Тази година 16 януари ще бъде най-негативният. Освен това януари не е единственият месец в годината, който има 31 дни, но много хора смятат, че първият месец е най-дългият в годината.

Ето как науката обясненява това.

Защо много хора имат усещането, че януари продължава твърде дълго?

Отговорът е вътрешният ни допаминов часовник, т.е. наличието на допамин в организма ни. Това е хормон, който се стимулира от удоволствието, насладата, успеха.Според едно проучване, допаминът често се освобождава през ноември и декември поради коледните и новогодишни празници, както и приготовленията по тях. Поради това хората почти постоянно са заети с организиране и са съсредоточени върху хубавите събития. Така те нямат почивка, която да предизвика депресия.

През януари, след 10 дни празнуване и еуфория, допаминовите часовници се забавят и времето сякаш тече по-бавно. Всичко това може да предизвика усещане за депресия, поради което първият месец от годината се смята за най-депресивния.

Но има и друга причина.

Така третият понеделник от месец януари или така нареченият "син" понеделник, се смята за най-депресивния ден в годината поради всичко гореизложено. Тази година 16 януари ще носи тази неблагодарна титла.

Според някои статистически данни - около пет процента от населението се бори с депресия. Този период от годината се свързва и със сезонната, зимна депресия, която засяга повече жените, отколкото мъжете, но от която никой не е защитен.

Ако се чувствате зле, кажете на хората около вас. Обръщайте внимание на хората около вас и наблюдавайте всичко, което ви се струва като предупредителен знак и сигнал за депресия.

А за да минете по-леко през нея правете нещата, които обичате, занимавайте се с благотворителност, яжте храни, които повишават серотонина (хормона на щастието) и спортувайте. Всичко това ще допринесе за високите нива на този хормон и ще ви помогне да се чувствате по-добре по време на "зимната депресия".