Да, бременността може да е един от най-хубавите периоди от живота ти, но тя невинаги е толкова красива...

Вероятно знаеш повечето проблеми, с които се сблъскват бременните жени – сутрешното гадене, стриите, разширените вени, болките в гърба, чувствителните и наедрели гърди... за съжаление, има още много проблеми, за които филмите (и почти всички останали) си мълчат.

Днес ви представяме някои от неудобствата на бременността и няколко съвета как да се справите с тях. И не искаме да ви плашим, просто е по-добре да сте подготвени.

1. Обривите

С качването на килограмите може да се появят обриви в определени части на тялото, където кожата е подложена на по-често триене или по-голям натиск, например между краката и под гърдите. Освен това можеш да установиш, че ръцете, краката и стъпалата ти са доста сухи и се белят. Съветваме те да носиш удобни и широки памучни дрехи и да използваш продукти за хидратиране.

2. Хемороидите

За този проблем почна да се говори по-често, но все още си остава табу. Хемороидите са подути вени около ректума. По време на бременност матката оказва натиск върху тазовите вени и затова бременните са по-податливи към поява на хемороиди и разширени вени по краката. Хемороидите се характеризират със сърбеж, дразнене и дори с кръвотечение. Има специални кремове, с които можеш да намалиш симптомите, и е най-добре да избягваш продължителното седене върху тоалетната чиния.

3. Киселини в стомаха

Сякаш в целия ти торс бушува пожар! За да намалиш риска от киселини, избягвай големите порции и пикантните ястия. Вечер пий топло мляко или ментов чай.

4. Задух

Бебето оказва натиск върху диафрагмата, затова можеш да очакваш пристъпи на задух. Важното е да не се паникьосваш, да си почиваш и да използваш допълнителна възглавница през нощта.

5. Кървящи венци

Докато си бременна, трябва да се грижиш особено старателно за зъбите си. Дори да забележиш, че зъбите ти кървят, не спирай да ги четкаш хубаво и винаги използвай конец за зъби. Ако болката не преминава и кървенето стане значително, задължително се консултирай със зъболекар.

6. Вагинално течение

Вагиналното течение може да нарасне по време на бременност. То обикновено е прозрачно или белезникаво и причината за него са хормоналните промени, които настъпват в тялото ти. Повечето жени носят ежедневни превръзки в последния триместър, когато течението е най-силно. Ако обаче течението започне да има силна миризма, промени цвета си или в него забележиш капки кръв, веднага се консултирай с лекаря си.

7. Варици на вулвата

Или иначе казано – разширени вени на половите органи. Те се срещат рядко, само при 4% от жените, но са доста неприятни. Те не са причинени от увеличение в обема кръв по време на бременност, а с повишените нива на естроген и прогестерон.

8. Спонтанно отделяне на урина

Отново за това е виновен натискът, който бебето оказва натиск върху пикочния мехур, както и слабите тазови мускули. Обикновено изпускането на урина се случва, когато тичаш, кихаш, кашляш и се смееш. За да избегнеш неприятните моменти, ходи до тоалетната по-често, носи ежедневна превръзка или тренирай тазовите си мускули.

Имай предвид, че не всички жени се сблъскват с тези проблеми, всичко зависи от твоето тяло, но е хубаво да си подготвена, за да вземеш мерки навреме.