Много често от жените, които очакват бебе, можете да чуете всевъзможни неща като това, че не са готови коренно да променят своя начин на живот и да се откажат от навиците си. Според тях детето не е пречка. И като цяло са прави. Бебето не е пречка, а съществена част от живота и измества всичко останало. Едва след като станете майка, разбирате, че в името на голямата радост ще трябва да пожертвате неща, които преди сте приемали за даденост. И така, ето на какво си струва да кажете "сбогом" след раждането:

1. На спането колкото и когато си искате

Вие сте нощна птица: свикнали сте да работите до късно, да лягате в три часа сутринта и се будите по обяд? Или пък обожавате да се наслаждавате на кратка дрямка през деня в събота и неделя следобед? Е, ще трябва да забравите. Сега вашият сън и почивка ще трябва да бъдат синхронизирани с тези на взискателното ви бебе. И няма да има по-голяма щастливка от вас, ако то обича да спи през нощта. Като цяло, сънят на майката е лукс.

2. На похапването късно през нощта

Да започнем с това, че просто да се нахраните ще бъде проблем. Малкият лакомник ще се катери по ръцете ви и ще поиска всяко парче, което сте се приготвили да лапнете, ще ви моли да излезете на разходка или ще ви дърпа за полата към играчките, а по някое време може и да си спомни, че му се ходи до тоалетна. Малко ли е това, че трябва да му готвите в точно определено време, а и да не можете да си хапнете на спокойствие?! Имайте предвид, че младите майки често са принудени да минат на диета, успявайки да хапват само кашите, които любимото дете не е успяло да доизяде.

3. На филмите с двусмислени сцени и забранени думички... и телевизията изобщо

Да седнете удобно на дивана и да погледате филм ще се окаже недостъпен лукс за вас в следващите месеци. Може би единственият шанс ще бъде, когато кърмите, но когато детето порасне и започне да повтаря думите и жестовете на чичковците от екрана, самата вие сериозно ще се замислите дали е необходимо това. В допълнение към всичко това, малкото зверче ще иска да гледа "Миньоните" по всички телевизори, които имате вкъщи.

4. На чашата горещ чай или кафе

"Горещ" - е ключовата дума тук, тъй като в следващия етап от живота ви е малко вероятно питието да се запази в желаната температура. В края на краищата разсеяна от плач, хранене, смяна на памперси, разходки, игри, младата майка просто забравя, че е искала да се поглези сутринта. И ако може да се наслади на кафето чак вечерта, при това претоплено три пъти в микровълновата, ще си е истински късмет.

5. На почивката

На работата вие сте били ценен служител с право на почивка, отпуск и време да се лекувате, ако се разболеете. Но когато вече станете майка това, че имате температура или сте преуморена, няма да ви спаси от количествата памперси и шишета за миене. Неписаното правило в случая е, че родителят не получава никаква отпуска или болнични през първите няколко месеца и дори година.

6. На любимото място в леглото

Обичате да спите до стената, в ръцете на любимия? Ще се наложи да забравите за това, тъй като в леглото ви вече трайно се е настанил един малък окупатор. Отначало просто ще вземате мъника в леглото си, за да поспите поне малко, но после той ще започне да идва сам и ще ви досажда все повече и повече, докато най-накрая настъпи ситуацията, когато любимото дете спи, опънато по цялата ширина на леглото, а вие – свити в краката му. Истински късмет ще бъде, ако нямате куче.

7. На релаксиращата вана

Макар и да е малко, детето ви веднага ще усети, че мама иска да се усамоти. Ще бъде добре, ако последва само лек плач. Но по-големите, които са се научили да ходят, ще използват всички начини: да чукат, да чупят, да разхвърлят играчки, да викат. Като цяло опциите, които ще имате в случая са три: да не се къпете, да вземете вана с детето или бърз душ късно през нощта, след като то най-накрая е заспало. Между другото това се отнася и до ходенето до тоалетна. Привиквайте с мисълта, че е малко вероятно да провеждате този интимен процес сама.

8. На любимата книга

Няма смисъл да казваме, че е необходимо да отделите много време за това. Успех ще бъде, ако за три минути в банята под воя на бебето, героически успеете да прочетете един-два абзаца. В общи линии сега отново ще се наложи да се влюбите в анимацията "Мечо Пух".

9. На лудия секс със съпруга ви по всяко време

Разбира се, трябва да свикнете с мисълта, че това няма как да се случи в близките месеци. След като наивно решите, че детето е заспало и започнете с нежните целувки, най-вероятно от съседната стая ще се чуе пронизващият вик на малкото човече... И така няколко пъти... в най-неподходящия момент. Сега ще ви се наложи да започнете да харесвате бързия секс, при това не когато ви обхване романтично желание, а когато изобщо се появи възможност за подобно нещо.

10. На покупката на мебели и техника, която ви харесва

За обзавеждането вкъщи ще трябва да се мисли от гледна точка на функционалността, безопасността, универсалността и дали позволява да го вземете предвид факта, че вече имате дете. Все пак трябва да обърнете внимание на това дали нещо няма да падне, дали няма да се счупи бързо, дали ще издържи натоварването на катерещото се човече и т.н. 

11. На високите токчета

Само си представете някоя от следните картинки: как гоните по петите бягащото дете или пък гордо шествате с бебето, поставено в кенгуру. Токчетата май не са най-подходящите объвки в тези ситуации, нали. Съветваме ви да ги ставете ги за по-добри времена.

12. На спонтанните пътешествия с приятели сред природата

Не, теоретично, разбира се, можете да си съберете багажа и да отидете. Но това няма да е малка пътна чанта, в която да хвърлите няколко тениски и дънки за себе си. Щ е трябва да съберете всичко: от бутилки, памперси и пюренца, та чак до препарат против комари, детска количка, пет комплекта дрехи, играчки, одеалце... Да продължаваме ли? И всичко това да се побере в колата, след това да бъде извадено, за да прекарате нощта в палатка, а на другата сутрин отново стриктно опаковано и прибрано пак в раницата. Бъдете сигурни, че подобно излизане извън града, ще трябва да бъде планирано близо месец по-рано. Най-вече, за да се подготвите психически.

13. На възможността да похарчите пари за себе си

Да, сега ще трябва значително да преразгледате своите разходи и приоритети. На първо място ще трябва да отделите пари за  дрешки играчки, памперси, храна, детска количка, детско легло и още много други неща. С минаването на годините, ще трябва да започнете да отделяте пари за детска градина, училище, частни уроци по език, изкуство или спорт... Затова е безсмислено да продължавате да харчите толкова излишни пари както преди за луксозно бельо или за червените обувки и чанта, които безумно са ви харесали преди няколко дни в мола. Започнете внимателно да планирате семейния бюджет, за да не стане така, че да нямате достатъчно пари за необходимите неща за детето.

14. На свежия ремонт в светли цветове

Първо тапетите ще бъдат скъсани, после нарисувани, след което ще се появят следи от малки шоколадови ръчички, а най-накрая ще се появят и стикери. Този период се преживява, само трябва да дишате дълбоко в началото и да се научите да не обръщате внимание в следващите няколко години.

15. На края на работния ден, който приключва точно в 18:00

Да бъдеш майка е най-трудната професия на света, при това 24/7. Сега работите денонощно. Дори бабите, дядовците и съпругът ви не могат да ви отменят в половината от задълженията, колкото и да им се иска, за да успеете поне да се наспите и да си вземете душ. Но замислете се - само бебето ви е в състояние да ви награди с най-чаровната усмивка, да обвие ръчички около врата ви, да ви погледне в очите и за първи път да каже "мама". И само заради това си струва да не спите, да не пиете студено кафе, да ядете безглутенова каша, както и за пети път да четете една и съща приказка, вместо да изгледате любимия си сериал.