Въпреки че всяко раждане е различно, няколко майки от Австралия твърдят, че са открили проста техника, която намалява дискомфорта и болката по време на раждане.

Какъв е трикът? Хипноза!

„Чрез хипноза можете да се отървете от страха от раждането и по този начин да сте по-подготвени психически за идването на бебето“, казва една от тези майки. Тя твърди, че хипнозата ѝ е помогнала да се справи с болката от контракциите, намалявайки „психическата болка“, т.е. австралийката твърди, че голяма част от болката е в главата ни.

Всъщност не става дума за хипнозата, която ни се показва по филмите, никой не хипнотизира тези жени, като клатушка часовник през лицето им, повтаряйки монотонно „доспива ти се, доспива ти се“... Вместо това споменатата хипноза е вид медитация, която помага на жените да се фокусират и чрез контрол върху дишането да се справят със стреса и болката.

„Този процес включва да се научиш да медитираш и да промениш идеята за болката, за да я превърнеш в обикновено усещане, и да промениш идеята за контракциите, за да ги превърнеш във вълни“, казва Марк Стивънс, който се занимава с хипноза.

„С всяка вълна, която те залива, трябва да дишаш дълбоко, а между вълните – медитирай, дишай съзнателно“, такъв е съветът на Марк към всички бъдещи родилки. Марк обяснява, че при дълбокото дишане и медитацията тялото отделя серотонин и ендорфини, които намаляват нивата на кортизола и адреналина.

„Последната ми контракция нарекох „цунами“, а синът ми яхна вълната и се появи на този свят, чувството беше невероятно“, казва Ева, една от майките, които са пробвали тази техника. Тя вярва, че медитацията е намалила болката ѝ с 80%.

Марк предлага още един трик – да си представим нашето „щастливо място“, което ни изпълва със спокойствие. „Естествено, докторът ти е професионалистът в стаята и неговата основна цел е да осигури безопасността на майката и нейното бебе, затова трябва да се вслушваш в него, но тази техника може наистина да те успокои“, обяснява Марк.

Въпреки че техниката „може да не работи при всяка майка“, Марк вярва, че всяка майка може да извлече полза от медитацията и дълбокото дишане. Пък и кой знае – не боли да опитаме, нали?