Сигурни сме, че собствениците на кучета са съгласни, че то е незаменим приятел, който прави живота ни по-добър. Но за всички, които още се колебаят дали да си вземат куче или тази стъпка скоро им предстои, сме подбрали списък от 16 научно доказани начини, по които кучетата правят живота ни по-хубав!

1. Кучето подобрява настроението ти 

Ако прекараш дори само 15-30 минути с кучето ти, това ще те направи по-спокойна. Времето с кучето намалява стреса и подобрява настроението ти, защото стимулира производството на хормоните на щастието – допамин и серотонин.

2. Кучето намалява риска от сърдечно-съдови болести

Според проучванията игрите и галенето на кучето ти свалят кръвното налягане, което пък намалява риска от редица заболявания.

3.  Кучето предпазва децата от кожни заболявания и алергии

Децата, които са израснали с куче, са по-малко предразположени към развитието на екземи спрямо децата, които не са имали куче или са имали за домашен любимец котка. Да, тъжни резултати за всички любители на котките. Освен това децата с кучета имат по-малко алергии.

4. Кучето подобрява физическото ти състояние и те поддържа във форма

Кучето изисква всекидневни упражнения, така че и ти ще тренираш покрай него.

5. Собствениците на кучета се възстановяват по-бързо от болестите

Да, хората без кучета се възстановяват по-бавно от различни заболявания. А собствениците на кучета, които са преживели инфаркт, се възстановяват напълно два пъти по-често от другите хора.

6. Кучетата са чудесни помощници 

Кучетата могат да се обучат да бъдат отлични помощници за всички хора със здравословни проблеми или инвалидност. Те могат да носят лекарства, да успокояват стопаните си и дори да предвиждат епилептични припадъци.

7. Децата с кучета са по-здрави и по-често ходят на училище

Според проучванията децата, които имат у дома куче, ходят по-често на училище и показват по-добри резултати, защото кучето влияе благоприятно на здравето им и те се разболяват по-рядко.

8. Кучето повишава увереността на децата

Освен здравните ползи, кучето върви и с други бонуси за малчуганите. Според изследванията децата с кучета вярват повече в себе си и са по-малко стресирани.

9. Кучето е най-добрият приятел на човека

Кучетата са невероятно интелигентни създания, които се славят със своята преданост. Тези, които вече имат куче, знаят, че то много ясно разчита езика на тялото, емоциите и настроенията, което пък е основата на една топла и здрава връзка между човека и кучето.

10. Биха изминали огромни разстояния, за да ви открият

Някога чували ли сте историята на кучето Боби, което пропътувало 4 500 км, за да се върне у дома? Да, кучетата са готови на огромни жертви за стопаните си.

11. Те са добри пазачи

Още от малко кученце, кучето се учи да бъде пазач и да следи за потенциални опасности. Немските овчарки, шотландските териери и ротвайлерите са прочути кучета пазачи, но дори малките пухкави мъници могат да те предупредят за надвиснала опасност. Неслучайно в някои азиатски храмове са използвали малки породи кучета, които да алармират при появяването на крадци. Пекинезите например са смятани за кръстоска между лъв и маймуна, а според една легенда едно малко Ши Тцу се превърнало в лъв и спасило своя стопанин, който бил будистки монах. Затова не бива да подценяваме и малките кученца с лъвски сърца.

12. Кучетата подобряват социалния ти живот

Да, освен че имат нужда от твоето внимание, кучетата искат да общуват и с други кучета, затова ще трябва да се научиш да общуваш с другите собственици или със съвсем случайни хора на улицата. Дори невинаги да е приятно, току-виж срещнеш добри приятели по този начин.

13. Никога няма да скучаеш

Ако понякога ти се струва, че няма какво да правиш у дома, то с кучето няма как да изпиташ такива затруднения. Можеш да излезеш в парка, да го тренираш, да си играеш, да отидеш на джогинг или просто да го гледаш как гризе новата си играчка – винаги ще има какво да правиш.

14. Кучето може да спаси живота ти

Според проучванията кучетата могат да „подушат”, че имаш рак или друго сериозно заболяване. Има редици истории, в които се разказва за кучета, които непрестанно ближели или душели бенки или подутини върху телата на стопаните си. Накрая се оказва, че това са симптоми на рак. След тези истории учени започват да тренират кучета да откриват рак и изумителното е, че кучето може да се научи да го разпознава само за 3 часа!

15. Стресирана си заради работата? Вземи си куче!

Някои работодатели позволяват на служителите си да идват на работа с кучето си. Страхотно, нали? Причината са редица проучвания, които доказват, че кучето намалява стреса на работното място и подобрява производителността.

16. Кучето те прави по-добър човек!

Отговорностите, търпението, отдадеността и себеотрицанието, които са необходими за отглеждането на куче, ни правят много по-силни и добри хора.