Сигурни сме, че поне веднъж сте чели или чували съветите, за които ще говорим днес. Те толкова пъти са ни набивани в главите, че ни е трудно да приемем, че са вече остарели и спокойно могат да не бъдат следвани.

1. Не можеш да носиш отворени обувки с чорапи или чорапогащник

Не, не казваме, че на мъжете им е позволено да носят чорапи със сандали, това все още е странно и неприемливо, но жените спокойно могат да носят чорапогащник и отворени токчета. С една уговорка, разбира се, чорапите трябва да са интересни и да се връзват с останалата част от облеклото, защото се превръщат в акцент. Чорапогащниците пък е добре да са по-дебели и определено да не са мрежести.

2. Големите гърди трябва да бъдат оптически смалени и прикрити, а малките – уголемени, или пък обратното

Стереотипите, свързани с размера на гърдите, са по-скоро в следствие на комплекси, отколкото на модни тенденции. Няма правила, които казват кой размер гърди трябва да бъде подчертан или прикрит. Една жена сама може да реши какво деколте да избере в зависимост от настроението, усета си и в зависимост от ситуацията.

3. На тази възраст не можеш да носиш...

„Можеш да носиш тениски със забавни принтове и яркорозово само ако си на 17, късите поли не са уместни след 35-годишна възраст...“ Всички тези стереотипи ни ограничават. В днешно време една модерна жена може да се омъжи на 35 г. в розова рокля или пък 55-годишна жена да си сложи пола и тениска на Мики Маус, докато разхожда внука си. И двете могат да изглеждат изключително стилно и уместно.

4. Не носи една и съща официална рокля два пъти

Въпреки че не звучи никак практично, сме сигурни, че много от вас изпитват нуждата да си купуват нова рокля за всеки специален повод. Това правило е измислено преди много години от модните дизайнери, за да насърчат купуването на нови и нови рокли. Днес обаче и най-стилните звезди предпочитат да се придържат към здравия разум и не се свенят да се показват с един и същ тоалет няколко пъти. Кейт Мидълтън е особено известна със своята практичност. Тя често пазарува от по-евтини марки и носи официалните си тоалети повече от веднъж.

5. Дънките и панталоните винаги се носят с колан

Някога правилото е било, че всички панталони, които имат примки за колан, трябва да се носят с колан. Това правило отдавна не е валидно както за женския, така и за мъжкия гардероб. Няма причина да носиш колан, ако панталоните ти са ти точно по мярка, освен като аксесоар.

6. Чантата ти трябва да е в същия цвят като обувките

Това е едно от най-старите модни правила, но днес не валидно - първо, невинаги е изпълнимо, второ, не се възприема като нужно. Достатъчно е цветовете на двете да си подхождат.

7. Маникюрът и педикюрът трябва да са в един и същ цвят

Това правило се е зародило във време, в което козметичната индустрия не е произвеждала стотици (а може би хиляди?) нюанси лак, днес е нещо естествено маникюрът и педикюрът да са в различни цветове и дори да има няколко различни цвята на различни нокти, просто те трябва да подхождат на избраната визия.

8. Тоалетът не е завършен без подходяща прическа

Би било чудесно всеки ден да сме с безупречна прическа, но в забързаното ежедневие това не е възможно. Освен това днес леката небрежност е на мода. Достатъчно е косата ти да е измита и сресана или пък да е в небрежен кок. По-сложните прически са за предпочитане само на много официални събития.

9. Носенето на грим е задължително

Днешните правила за грима са подобни на тези за косата. Въпреки че има все повече бюти гурута, които ни учат как да се гримираме, все повече дами залагат на естествена визия в ежедневието. Днес се смята, че несъвършенствата на кожата трябва да бъдат третирани с правилна диета и добри продукти, а не прикривани с дебели слоеве фон дьо тен. А ако лицето ви изглежда здраво и отпочинало, няма смисъл да го разкрасявате с грим.

10. Не си купувай дрехи в цветове, които не ти подхождат

Според експертите най-подходящите цветове за нас зависят от тона на кожата ни, например хората с лек червеникав подтон не бива да носят червено и оранжево, защото няма да им седят добре. Това правило обаче не бива да се следва на сляпо. Ако много обичате червено, но смятате, че не ви отива, просто не го носете близо до лицето си – чантите, обувките, панталоните и полите в червено ще ви стоят добре.

11. Жълтите и белите метали не бива да се носят заедно

Стереотипът, че не бива да носите сребро със злато (или други подобни метали), принадлежи на миналото. Това правило се заражда във време, в което златните украшения са били символ на високата класа. Днес много дизайнери смесват двата метала и комбинацията е свежа и интересна.

12. В тоалета ти не бива да има повече от 3 цвята

Това правило е валидно, ако ви поканят в Бъкингамския дворец на чай или ако в офиса ви има много строг дрескод. В ежедневието няма смисъл да броите колко цветове има в тоалета ви, просто те трябва да си подхождат и да си хармонират добре. Една много цветна визия може да седи страшно креативно и красиво.

13. С броя на бижутата не бива да се прекалява

Днес спокойно можете да съчетаете висящи обици с няколко верижки на врата или пък да носите няколко гривни. Не е важен толкова броят на бижутата (е, стига да не се накичите като елха), колкото тяхната уместност. Например големите блестящи обици, съчетани с огърлица, ще изглеждат нелепо, ако отивате на разходка в парка. В такъв момент може да заложите на големи кръгли обици, няколко верижки и гривна – бижутата ще са повече, но ще изглеждат напълно подходящо за разходка.

14. Спортните обувки трябва да се носят само със спортно облекло

Днес никой няма да се изненада, ако види съчетанието от кецове и пола, защото модните тенденции стават по-демократични и промотират удобството.

Но трябва да внимавате колко спортни елементи ще добавите към ежедневната ви визия. Анцугът все още е уместен само докато спортувате или си почивате у дома.

15. Различни видове шарки не бива да се съчетават

Наистина невинаги е лесно да съчетаете каре с райе или други различни принтове, но ако го направите успешно, може да изглежда много стилно и модерно. Вероятно правилото е създадено, за да предпази повечето жени от неуспешни модни експерименти.

Но ако сте уверени, че двата принта си подхождат, защо да не пробвате?