Всяка година туристите в Източна Азия стават все повече, само Китай е посетен от 60,74 млн. чуждестранни туристи през 2017 г. Това никак не е изненадващо, защото азиатските държави притежават уникална архитектура, природа и култура, които сякаш ни пренасят в един коренно различен свят.

И тъй като ние също сме запленени от Изтока, днес сме ви подготвили 16 изненадващи факта за източноазиатските държави.

1. В Азия има някои доста странни часови зони

Звучи трудно за вярване, но на огромната територия на Китай има само една-единствена часова зона, въпреки че площта на страната позволява да има цели пет. В Китай обаче се ръководят само по пекинското време.

За онези, които живеят в източната част на страната, това не е от голямо значение, но на запад със сигурност се чувстват... малко странно. Например в най-западния китайски град – Кашгар, през юли Слънцето залязва в 11 вечерта. Сега през април изгревът в Пекин е в 6.00 ч. сутринта, а в Кашгар – в 8.30 ч.

2. Изворът на младостта сигурно се намира в Азия

Някои азиатци сякаш просто не остаряват. Тези двамата изглеждат като 25-годишни, но Лур Хсу е на 43 години, а Чуандо Тан е на 52 г.

3. В Азия има истински архитектурни чудеса

Едно от тези чудеса е Ват Ронг Кхун в Тайланд. Той е искрящо бял и затова е познат на чужденците като „Белия храм“. Дело е на известния тайландски художник и архитект Чалермчай Коситпипат. Храмът е боядисан в бяло – цвят, който символизира чистотата на Буда. На места е използвано и стъкло, което е символ на безграничната му мъдрост. Това съчетание на материали и искрящият бял цвят придават фееричен вид на постройката.

Със сигурност на това място ще се почувствате сякаш сте в друга Вселена.

4. Съществува място, на което ще се почувствате като  в „Аватар“

В Азия е пълно с изумителни природни красоти и едно такова място е Националният парк Жангжиаже. Високите каменни стълбове ще ви пренесат във филма на Джеймс Камерън „Аватар“. Това е идеалното място за всички планинари и приключенци.

5. В Азия много държат на чистотата

Сигурно се сещате как японските футболни запалянковци почистваха след себе си на световното по футбол, но чистофайничеството на азиатците не спира дотук. В японските училища няма чистачи, защото децата отговарят за чистота. Абсолютно неприемливо е да влезете с обувките в нечий дом, а краката задължително се мият старателно преди лягане, в баните и тоалетните има джапанки, които се ползват само там, за да не се разнасят никакви микроби из дома.

6. В някои азиатски страни хората нарочно си почерняват зъбите

Звучи странно, но някога е било модерно хората да имат черни зъби. Те са ги оцветявали със специална паста. Смятало се е, че черните зъби отличават хората от животните. От друга страна, черната паста е предпазвала зъбите от кариеси.

7. Високотехнологичните хотели на бъдещето

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Lu'cwy (@lulucwy) on

В Азия вече има хотели с роботи! Един такъв хотел е Henn-na, който се намира в Токио. По този начин няма да имате никакъв проблем с езика, защото „персоналът“ говори много езици.

8. В Азия имат много глоби

Сингапур е едно от най-чистите и организирани места на планетата. Освен че хората там се опитват да бъдат много внимателни към останалите и по никакъв начин да не им пречат, този ред е свързан и с много строга система от глоби. Например там не можете да дъвчете дъвка и глобата е 500 долара.

9. Нормално е да спите навсякъде, дори и на работа

Докато се возите в токийското метро или се разхождате из улиците, не се учудвайте, че навсякъде има толкова много спящи хора. В Япония са такива работохолици, че се счита за нормално да заспят на работното си място от умора. Обедната почивка, ако изобщо я ползват, също може да бъде посветена на съня.

Имат си и специална дума за спането на работното място – инемури. Даже се смята, че това показва истинска отдаденост към работата. И ние понякога практикуваме инемури, но само защото ни мързи.

10. Азиатците са свръхамбициозни

Желанието на азиатците да бъдат добри във всичко, което правят, си личи във всяка сфера на живота им. За пример можем да дадем архитектурата. На снимката виждате небостъргача „Лийбиан Билдинг“, висок 121 м. Това, което го отличава от другите небостъргачи, е огромният изкуствен водопад, който е висок цели 108 метра. Системата за поддръжка на водопада е разположена на четири пълни етажа от сградата! Разходите за водопада възлизат на около 200 лева на час.

11. В Азия обичат да говорят за... тоалетни

Направо ни се струва, че известната ухилена кафява емотиконка е създадена специално за Азия. В южнокорейския град Сувон дори ще откриете музей на тоалетната. Един от бившите кметове на града си поставил за цел да изчисти и разкраси всички тоалетни в Сувон. След като кметът умира, къщата му е дарена на общината и е превърната в музей.

12. Страните на екстремните изживявания

В Азия ще изживеете невъобразими неща. Например във Филипините можете да карате колело на опънато въже, разположено на 20 метра височина. В китайската планина Хуа можете да изкачите Пътя на смъртта. В Япония бихте могли да посетите кафене със сови или да се разходите из острова на сърните.

13. Транспортът от бъдещето

Азиатските компании са създали градския транспорт на бъдещето. Тези колички са малки и компактни и съчетават предимствата на автомобилите и моторите. С тях можете да изминете 50 км без зареждане.

14. Един от най-дългите мостове в света се намира в Азия

Най-дългият надводен мост в света се намира в Данянг-Куншан, Китай. Той свързва Шанхай с Нанжинг и е дълъг общо 164 км! Властите са го построили само за 4 години.

15. Бърнеста мечка се среща само в Азия

Тази сладка мечка е вегетарианец и се храни само с плодове, мед, грудки и насекоми. Среща се само в Индия и Шри Ланка.

16. Интересните легла

В Азия се случват много земетресения и затова от една компания създават легло специално за земетресения. Ако засече, че има земетресение, леглото „поглъща“ спящия и го предпазва. В него има и провизии, ако ви се налага да останете по-дълго в него.

Чарпай пък е традиционно индийско легло, което е идеално за топъл климат. То е направено от мрежа от памук и листа от финикова палма и ще ви държи хладно в горещината.