Нищо не може да ви подготви за майчинството. Чувате, че хората казват, предупреждават ви, че животът ви никога няма да бъде същият, но не го разбирате, не и докато бебешката температура не ви притисне!

Когато имате бебе част от вас ще иска да каже: „Само се шегувам, нека да отменим цялото това нещо!“ Но, разбира се, няма връщане назад. И всичко, което са ви казали, е вярно: става по-лесно и това е най-удивителното нещо на света. Никога няма да познаете любов като тази, която изпитвате към детето си.

Но първата година е трудна, без значение какви сте или какво бебе имате. Това е труден път, изпълнен с несигурност, съмнения, сълзи (ваши и на бебето), болки в гърдите, безсънни нощи и мисли като „в какво се забърках“.

Това е може би най-трудната година, защото не знаете какво правите и не се чувствате сигурни. Всеки месец, понякога всяка седмица, е пълна с изцяло нови предизвикателства. И точно когато усещате, че свиквате, всичко се променя и трябва да откриете нов подход, а това е изтощително. 

Ето някои от най-големите предизвикателства, с които ще се сблъскате през първата си година като майка.

Възстановяването

Добре, всеки знае колко тежко е раждането и то е, но това е толкова очевидно, че можем да го премахнем от списъка. Никой не предупреждава колко трудно може да бъде възстановяването! Подути сте. Боли ви при сядане. Боли ви при ходене. Боли, когато използвате банята. Просто боли. Такава болка би изисквала почивка, но не можете да си я позволите, защото имате бебе, за което трябва да се погрижите, така че просто трябва да издържите.

Да разберете какво не е наред с бебето ви

Когато са бременни, всички имат представа за сладко бебе, което гука и се усмихва, и плаче само поради ясна причина – ако е гладно или уморено. Но може би всяко новородено има някакво мистериозно неразположение, което майка му е принудена да открие. Хранителна алергия или чувствителност, рефлукс, храносмилателни или мускулни проблеми, почти всяко бебе страда от нещо подобно. Премахвате от менюто млечните продукти, соята, зеленчуците, чесъна и преминавате през всички хранителни групи, докато не откриете проблема... Хвърляте цяло състояние за консултации за кърмене, задавате въпроси през нощта в групите за майки във Фейсбук и се ровите в Гугъл безкрайно… Новородените са капризни малки същества и е лесно да сметнете, че това се дължи на колики, но през повечето време си има причина... и то ще плаче, докато не я откриете!

Потиснатост

Не всяка жена има следродилна депресия, но почти всяка усеща лека потиснатост след като бебето се появи. Първата бременност е изпълнена с вълнение и големи надежди, това е наистина вълшебно време. Реалността на живота с бебе, макар и невероятна, е по-малко магическа. Освен възстановяването и изтощението, нямате представа какво правите и сте ужасени. Дори най-уверената мама ще се чувства малко или много несигурна. Просто няма как да се подготвите за потока, който е на път да ви погълне изцяло и обединяването му с бушуващите хормони водят до една тъжна мама. Но като всичко друго, това е просто още една буря и преди да сте разбрали, ще сте се превърнали в професионална майка, която кърми с една ръка, докато плаща сметки и вечеря с другата!

Кърменето

За нещо толкова естествено е удивително колко неестествен и сложен би могъл да бъде този процес. Сигурно има майки, които кърмят като истински шампиони, винаги имат кърма и бебето им винаги е сито и доволно. Но не с всички майки е така! Някои нямат достатъчно кърма или имат прекалено много, бебето трудно се напасва, имат запушени млечни канали, наранени зърна и прочие. (Повечето от тези неща не означават нищо за човек без дете, но са познати на всеки, който има такова!) Точно в това е предизвикателството. Всеки ви казва, че ще бъде трудно, но не вярвате наистина, защото колко трудно може да бъде? Почакайте и ще видите! Но както всичко останало и това става по-лесно с времето.

Четиримесечната регресия на съня

Вече от няколко месеца сте била майка и сте наясно. Започвате да разбирате това малко същество, което сте създали и вместо да се обърквате всеки път, когато заплаче, можете да се досетите за нуждите му. Може дори да различите какво означава всеки плач! И бебето ви всъщност спи през по-голямата част от нощта! Точно когато започнете да се чувствате удовлетворени... бам! Регресията се завръща и внезапно бебето ви се събужда на всеки 45 минути, а вие нямате представа какво да правите! Очаквахте да се буди често, но смятахте, че това ще свърши. За щастие точно както всяко предизвикателство, това също ще мине, а докато стане, ще трябва да се запасите с много кафе!

Непрекъснатото изтощение

Оцеляхте по време на фазата, през която минава новороденото (да, първата, защото ще има още), най-накрая научихте бебето да се успокоява и всяка нощ спите ... но все още сте постоянно изтощена. Знаехте, че това ще е част от ежедневието ви, но не и че ще е завинаги. Факт е, че да поддържате един малък човек жив е просто изтощително. Да се уверите, че е сит, сух, чувства се комфортно, здрав и щастлив е, също чист и дишащ е 24-часова работа. Без прекъсване. И винаги има нещо ново, за което да се притеснявате! Отначало това са симптоми за внезапна смърт, след това минавате през рисковата зона, че бебето яде твърда храна, така че се притеснявате от задушаване. После се научава да пълзи и се тревожите за всички капани на смъртта в къщата и за всички отвратителни неща, които взима от пода и слага в устата си. Този малък човек е 100% зависим от вас, за да посрещне всички физически нужди и просто не може да оцелее без вас. Трябва непрекъснато да отговаряте на нуждите на някой, който не е способен да ги изрази. Не го осъзнавате преди да родите, но реалността е съвсем друга.

Липсата на спонтанност

Раждането на бебе означава смърт на спонтанността в живота ви. Няма вече „Хайде да отидем някъде за уикенда!“ или дори да излезете на по питие (освен ако не искате да вземете бебето с вас). Ако искате да направите тези неща, трябва да ги планирате предварително. Всичко е наред, освен ако не си падате по плановете и живеете спонтанно, защото просто не можете да го правите вече. Планирате, а след това планът се разпада, защото винаги става така. Вечерта, когато ще излезете само двамата със съпруга си, е вечерта, в която бебето ще се събуди плачейки неутешимо, а детегледачката трескаво ще ви звъни, опитвайки се да разбере какво да прави. Уикендът, през който планирате почивка, бебето ще се разболее от нещо, за което никога не сте чували. Планът никога няма да върви по план.

Връзката ви се променя

Спомнете си как в началото с партньора ви сте жадували толкова много един за друг през цялото време? Е, все още копнеете така ... за сън! Всичко, което искате, е сън. Дори може би в началото го искате повече от секс. Когато станете майка, ще се промените като човек, това е неизбежно. И връзката ви ще се промени. Любовта към бебето ви просто не може да се сравни с тази към баща му. Любовта към партньора ви расте и се развива с времето, любовта към бебето ви е мигновена и поглъщаща. Но е важно да не забравяте за партньора си и връзката ви, а това не е лесно и иска работа. Нещата, които бяха толкова лесни преди (като прекарване на време заедно), са много по-голямо предизвикателство сега. Ще трябва да поработите по отношенията с партньора си по начин, който не ви се е налагало преди.

Загубата на идентичност

Вече имате нова идентичност, вие сте и завинаги ще останете „мама“, но какво се случва със старото ви аз? Толкова е лесно да се изгубите напълно в новата си роля! Прекарвате повечето време от деня в мислене за нуждите на някой друг, отколкото за собствените си, ако изобщо мислите за тях! Преди единствено се тревожехте за себе си и за партньора си, но той не разчита на вас за собственото си оцеляване! Животът придобива нов смисъл, когато някой зависи от вас за всичко. В мисли кога е ял, колко е спал, кога е пишкал… нямате време да помислите за себе си. Официално сте втора в собствения си живот. Приоритетите ви просто не са същите вече, нито пък трябва да бъдат. И прегръщайки новата си роля, е болезнено да видите, че предишното ви аз изчезна. Да, все още сте вие, но вече сте майка и това променя всичко.

Къде отидоха приятелите ми?

Когато имате бебе, със сигурност ще загубите някои приятели (освен ако те също имат бебета). Вече сте в един съвсем нов свят. Всичко, за което мислите, и искате да говорите е бебето, а някои въобще не се интересуват от това, не ви разбират и това е добре. Едва ще намирате време за себе си или за любимия ви, да не говорим за приятелите. Ще опитате, но никога няма да е същото. Няма да имате енергия за онези късни излизания. Може би все пак ще излезете, но възстановяването след това ще отнеме месец! Вече не сте същия човек, приятелите ви още ще ви обичат и може да разчитате на тях, но няма да са с вас постоянно. Това не важи за всичките ви приятели, а само за част от тях – не всички приятелства остават непокътнати. Това е част от израстването в живота, но с всеки етап се появяват нови промени, а това може да бъде трудно и тъжно.

Ще завършим положително и ще кажем, че майчинството е предизвикателство, но също е невероятно. Създали сте малко същество, което в рамките на една година се превръща в истински човек със собствено мнение! Това е невероятно и вдъхновяващо и ви кара да се чувствате щастливи. Вярно е, че наистина обичате това бебе повече, отколкото си мислите и ще направите всичко за него. Животът ви преди него ще ви се струва толкова далеч, почти е трудно да си спомните как прекарвахте времето си. Нещата се променят, вие се адаптирате и внезапно това ново нещо става нормално и никога не бихте могли да си представите да се върнете към предишния си живот.