Ако наистина знаехме какво да очакваме, докато очакваме, нямаше да се налага да слушаме свекървите и лелите си по време на бременността. От началото на човешкото съществуване, жените раждат деца. Средно в минута се раждат по 250 бебета, което прави около 360 000 бебета на ден.

Светът ни казва, че има опит. Не, че нашите вързопчета радост не са уникални, но това са мнооого бебета. И точно заради това има много неправилна информация, която заема мястото на правилната в главите ни.

Бременните майки и половинките им обичат да се консултират с Интернет, лекарите и, разбира се, собствените си майки или други жени, на които се възхищават и които имат свои деца. И всички са чували истории за някоя леля която е родила здраво дете, докато е пушела и пиела по чаша вино след вечерята.

Почти всеки родител би ви казал, че не е имал представа какво се случва, когато му се е родило дете. Ако всички книги и сайтове бъдат научени наизуст (вероятно има и такива случаи), родителите, които си мислят, че са готови, все още не са готови за това, което предстои точно за тях.

Ето кои са най-разпространените митове, които объркват майките в първите месеци след раждането:

15. Кърменето е единствената диета, от която се нуждаете

Една от първите заблуди по отношение на бременността е, че има правилен и грешен отговор за всичко и че едно решение ще води до следващо. Майките, на които им е за първи път, трябва да разберат, че всяка жена е различна.

Макар и общият случай да е еднакъв – най-вече заради човешката същност – няма универсален отговор. Кърменето, както всичко останало, ще помогне на майката да изгори калории. За него наистина е необходима повече енергия и точно заради това лекарите препоръчват майките да приемат повече калории от обичайното.

Ако една майка пие достатъчно вода и се храни балансирано, тя ще свали килограмите след бременността по-бързо от обичайното. С други думи – да, кърменето наистина помага за отслабването, но не е магия.

14. От хормоните е

Когато сме бременни и преди да забременеем, знаем, че женската ни репродуктивна система може да подлуди както нас, така и хората около нас. Но ако предменструалният синдром е малка буря, то бременността е ураган.

След като майката роди е нормално да изпита известни промени в хормоните си, докато те се пренастроят и регулират. Но е важно да наблюдавате състоянието си и ако забележите нещо обезпокояващо, да потърсите лекар, защото може да изпитвате симптоми на следродилна депресия, която може да бъде опасна както за майката, така и за бебето.

13. Противозачатъчни? Защо са ми, просто ще кърмя

Вярно е, но има уловка. Макар и противозачатъчните да не са перфектни, се доближават до това. И всъщност с лекарска препоръка, можете да приемате противозачатъчни докато кърмите. Дори така е по-лесно да се върнете към противозачатъчните. Необходимо е да се следват седем стандарта: 1. Храните детето си само с кърма през първите шест месеца 2. Успокоявате бебето си с кърмене 3. Не използвате шишета или биберони 4. Спите с бебето за нощно кърмене 5. Спите с бебето за дневно кърмене 6. Кърмите го редовно и избягвате създаването на режим 7. Избягвате нещо, което ще ви раздели от детето ви.

12. Косата ви ще страда, защото прехвърляте витамините на детето си

Какво се случи с красивата гъста коса от бременността? След раждането витамините се прехвърлят в бебето чрез кърмата. Макар и да не е точно така научно погледнато, това ни казват приятелите ни.

Един от начините да се преборите с косопада, е с търпение – защото е временно и трябва просто да продължим да приемаме витамините си. Не се тревожете, щом хормоните се балансират, косата ви ще си бъде както преди.

11. Ще спите, когато и бебето спи

Едно от нещата, които лекарите и сестрите казват, докато майката е в болницата, е „спете, когато и бебето спи“. Това се случва, разбира се, ако майката има прислужници и чисти дрехи, а също така не трябва да се къпе и да се грижи за други деца.

 

След като сте будували цяла нощ и сте кърмили, трябва да се погрижите и за другите си деца, да сготвите, да изперете и вероятно да седнете и да хапнете, докато говорите с друг възрастен. Спането, макар и да трябва да бъде приоритет, често бива пренебрегвано. Може би ако майката успее да балансира нещата, да зареже съдовете и прането и да бъде малко миризлива за известно време, ще успее да си почине. Но дотогава теорията за съня заедно с бебето не е нищо повече от мит.

 

10. Кърменето е много лесно и трябва да го правите

Макар и кърменето да е естествено и да е най-добрата опция за бебето и майката, не винаги е лесно. Именно затова лекарите могат да консултират дамите, които имат проблеми с това.

Има много фактори, които влияят на кърменето, но за съжаление майките са подложени на натиск от обществото, че трябва да кърмят, защото иначе са считани за провал. Стресът от невъзможността да кърмят е добре известен за някои дами, а това също е голям фактор за производството на кърма.

9. Ако не кърмите, бебето ще бъде болнаво

Няма никакви доказателства, че бебетата, които не са кърмени, ще бъдат нездрави и ще пораснат глупави. Има много данни, че кърменето подпомага положителните ефекти, но митът отива в другата крайност.

Не, бебето няма да бъде болнаво или да има слаби когнитивни умения, тъй като не е кърмено. Млечните формули са безопасна алтернатива на кърмата и не бива да се притеснявате. Важно е да правите информирани решения за себе си и здравето на детето си.

8. Ако не кърмите, няма да имате връзка с бебето

Както вече казахме, майките са подложени на натиск от обществото да кърмят. Макар и да е оптимално, при някои майки просто не се случва. Много деца са отгледани с млечни формули и те определено не вредят.

Ако майката иска да се свърже с бебето, но не може да кърми, контактът кожа-в-кожа е идеалният начин. Държането на бебето близо до гърдите без дрехи е и начинът, по който бащите могат да изградят връзка с новородените си. Ароматът на кожата на родителите ще позволи на бебето да ги опознае и да придобие от имунитета им.

7. Приятелите ви ще спрат да ви канят да излизате

Приятелите идват и си отиват и майките ще осъзнаят кои приятелства са ценни, когато тези хора продължат да излизат с нея и след раждането. Раждането и отглеждане на бебе са трудни и физическите и умствените промени са особено забележими. Майките се нуждаят от подкрепа и именно приятелите могат да я окжата.

6. Биологичният ви часовник вече няма да бъде същият

Това може и да е вярно. Има едно нещо, което може да промени живота ни завинаги – хормони. Докато не забременее или не започне опити да забременее, една жена няма как да разбере, че хормоните могат да променят живота й толкова силно и завинаги.

Макар и да е нормална част от живота на жената и да е напълно естествено, това може да е доста шокиращо. Когато забременеем, започваме да получаваме зачервяване на ръцете, да се подуваме и да ни се ядат странни храни. Но и след раждането хормоналната въртележка продължава. Но е абсолютно грешно да се смята, че режимът ви повече няма да е същият! Ще се върне постарому, щом детето ви завърши училище. (Съжаляваме!)

5. Ще носите по-голям размер обувки

Повечето жени ще забележат, че телата им се променят. След като се позакръглите и започнете да задържате вода – а след това и да сваляте килограмите, можете да забележите, че структурата ви всъщност се е променила.

Дори и да успеят да свалят всичко натрупано през бременността, някои дами забелязват, че телата им са различни. Всъщност бедрата се разширяват по време на бременността, за да се улесни раждането, а същото се случва и с таза.

Други дами забелязват, че извивките им от бременността си остават и след раждането. Подутината на корема може и никога да не си отиде – не и без операция, а същото може да се случи и с бедрата. Добре дошли в майчинството.

4. Отнема само година да свалите теглото от бременността

Това отново е индивидуално. Майките са склонни да гледат останалите майки, които лесно са свалили килограмите или имат различен метаболизъм и очакват резултатите им да са същите.

Но не при всички е така. Нашите тела ще ни кажат кога е време да положим повече усилия. Консултациите с лекар са отличен начин да започнете, а също така е важно да си изберете реалистичен тренировъчен режим (това важи и за всички, които не са раждали). Но на първо място започнете с правилното хранене! И не позволявайте на стресът да ви изкара извън релси.

3. Веднъж родите ли с Цезарово сечение, винаги ще раждате така

В миналото беше така – веднъж родите ли с Цезарово сечение, винаги ще раждате така. Но сега нещата се променят и ако се консултирате с лекаря си, можете да разберете дали е възможно да родите по естествен път, дори и предишния път да сте родили секцио. Всяка ситуация е различна и е важно да направите информиран избор (както винаги!).

2. Не трябва много да променяте живота си

Бебетата под 6 месеца са доста преносими, но майките трябва да имат удобна среда, в която да могат да се свързват с бебетата си, да ги хранят и да си почиват. Хората, които казват, че новородените са лесни, вероятно никога не са имали деца и не знаят за какво става дума.

Освен логистиката и физическите промени, през които преминава една майка, мозъкът и емоциите ѝ също преминават през ренесанс. Целите се променят, приоритетите се променят и всичко това е хубаво. И светът се променя - кърменето е прието почти навсякъде. Където не е, това трябва да се промени съвсем скоро.

1. Ще мислите само за бебето занапред

Разбира се, но няма да е завинаги! Ако бебето ви е първо, това е голяма промяна. Осъзнаваме, че имаме инстинкти, за които не сме подозирали и трябва непрекъснато да се грижим за децата си.

Намаленията в магазините за дрехи ни се струват безсмислени и се чудим как преди сме чакали това със седмици. Някои от приятелите ни напускат живота ни. Някои остават – тези, които разбират. И точно те са тези, които ни помагат да се разведрим, когато имаме нужда от почивка.