най-често допусканите грешки, които хората допускат около своята 30-та година и за които горчиво съжаляват след това.

1. Променяш живота си изведнъж

Най-вероятно всеки от нас е имал план за това как ще се развие животът му, но обикновено нещата не стават така, както сме ги планирали. И все пак има една категория хора, които смятат, че животът приключва на 30 и затова дотогава трябва да са постигнали повечето си цели – да са се омъжили, да имат деца, да са изградили кариера и да имат собствен дом. Ако нещо не върви по план, те изпитват трескава нужда да оправят нещата. Например една жена може да реши да се омъжи за човек, когото познава отскоро, само защото е на 30 и вече ѝ е време. Много скоро двамата имат дете, а малко след това тя осъзнава, че е направила грешка, защото двамата изобщо не са съвместими...

Но всички тези планове и очаквания са само в главите ни, насадени от обществото. Реално не е нужно да доказваме нищо на никого.

Ким Кардашиян признава, че е искала да се омъжи, преди да стане на 30, и това е била единствената причина да се венчае за баскетболиста Крим Хъмпфрис. Само 72 дни след това двамата подават молба за развод.

2. Прекарваш уикендите си на дивана, похапвайки вредна храна и гледайки телевизия

Няма нищо лошо в това от време на време да помързелуваме, но ако прекарваш всеки уикенд по този начин, е време да се замислиш за здравето си – както физическо, така и психическо.

Лаура Вандеркам, която е автор на книгата „Какво правят най-успелите хора през уикенда“, препоръчва да планираме уикенда си една седмица предварително. Както и да вършим по-натоварващите домакински задължения през седмицата, за да може целият уикенд да ни е свободен за разходки, спорт, излизане с приятели и т.н.

3. Правиш си странна татуировка, без да мислиш

Татуирането е изкуство и изборът на татуировка е много специален и важен. Сигурна ли си, че искаш да си татуираш някоя забавна шега, която си видяла миналата седмица? Или пък името на сегашното ти гадже? Или пък някоя сладка картинка, която си видяла в каталога на студиото за татуировки, но която няма никаква сантиментална стойност за теб?

Модата при татуировките се мени като модата при дрехите, затова е по-важно да обмислиш добре татуировката и да избереш нещо лично, за което няма да съжаляваш по-късно.

4. Подлагаш се на драстични козметични процедури, защото те е страх от остаряването

Никак не е приятно да видиш, че по челото ти и около очите ти са се появили нови бръчки, затова изпитваш непреодолимото желание да направиш нещо и да ги махнеш. Много жени се подлагат на лифтинг, прибягват до лазерни процедури и до такива с хиалуронова киселина, други си слагат ботокс, а трети дори са готови на пластична операция.

Разбира се, никой не иска да остарее, но вместо да прибягваш до драстични промени, заради които ще изглеждат по-скоро нелепо, отколкото добре, се съсредоточи върху здравословния начин на живот и правилната грижа за кожата.

5. Искаш да си тийнейджърка завинаги

Нямаш постоянна работа, страх те е от думите „отговорности“ и „семейство“, мечтаеш си пак да си дете, прекарваш огромна част от времето си, гледайки анимации и играейки компютърни игри... Ясно е, че страдаш от синдрома на Питър Пан – ти не искаш да пораснеш.

По темата има един много интересен филм – „Малкото голямо момиче“ (2014) с Кийра Найтли, в който главната героиня предпочита компанията на тийнейджърки, за да избяга от проблемите си на възрастна. Но когато се осмелява да поеме отговорност за собствените си решения, тя открива себе си и щастието си. За съжаление, няма как цял живот да си останем деца – все някога трябва да пораснем и да съчетаем забавленията със задълженията на възрастни.

6. Не искаш да учиш и си спряла на едно място

Когато завършим университета, повечето от нас решават, че никога повече не искат да учат и просто ще се наслаждават на плодовете от своя труд. Много хора следват това правило и стоят на едно и също работно място с години, а когато им се отвори нова възможност – те се страхуват да се възползват, защото ще трябва да учат и да положат малко повече усилия.

Но никога не е било по-лесно да научиш нов език или ново умение – възползвай се от тази възможност докато е време.

7. Изхвърляш всички младежки дрехи от гардероба си

Около тази възраст може да решиш, че вече си стара за експерименти, ярки щампи, къси поли, лилави или сини коси, затова изхвърляш много от дрехите си и се спираш само на тринайсетина артикула, повечето от които са в бяло или черно.

Да не би някой да ти е казал, че вече ти е минало времето за младежки дрехи? Не го слушай. Няма причина да не носиш пъстри дрехи, стига да е с мярка. Следвай собствения си стил, вместо да влизаш в някакъв калъп.

8. Работиш на място, което мразиш

Ако всеки ден отиваш на работа с нежелание и само мисълта за това място те напряга, време е веднага да промениш нещата. Винаги е по-добре да си смениш работата, докато си още млада и пълна с енергия.

9. Харчиш пари за вещи, а не за преживявания

Много от нас харчат купища пари за вещи, от които нямат остра нужда. Причината е, че шопингът ни кара да се чувстваме по-добре и запълва празнина в нас. Но всяка нова блуза, гривна или чанта ни носи задоволство само за кратко време, после ни омръзва и искаме нови и нови вещи. Проф. Томаш Гиловиш твърди, че този навик е един от най-големите врагове на щастието. Вместо да си купиш нов телефон, при положение че настоящият ти е сравнително нов и си работи добре, харчи парите си за преживявания – не само за скъпи пътувания, но и за интересни събития или вълнуващи нови неща, като скачането с бънджи например.

10. Пилееш много време в социалните мрежи

Прекарваш ли огромна част от деня си в това да публикуваш статуси и снимки? Да разглеждаш историите на твоите 600 приятели, повечето от които дори не познаваш лично? Или може би по цял ден се ровиш из Инстаграм или Ютюб? Трябва да се замислиш дали всичко това ти е полезно и дали прави животът ти по-добър. Ако не – може би е време да ограничиш теза занимания. Социалните мрежи изсмукват енергията и времето ни като дементори! Вместо да пилееш часове всеки ден в разглеждането на забавни картинки, използвай социалните мрежи за нещо конструктивно, например да организираш среща с приятелите си на живо или пък да научиш нещо ново.

11. Преследваш фалшив престиж и се правиш на такава, каквато не си

Мислиш, че останалите трябва да те виждат като успял човек и затова се стараеш да си изградиш такъв образ – имаш последния модел телефон, купуваш си скъпи дрехи и пътуваш само до екзотични дестинации, а дълбоко в себе си си ужасно уморена от фалша и от напрежението да поддържаш този имидж. Запитай се какво наистина искаш и не се поддавай на изкушението да си купуваш неща само за да впечатлиш останалите.

12. Не можеш да се справиш с лошите навици

„За какво да си приготвям обяд за офиса, като има бургери до офиса?“, „Сега ме мързи да се разхождам в парка / да отида на фитнес / да отида на плуване. Имах много тежък ден, заслужавам да си отворя една бира и да погледам телевизия“, „Защо да си лягам рано? На сутринта просто ще изпия едно тройно еспресо и всичко ще е точно!“. Някое от тези неща звучи ли ти познато? Когато си на 20-30 години, си пълна с енергия и не забелязваш как лошите навици подкопават здравето ти. Ако не искаш да имаш сериозни здравословни проблеми, когато станеш на 40, опитай се да промениш начина си на живот и да започнеш да живееш здравословно още днес.

13. Нямаш спестявания

Когато си млада и здрава и имаш постоянен доход, мисълта за утрешния ден изобщо не те притеснява. Оптимизмът е страхотна философия, но какво ще стане, ако изведнъж те съкратят или не можеш да работиш няколко месеца? Имаш ли достатъчно спестявания, за да се издържаш през това време?

Не е нужно да трепериш от страх или да бъдеш стисната, но малко реализъм не е навредил на никого. Да имаш спестявания, застраховка или да плащаш осигуровки за пенсия са неща, които ни се струват много далечни и дори скучни, когато сме на 20-30, но те ще предпазят от финансови проблеми в бъдеще.

14. Тревожиш се за глупости

Струва ти се, че животът ти е пълен с проблеми – някой в метрото те е настъпил по новите маратонки, изведнъж са спрели топлата вода, колегите ти са кретени, защото забравят да ти върнат телбода, майка ти е заминала на екскурзия без теб, най-добрата ти приятелка изглежда дистанцирана... въобще животът ти е много сложен.

Много е лесно да се фокусираме само върху лошото, забравяйки за всичко хубаво, което имаме. Ако не харесваш живота си, не си го изкарвай на приятелите и колегите, а се опитай да го промениш, за да живееш в мир със себе си.

15. Страх те е да бъдеш смела и малко откачена

Като дете си прескачала в двора на съседите, за да си откъснеш ябълка, докато никой не те гледа. Като тийнейджърка си лъгала майка си, че ще бъдеш с приятелки, когато всъщност си отивала на среща... В миналото си правила много забавни, безразсъдни и откачени неща, но вече си възрастна и нямаш време за глупости.

Насладата от новото, жаждата за живот... това ни поддържа млади. Опитай се да правиш „безразсъдни“ неща от време на време: отиди на екскурзия сама, запиши се на нестандартен курс, покори някой връх, покани симпатичния колега на среща, първа кажи „Обичам те“. На 30 си, а не на 80! Сега е точното време за експерименти.