Новороденото бебе може да бъде изключително стресиращо за всеки родител. Особено, ако то е първото ви дете. Тогава страхът от грешка може да бъде огромен. Няма как да направите всичко правилно, но прочетете следните често срещани грешки и ще бъдете малко по-подготвени, когато дойде моментът:

1. Проблем със седалката за автомобил

Някои родители правят грешката да не практикуват различните грижи за бебето, преди да се роди. Много неща са трудни за научаване. Вземете, например, детските седалки за кола.

„Тъй като болниците изискват от вас да отнесете новороденото у дома в подходяща седалка за кола, уверете се, че сте я инсталирали, преди да се е родило. Ако е необходимо, се свържете с помощник по безопасност на пътниците”, казва д-р Дженифър Шу, съавтор на „Първите дни у дома с вашето новородено”.

Да разберете как правилно и безопасно да инсталирате детската седалка в колата, може да бъде истинско предизвикателство за много родители, затова те често прибягват до помощта на органите на реда. Днес броят на тези родители е по-малък, но ако имате съмнения, може да се обърнете към продавачите в магазините за детски принадлежности или към специалистите в отделите за Грижа за детето.

Но дори и родителите да са успели да закупят правилната седалка и дори са се научили как да я инсталират правилно, ръководителят на родителски курсове Поли Ганън разказва, че не малка част от тях не са сетили да я изпробват преди бебето да се роди.

Изследване на близо 300 семейства, публикувано в Journal of Pediatrics, показва, че 91% от запитаните родители са допуснали сериозни грешки при инсталирането на детската седалка или при поставянето на новороденото в нея. 86 % от тези грешки са в позиционирането на новороденото в седалката, повечето от тях са били „критични” и увеличават риска от нараняване на детето при катастрофа. Повече от половината семейства, участвали в изследването, имат по-големи деца и би трябвало да им дадат практика за задачата.

Родителите на новородените трябва да се уверят, че главата на бебето им не се движи напред-назад, което може да ограничи дишането. Това включва монтирането на седалката под правилния ъгъл, за да поддържа краката на бебето нагоре, а тялото наклонено, така че бебето може да обърне главата си настрани и да диша нормално.

Ако бебето се свлича надолу или встрани на седалката, Американската академия по педиатрия предлага поставянето на плътно валцувано одеяло от двете страни на бебето или използването на специалната вложка, направена за марката на автомобилна седалка. Не използвайте такива, предназначени за други производители. Не поставяйте одеяло или ролка на горната част на главата на бебето или не поставяйте подложка при краката на бебето.

2. Проблем с начина на спане

Националната кампания 2121, създадена пред 90-те години на миналия век, обръща голямо внимание на така наречения синдром на внезапна смърт при кърмачета и други смъртни случаи, свързани със съня на новородените. От Американската академия по педиатрия настояват всяко бебе да спи по гръб, в собственото си легло, без да има играчки или възглавници около него. По време и след кампанията смъртните случаи, свързани със съня, рязко намаляха, но последните данни показват, че този проблем не е изчезнал. Всяка година около 3500 бебета продължават да умират от проблеми, свързани със съня.

Проучване от 2015 година на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ установи, че една от пет майки съобщава, че бебето ѝ спи по корем, а 39% от майките казват, че слагат възглавници и завивки в детските креватчета.

„Това е изключително тревожно, защото специалистите смятат, че всички знаят какви са препоръчителните начини за заспиване на едно бебе. Но това, което много родители все още не знаят, е, че не трябва да използвате допълнителни подпори и не трябва да добавяте възглавници, играчки или допълнителни предмети в кошарата”, казва педиатърът Таня Алтман, автор на новата книга „Основни познания за бебетата и децата”.

3. Проблем с периодите на хранене

Някои новоизлюпени родители правят грешката да оставят бебето да спи прекалено дълго между храненията, вероятно поради изтощение или заради собствената си нужда от почивка.

„Но това е грешка”, казват експерти.

„През първите няколко седмици бебетата се нуждаят от хранене на всеки два-три часа, дори и да не го показват. Но след като веднъж са започнали да наддават тегло и педиатърът ви е казал, че всичко е наред, просто кръстосайте пръсти и се надявайте, че ще получите три до пет часа, без бебето да се събуди, за да се нахрани, но през първите няколко седмици бебетата трябва да се будят”, обяснява Алатман.

Ако правите всичко правилно и бебето ви расте и се развива добре, напълно е възможно да научите бебето си да спи през цялата нощ, когато то стане на 2 или 3 месеца. Но имайте предвид, че някои бебета регресират между три и четири месеца и започват да се събуждат по-често и да се хранят повече.

„Ако скачате и включвате всички светлини и започвате да си играете с бебето, всеки път, в който то се събуди, ще имате парти в средата на нощта всяка вечер, тъй като то ще продължи да се събужда”, казва още Алтман.

4. Проблем с оригването след хранене

Една от ключовите грешки, които много нови родители допускат, е че не отделят време да оригнат новороденото си.

„Много нови родители се притесняват да оригнат бебето си. Те често ще го сложат да спи веднага след хранене, защото се страхуват, че не го държат правилно”, разказва Ганън.

Резултатът от това, че родителите не успяват да оригнат новороденото си е, че то може да се задави, да изгуби част от важното за него мляко или да се събуди след около час, плачейки от болка.

„Непрестанно получавам обаждания, в които родителите ми обясняват, че бебето е било спокойно след хранене, но след това се събужда, плаче и не заспива следващите 2 часа и половина. Любимото ми мото е „измамиш ли бебето, мамиш себе си”. Ако не дадете на бебето нужото му оригване и не успеете да извадите целия въздух и то, и вие ще страдате”, добавя Ганън.

Има няколко техники, които можете да опитате, докато намерите тази, която работи най-добре за вашето бебе. Най-разпространеният начин е следният: поставяте бебето високо на гърдите си с брадичка, облегната на рамото ви, лицето е обърнато на една страна, а коремът твърдо закрепен към гръдния ви кош. Потупвайте или разтривайте бебето леко по гърба, докато не се оригне.
„Може да ви отнеме около 10 минути, но бебето ви ще бъде щастливо”, съветва Ганън.

Друга често срещана техника е да поставите бебето с лице надолу в скута си и да потупвате и разтривате гърба му. Други техники включват бебешки упражнения. Поставете новороденото върху одеяло на пода и започнете да движите краката му, сякаш кара колело или ги вдигайте нагоре и надолу с кръгово движение във всяка посока.

Ганън е установила, че седящата поза работи най-добре за клиентите ѝ. Тя поставя бебето, изправено на скута й, обърнато на една страна. Използвайки едната си ръка, за да поддържа главата на бебето (без да държи врата), лекарката масажира с другата си ръка на гърба на бебето.

„Поддържайки дупето на бебето в скута си, движете цялото му тяло с малко, бавно кръгово движение наляво за известно време, а след това малко надясно. Изправете бебето на крака няколко пъти и ще чуете хубаво оригване”, споделя Канън.

5. Проблем с оригването преди хранене

Повечето от нас мислят за оригването на новороденото си след хранене. Но експертите казват, че трябва да отделите време, за да оригнете бебето преди да му дадете да яде.

Опитвайте се да оригнете бебето най-малко две минути преди да започнете да го храните. Това помага да се елиминира честото плюене и газоотделяне, които новородените често имат през първите 30 дни. Ако започнете храненето без газ в стомахчето, а след това оригнете качествено новороденото си, то ще бъде много по-щастливо и спокойно”, добавя Канън.

6. Грешки при смесването на сухото мляко/при кърмене

„Допускането на грешка при забъркването на сухото мляко и водата се случва изключително често”, казва Алтман. С годините тя си е изградила практиката да разпитва родителите за начина, по който подготвят ястията на бебето. Тя също пита и кърмещите майки.

„Когато при мен запишат новородено винаги питам дали го кърмят или хранят със сухо мляко и правя крачка назад, за да им задам тези въпроси: Точно как храните бебето си? Как изглежда то, когато се храни? Как смесвате сухото мляко? Как съхранявате бутилката?”, добавя Алтман.

Понякога тя установява, че част от родителите смесват формулата погрешно, като я правят твърде концентрирана или твърде разредена.

„Обикновено млякото е прекалено разредено. Тогава бебето не получава достатъчно храна и това може да е причина да не се развива правилно. Винаги трябва да четете и следвате указанията на кутията със сухо мляко”, казва лекарката.

„Някои кърмещи майки не знаят как да нагласят новороденото върху гърдата си, така че докато бебето изглежда, че се храни, той или тя всъщност не поглъща нищо”, разказва Алтман.

"Добре е майките, които кърмят, да се консултират с професионалист по кърмене, ако имат някакви притеснения или болка по време на хранене. След това трябва редовно да се консултират с техния педиатър, за да са сигурни, че бебето им наддава нужното тегло”, казва още лекарката.

7. Проблем с пренасянето в автомобилната седалка

Алтман казва, че много родители често правят следната грешка: носят бебето си в детската седалка за кола.

„Ще видите родители да излизат с бебето си, да посещават ресторант, да се разхождат в парка, да разговарят с приятели и да носят бебето си на столчето за кола. Аз винаги казвам на родителите следното: "Автомобилните седалки са за коли, не ги носете напред назад в седалката”, съветва Алтман.

Не само, че ако бебето прекарва твърде много време в седалката, ще се оформи плешивина на задната част на главата му, но може и да се причини забавяне на проговарянето и други проблеми поради липса на стимулация.
„Когато бебето ви не спи или не е в колата, то трябва да бъде обърнато по корем или да бъде държано от родител. То не трябва да бъдат привързано, трябва да се движи, да се разтяга, да се търкаля и да се опитва да вдига главата си нагоре”, категорична е Алтман.

8. Проблем с температурата на тялото

Повишената температура при новородените може да бъде сериозна. Ако бебето ви е под три месеца и вдигне температура 38 градуса или по-висока, незабавно се обадете на педиатър или медицински специалист. Но когато става въпрос за треска при бебета и деца, по-големи от три месеца, съветите са по-сложни.

„За по-големите бебета обикновено казвам на родителите да не се вкопчват в това, което показва термометърът. Вместо това трябва внимателно да се вгледат в детето си, за да разберат какво се случва с него, защото не всяка треска трябва да се лекува”, казва специалистката.

„Погледнете бебето си и го наблюдавайте. Пие ли течности? Дали е щастливо и си играе? Дали спи добре? Дали няма проблеми с дишането? Това са въпросите, които да си зададете. Експерти твърдят, че повечето трески са безвредни и вероятно са резултат от лека инфекция”, казва Алтман.
„Не се занимавайте само с цифрите на термометъра. Няма значение дали е 38 или 39,5. По-важно е тяхното поведение”, допълва Алтман.

9. Проблем със стайната температура

Друг проблем за родителите е колко топло или хладно трябва да е бебето им. Шу казва, че родителите често питат за правилната настройка на температурата в дома. Според специалистът зависи от времето през годината и от изолацията на дома, но като цяло температурата в стаята трябва да бъде между 20 и 22 градуса.

Докато Шу казва, че много родители държат бебето си на твърде топло, Ганън твърди обратното. Родители могат да обличат бебето си в тениска и пелени, завито. Тя каза, че кожата на бебето винаги трябва да е топла, не гореща или студена.

„Ако бебето е охладено, то тялото му ще трябва да изгори допълнителни калории, за да повиши телесната си температура, вместо да трупа здравословно тегло. Така че дори и бебето да се храни добре, той или тя може да не се развива правилно, защото трябва да изгори много калории, опитвайки се да се стопли”, заключва Ганън.

Шу предупреждава, че новородените не разполагат с добра циркулация, затова хладните ръце и крака са нормални.

10. Проблем с предпазването от грип

Някои родители искат да заведат новороденото си на голямо семейно събиране, така че всеки да може да охка и ахка над съкровището им. Това може да е грешка, казват експерти.

„Малко се плаша, когато виждам новородени навън, особено през зимата или през грипния сезон. През първите два месеца от живота на бебето ви наистина трябва да го предпазите от излагане на микроби и потенциално болни хора. Имунната система на новороденото е слаба и все още расте, и се развива”, казва Алтман.

Това обаче не означава, че не можете да напуснете къщата. Експертите насърчават ежедневните разходки и казват, че е добре да излизате на кратки разходки.

„Но не водете новороденото си в претъпкани помещения. Така можете да го приближите до хора, които потенциално имат грип или друго заразно заболяване, което може да се прехвърли върху него, дори ако те са на няколко крачки”, съветва специалистката.