Кучетата живеят заедно с хората от около 10 хиляди години. За сравнително кратък период от време някои породи са се променили до неузнаваемост, под влиянието на човека. Някои от тях са станали по-добри, а други - вероятно не. Но ние вярваме, че кучетата винаги са били и си остават симпатични и мили създания. И макар, че можем само да гадаем как са изглеждали нашите първи домашни любимци преди, нека се върнем малко назад и да погледнем какви са били преди век и половина. 

Английски булдог

Булдогът става по-едър и набит: гърдите му са по-широки, краката - по-къси и дебели, а муцуната - по-плоска. Върху кожата се появяват гънки. За съжаление, повечето от днешните булдози имат здравословни проблеми и живеят средно около шест години.

Басет

Басетът става много по-нисък, задните крака са вече по-къси, а ушите - силно удължени. Муцуната, както и краката е станала по-къса, а върху кожата се появяват гънки.

Немски боксер

Боксерите са с по-къса и сплескана муцуна, почти без промяна в пропорциите на тялото.

Бултериер

При бултериерите много е променена формата на черепа - муцуната е по-къса, а челюстта по-масивна. Като цяло те са станали по-ниски и набити.

Уест Хайленд Уайт Териер

Тук, както се казва, намерете седемте разлики. Може би само козината е станала малко по-дълга и гъста.

Доберман

Доберманите са станали по-малко масивни, а главата им – по-издължена. Освен това, почти е изчезнала агресивността на предишните представители от тази порода.

Червен ирландски сетер

Породата почти не се е променила в продължение на 150 години (черно-бялата снимка е направена през 1879 г.). Сетерите са станали малко по-слабички, с дълга и гъста козина.

Немска овчарка

Немските овчарки са станали доста по-тежки, с по-дълга и гъста козина. Също така се е променил и скелета им: задницата е по-ниско, а гърдите им са по-широки.

Ротвайлер

При съвременните ротвайлери черният цвят е добре подчертан от светлокафявия тен на муцуната, бузите, под очите, върху долната част на гръдния кош и лапите. Козината е станала по-лъскава и гъста. И вече не им скъсяват опашките.

Салуки (персийска хрътка)

Салуки са станали много по-високи и по-слаби. Сега те имат дълги, много тънки крака и доста по-дълги уши.

Дакел

Дакелите са с чувствително по-издължени муцуна и тяло, гърдите са станали малко по-широки, а задните крака са много по-къси.

Ердел териер

Тази порода е почти без промяна, с изключение на това,че козината е станала "по-гъста и мъхната" , а муцуната е малко по-издължена.