Независимо дали сте почитатели на кърменето или пък не, има някои неща, които трябва да знаете и които със сигурност ще повлияят на решението ви как да храните детето си. Ето какво се случва през това специално за майките и бебетата време:

1. Кърмата на всяка майка има уникален аромат - бебетата могат да направят разлика между майчиното мляко и това на друга жена.

2. Кърмата има съставки, които лекуват, което означава, че когато гърдите ви са възпалени след кърмене, млякото може да ви успокои. Опитайте да масажирате възпалените места с малко кърма и вероятно ще се почувствате по-добре.

3. Бебетата, които са кърмени, имат намален риск от синдром на внезапната детска смърт.

4. Кърменето спестява на родителите стотици левове за изкуствено мляко само през първата година.

5. Рискът от остеопороза, болест на сърцето, както и рак на гърдата или яйчниците, намалява чрез кърменето.

6. Майките могат да кърмят докато са болни - преди да покажете симптоми, бебето вече е било изложено на вируса или бактерията - и това в действителност е полезно за бебето, тъй като ще получи от антителата на майката.

7. Количеството кърма, което една жена произвежда, няма нищо общо с размера на гърдите й преди раждането.

8. Една дама може да се възстанови по-бързо след раждането, ако кърми - хормоните отделяни по време на процеса, могат да помогнат на матката да се върне до предишните си размери.

9. Кърменето може да изгори същото количество калории, каквото и ходенето в продължение на 11 километра.

10. Кърмените бебета се разболяват по-рядко - при тях съществува по-нисък риск от ушни инфекции, проблеми със стомаха, както и диабет, астма и затлъстяване в бъдеще.

11. Чрез кърмата бебетата получават лек вкус на храната, която сте консумирали и това може да направи въвеждането на твърди храни малко по-лесно.

12. В Интернет се продава истинска кърма - на цена от 4 долара за 30 милилитра.

13. Контактът кожа-в-кожа през първите няколко часа от живота на бебето, му помага да се кърми. Това подобрява инстинктите им, а гърдата на майката може да усети телесната температура на бебето и може да се затопли или изстуди при необходимост.

14. Почти 75 процента от майките са "десничарки" - дясната им гърда произвежда повече мляко.

15. Никога не е необходимо да разреждате кърмата. Тя ще се промени според нуждите на бебето, затова не е нужно и вие да се намесвате - а дори можете да предизвикате и необратимо, дори фатално увреждане.

16. Кърмата излиза през повече от една дупчица в зърното - броят на дупките е различен при отделните майки.