Представете си, че раждате и в продължение на една година след раждането имате право да получавате пълната си заплата, докато отглеждате детето си – или пък да се върнете на работа, а таткото да остане у дома с бебето, без приходите ви да намаляват и със стотинка?

Добре дошли в Дания, страната, която често оглавява класацията за най-щастливи хора! Страната, която ни даде концепцията за хюга, която превзе Интернет през 2016, окуражавайки всички ни да захвърлим грижите си и да се сгушим под плетено одеялце с топли чорапки. Дания също така е дом на най-малък процент бебета, страдащи от колики в света и също така място, на което всяко дете получава място в детска градина... за която поне частично плаща държавата.

Може да звучи като мечта, но е истина – датската система помага за отглеждането на най-щастливите деца в света. Какво можем да научим от това?

Почивката след раждането е важна

Не трябва да бъдете родители, за да знаете, че отглеждането на дете с нисък бюджет е доста трудно, а връщането на работа, докато детето е малко и без да има кой да се грижи за него – немислимо.

Дания гарантира на майките и татковците време – заплатено при това – да опознаят бебетата си и да свикнат с това да ги отглеждат. Майките получават четири седмици отпуск по време на бременността в подготовка за раждането и още 14 седмици след раждането. Татковците – две седмици отпуск по бащинство. Освен това двамата родители имат още 32 заплатени седмици, които могат да разпределят помежду си. Могат да почиват както едновременно, така и да се редуват.

Няма нищо лошо в това да пратите децата си в детска градина

Връщането на работа след раждането идва с известна степен на вина. Но проблемът изглежда не съществува в Дания – 78% от майките са работещи, когато децата им тръгнат на училище и това е един от най-високите проценти в света. Повечето семейства изпращат децата си на детска градина, където условията са отлични и родителите могат както да работят, така и да отглеждат щастливи и здрави деца.

Позволете им да бъдат малки

Не е изненада, че страната, която ни даде най-известните конструктори, е и място, на което децата се забавляват.

Датските родители имат едно предимство – тяхната страна официално беше обявена за една от най-безопасните в света. И те се възползват от това! Децата в Дания получават много свобода да си играят сами и да се учат на независимост. Смята се, че точно свободната игра позволява на децата си да придобият самоконтрол и гъвкавост. Освен това повечето деца спортуват на чист въздух, което подобрява здравето им.

Позволете им да станат умни

Образованието е важно и датчаните са изградили система, която помага на децата да се подготвят за бъдещето с подкрепата на цялата държава. Университетът е безплатен за всички и се финансира от данъците. Професионалното обучение е основен компонент в образователната система и така децата получават шанс да потърсят сами своя път. Не е изненадващо, че независимостта се поощрява и в образователната система, която е съсредоточена върху обучението според индивидуалните потребности.

Бъдете мили към себе си

След цялата тази информация може би ви се е приискало веднага да стегнете багажа и да заминете за Дания, но помнете – никой не е перфектен... дори и датските майки!

Макар и безплатното обучение, осигурените места в детските градини и отпускът по майчинството да освобождават голям товар от плещите на майките, проучванията показват, че има спад в щастието след раждането на второто дете при тези дами. В крайна сметка, независимо къде живеете, изборите, които правите за себе си и семейството си, са правилни. Не бъдете сурови със себе си – все пак вие сте майките. А мама знае най-добре!