Бременността е вълнуващ и много важен период от живота на всяка жена. И няма какво да се заблуждаваме, бременността е обвита с огромно количество митове и стереотипи, в които все още много хора вярват.

Днес ще ви занимаем с 13 популярни мита за бременността и ще ги разбием с помощта на научни факти.

Колко от тези митове сте чували и вие?

1. Бременната жена трябва да се храни като за двама

Специалистите от Медицинския институт в САЩ твърдят, че бременната жена, ако тя има здравословно тегло, няма нужда да приема допълнителни калории през първото тримесечие. След това те препоръчват жените да добавят допълнителни 340 калории на ден в следващото тримесечие, а в последното да ги увеличат на 450. Препоръчително е тези калории да се набавят от млечни продукти, ядки и чисто месо без мазнина. Както можете да предположите, тези 450 калории изобщо не са като да се яде за двама, тъй като обикновено жената има нужда от 1500-2000 калории на ден. Най-важното е да се храниш с натурални храни, вместо да се фокусираш върху това да ядеш повече.

2. От бременността жените оглупяват

Да, промените в хормоните обикновено правят жените по-емоционални и чувствителни, но това не означава по-глупави! По време на бременността много жени открива свои скрити заложби или започват да се занимават с нови хобита. Някои започват бъдещата си кариера точно в този период, те рисуват, пишат детски книжки или започват собствен бизнес. Много актриси продължават да работят, докато са бременни, и ни изумяват с таланта си и с постигнатите резултати.

Все пак трябва да отбележим, че съществува и феноменът „момнезия“ (детски мозък). През този период мозъкът на майката се променя и се опитва да развие привързаност към бъдещето дете и да се подготви за отглеждане му. Затова на бременните жени им е трудно да правят няколко неща едновременно, освен това стават по-разсеяни и по-лесно забравят.

3. Прегледите с ултразвук вредят на бебето

Повечето лекари препоръчват здравите жени, които нямат проблеми по време на бременността, да се прегледат с ултразвук три пъти – по веднъж във всяко от тримесечията. Такива прегледи трябва да се правят по-често само ако има опасност за здравето на майката или на бебето.

Ултразвукът използва вълни с висока честота и при него, за разлика от рентгена, няма радиоактивно облъчване. Благодарение на прегледите с ултразвук лекарите могат навреме да разберат за проблеми при развитието на бебето или да прогнозират какви усложнения могат да настъпят по време на бременността.

4. Трябва да родиш първото си дете преди 30

Ако една 30-годишна жена се грижи за себе си, храни се здравословно, спортува и редовно ходи на профилактични прегледи, рискът от усложнения по време на бременността е същият като при 20-годишна жена. Проблемите по време на бременност най-често се дължат на проблеми във физическото състояние на жената, а не са свързани с биологическата ѝ възраст. Вече много лекари предлагат консултации и прегледи, които могат да установят дали една жена би имала проблеми с износването на дете и какви мерки могат да се вземат, за да подобри физическото си състояние. Освен това ранните методи на диагностика виждат проблемите у зародиша навреме. Затова днес не е нужно да бързаме да родим на 20, ако не сме емоционално и психически подготвени.

Самите лекари не са единодушни по въпроса коя е идеалната възраст за раждането на първото дете, много от тях смятат, че това е периодът 20-30 г., но според едно научно проучване, проведено от Джон Мирковски от Тексас, идеалната възраст за раждане на здраво дете е 34 г.

5. Всички жени си умират за солени храни по време на бременността

Тялото на бременната жена наистина има уникални начини, по които да намекне, че му липсват определени минерали и важни хранителни елементи. Например чрез желанието да ядеш пръст или тебешир. Друга причина за този огромен, но странен апетит са хормоналните промени и желанието да си угодиш, защото си бременна. Затова бременните жени „си умират“ за солено, за сладко, за кисело, за какво ли не. Но на първо място всички те искат шоколад, а не солени храни.

6. Никакъв фитнес, никакво плуване, никакви разходки в планината! Трябва ти само тишина и спокойствие през следващите 9 месеца

Ако бременната няма здравословни проблеми или усложнения, редовните физически упражнения са много важни за бъдещата майка. Спортът не просто ни помага да останем във форма, но и подпомага развитието на зародиша и улеснява процеса на раждането. Природата се е погрижила за всичко и затова мускулите и сухожилията на жените стават по-еластични и силни по време на бременност. Все пак трябва да се консултираш с лекар и опитен фитнес инструктор, за да прецениш колко интензивни могат да са упражненията.

7. Сексът по време на бременност може да навреди на бебето.

Това може би е един от най-разпространените митове или едно от най-големите опасения на хората. Някои казват, че е опасно за бебето, неприятно за майката, а други дори твърдят, че е неморално. Но ако жената не изпитва физически дискомфорт, сексът няма да навреди на бебето. Дори напротив, редовният секс е полезен за здравето и тренира мускулите на таза, освен това е приятен за майката, а всички знаем колко е важно тя да бъде щастлива по време на бременността. Ако ти се прави секс, докато си бременна, прави!

8. Бременните жени не трябва да си боядисват косата и да си лакират ноктите

Наистина бременните жени трябва да внимават с козметиката, която ползват, и да избягват съставки като толуен, формалдехид, камфор, амоняк или резорцинол. Качествените продукти обаче не съдържат вредни елементи, така че могат да бъдат използвани и по време на бременност.

9. Консумацията на риба и орехи значително повишава интелигентността на детето

Със сигурност тези две храни са здравословни и много полезни. Орехите са богати на калий и магнезий, затова заздравяват кръвоносните съдове и сърцето и имат благоприятен ефект върху нервната система. Йодът в рибата е полезен за щитовидната жлеза. Затова е важно майката да включи тези продукти в менюто си.

Както рибата, така и ядките съдържат омега-3 мастни киселини, които поддържат мозъка ни здрав. Но тяхното влияние върху развитието на детския мозък в утробата не е научно доказано, така че не разчитай много на тяхната помощ в образованието му.

10. Бременната не трябва да се вълнува и емоционалните изблици са опасни за нейното здраве

Постоянният стрес не е полезен за никого и наистина може да съсипе здравето ни, но всички попадаме в стресови ситуации и това е напълно нормално. Отношението ти към тези напрегнати ситуации е това, което има значение. Постоянното безпокойство за здравето на бебето е по-вредно, отколкото кратките емоционални изблици. Не позволявай на тревогите да обсебят ума ти и се съсредоточи върху повече приятни дейности.

11. Кремът против стрии е задължителен

Кремовете против стрии често са смятани за чудодейни лекове, които разрешават всички кожни проблеми по време на бременността. Но трябва да ти кажем, че техният състав не е много по-различен от този на хидратиращите лосиони. Разбира се, употребата на такъв продукт ще направи кожата ти по-еластична и гладка, но е много вероятно все пак да се появят стрии, а онези, които вече са се появили, няма как да бъдат премахнати с кремове.

Не подценявай гените си и типа на кожата си. Поговори с майка си, леля си и баба си за тяхната бременност и за състоянието на кожата им през този период. Най-вероятно те очаква същото нещо.

12. Не трябва да се пие много вода по време на последния триместър

В миналото на бременните жени се е препоръчвало да пият по-малко течности по време на третото тримесечие, за да избегнат подуването. Но днес е научно доказано, че подуването не е в следствие на прекомерна консумация на вода, а напротив – водата помага да се решат редица проблеми. Така че не забравяй да пиеш по 2-2,5 л вода на ден и по време на бременността.

13. Тялото и животът ти ще са си пак същите след известно време

Ако съдим по Инстаграм, тялото на майката се връща към предишните си размери до един месец след раждането. Е, за съжаление, не е така. Всяка жена е различна. Понякога връщаме фигурите си отпреди бременността след 6 месеца или след 1-2 години, а понякога телата ни завинаги се променят. Същото се отнася и до ежедневието ти. То със сигурност ще се промени. Няма да е нито по-хубаво, нито по-лошо, просто ще бъде различно. Да, можеш да се върнеш на работа един месец, след като си родила, и да, можете да отидете на почивка, но нищо няма да е същото, защото нуждите на бебето ти ще бъдат на първо място.