На децата не им трябват скъпи вещи и екзотични екскурзии. Нужни са им внимание, грижа и обич.

- Ако ние самите не сме доволни от себе си, ако не се харесваме, то няма как децата да ни харесват. Няма как да харесват и себе си, защото те са наше копие.

- Ако ни липсва самоуважение, не можем да го изискваме от околните, още по малко от децата си.

- Ако ние не обичаме, обричаме децата си на същото, макар те да са много по-щедри от нас в чувствата си.

- Ако поставяме етикети на себе си и другите, трябва да знаем, че те бележат цялото ни бъдеще – нашето и това на децата ни.

- Ако по някаква причина не успяваме да помогнем на децата си, не бива да им пречим.

- Ако сме тъжни, наранени или нещастни, не е нужно да прехвърляме този товар върху крехките плещи на децата си. Те не само, че няма как да го понесат, но и ще страдат от това, че не могат да ни помогнат.

- Ако не можем да разкажем приказка или да изиграем една игра на „Не се сърди човече“, по-добре да не им разказваме и за кредитите си. Те не са виновни за финансовите ни неудачи.

- Ако няма за какво да похвалим децата си, по-добре да замълчим, отколкото да ги сравняваме с връстниците им или с техните братя и сестри. Това само ще ги подтисне.

- Ако ни се прииска да кажем на дъщеря си колко е красива, трябва да сме готови да й кажем, че не просто е хубавка, а че е най-красивата!

- Ако обичаме децата си истински, винаги ще сме готови да им помогнем и подкрепим, с цената на всичко.

- Ако си мислим, че децата ни правят бели нарочно, трябва да сме готови да осъзнаем, че най-вероятно търсят нашето внимание, че искат да ни кажат нещо важно за тях и тъй като не могат по друг начин, привличат така вниманието ни.

- Ако детето ни се държи агресивно и неприемливо, то най-вероятно отчаяно търси нашата любов!

- Ако се нуждаем от промяна точно в този момент, то най-вероятно ще я осъществим с помощта на децата си.

Източник: purvite7