Страната на изгряващото слънце не спира да ни очарова, затова днес споделяме с вас 50 интересни факта за Япония.

1. На Свети Валентин японките са тези, които подаряват шоколад на мъжете. По този начин момичетата могат да предприемат първата крачка и да покажат на някого, че го харесват. Кавалерите пък връщат жеста един месец по-късно – на 14 март, на т.нар. „Бял ден“, когато се очаква да подарят подаръци на жените, които са им дали шоколад. Традиционните подаръци включват бисквити, бижута, бял шоколад и др.

2. В Япония обикновено правят снежния човек само с две снежни кълба.

3. Рибата и месото са много евтини в тази страна, но плодовете могат да са доста скъпи. Една ябълка обикновено струва около 2 долара, а бананите – около 5 долара. Япония е известна и със своите дизайнерски плодове – там можете да си купите квадратна диня, както и пъпеш за 200 долара!

4. За Коледа много японци ядат... KFC! Тъй като населението е съставено предимно от будисти и шинтоисти, японците не празнуват Коледа по религиозни причини, а просто защото е забавно. KFC пък успява да спечели хората с промоции и реклами и постепенно пилешките крилца се превръща в „традиционно“ коледно ястие.

5. Порнографията се продава навсякъде. Дори в обикновените супермаркети има специални секции за порно. В малките книжарници порнографските книги могат да достигнат до 1/3 от асортимента, а в големите вериги понякога има цял етаж (или два) само за еротични издания. В същото време... порното е цензурирано. Да, в Япония действа закон, според който не могат да се показват гениталии. Така че има много порно, но...

6. Японците ядат делфини. Месото на тези животни има уникален вкус, който не прилича на този на обикновената риба. Въпреки че това се случва от векове, през последните години много световни организации се обявяват против тази практика.

7. В японското метро има специални мотриси само за жени. Те се използват най-вече в пиковите часове, за да могат жените да се чувстват сигурни.

8. По думите на нейната създателка, Хелоу Кити всъщност е английско момиче. Когато е създадена (70-те години на миналия век), в Япония има засилен интерес към английската култура.

9. В Япония не е прието служителите да си тръгват навреме. В тази страна работещите изчакват първо да си тръгне шефът им и чак тогава да се приберат вкъщи. И тъй като японците са известни със своя работохолизъм, шефовете често остават 3-4 часа след работно време. А понякога шефът може да покани служителите си да пийнат след работа и те не могат да му откажат. Тръгването навреме (дори да имате основателна причина за това) показва нелоялност към фирмата и не се приема добре.

10. Децата започват новата учебна година през пролетта – на първи април. Учебният процес е разделен на три срока.

11. Част от униформата на момичетата в Япония са полата и дългите чорапи до коленете. Те трябва да се носят през цялата година, а чорапогащниците не са позволени, независимо колко е студено. Дори да бяха позволени, много момичета пак не биха ги носили, защото за японките е въпрос на традиция и чест да покажат, че студът не ги притеснява.

12. По улиците на града е съвсем нормално да видите жена с много къса пола, която едва прикрива каквото и да било. Но роклите и блузите с изрязани деколтета се считани за твърде вулгарни.

13. В Япония честта е много важна. Предишният министър-председател Юкио Хатояма напусна, защото не успя да изпълни предизборните си обещания. Министрите преди него постъпиха по същия начин.

14. Япония е единствената страна в света, в която една минута се счита за сериозно закъснение. Японските влакове понякога закъсняват заради хора, които се хвърлят на релсите в опит да се самоубият, но иначе можете да сте сигурни, че влакът ви ще пристигне точно на секундата.

15. Япония е една от страните с най-много самоубийства на глава на населението. Практиката на ритуалното самоубийство – харакири или сепуку, все още оказва влияние и върху днешните японци. Те понякога се самоубиват заради честта си, за да подкрепят свой близък или защото главата на семейството така е решил. 

16. Дори днес уредените бракове са честа практика в страната. 30% от всички бракове се уговарят от родителите на младоженците.

17. Във всички северни градове улиците и тротоарите се затоплят през зимата, затова не се образува лед. От друга страна, повечето японски жилища нямат централно отопление. Вместо това се разчита на различни видове печки.

18. В японския език съществува думата кароши, която означава „смърт от преработване“. Това е причината за смъртта на 10 000 японци всяка година.

19. В Япония законите срещу тютюнопушенето на публични места са много по-свободни, отколкото в Европа и Америка. Обикновено може да се пуши навсякъде, освен по гарите и летищата, обаче глобите за изхвърлен фас и тръскане на пепелта по земята са сериозни, затова японците често носят със себе си джобни пепелници.

20. Япония е последната страна в света, която може да бъде наречена Империя. Наследствената линията на японската имперска династия никога не е била прекъсвана. Днешният император Акихито е пряк потомък на първия легендарен император на Япония – Джиму, който е основал империята през 711 г.пр.Хр.

21. Японците много обичат храната и обожават да говорят за храна. Докато се храните, се смята за неучтиво, ако не похвалите храната многократно. Затова, ако отидете в Япония, не забравяйте няколко пъти да повторите „вкусно“, докато се храните.

22. Суровото конско месо се смята за деликатес в Япония. Нарича се басаши, нарязва се на тънки парчета и се яде сурово.

23. В Япония има три писмени системи – хирагана (сричкова система за изписването на японски думи), катакана (система за изписването на чуждестранни думи) и канджи (йероглифна система за писане).

24. Според японските закони минималната заплата за чужденците е по-висока, отколкото средната заплата на един японски гражданин. И за компаниите е много по-изгодно да наемат японец, отколкото имигрант. Затова в Япония има много малко служители чужденци.

25. Почти всички железници в Япония са частна собственост. Единственото изключение са влаковете шинкансен – вид високоскоростни влакове, които свързват големите японски градове.

26. Планината Фуджи е частна собственост и принадлежи на един японски храм. Такеда Шинген (феодален владетел) дарява планината на храма през 1609 г.

27. В японския език има няколко степени на учтивост – разговорна, уважителна, учтива и много учтива. Женската реч обикновено съдържа по-учтиви форми на думите, отколкото мъжката.

28. Японците нямат отделни наименования на месеците. Вместо това те са наричани с поредни номера. Например септември е кугатсу, което означа просто „деветият месец“.

29. Етническите японци съставляват 98,4% от населението на страната.

30. В Япония затворниците нямат право да гласуват.

31. Ако един японец не иска да ви помогне, рядко ще ви го каже в прав текст. Вместо „не“, ще чуете уклончиви уверения, че ще помисли как да ви помогне, но ще му трябва време. От вас се предполага, че разбирате от намеци.

32. Според статистиките Токио е най-безопасният град в света. Дори 6-годишните могат да пътуват сами в градския транспорт, без да се притесняват, че нещо ще им се случи.

33. След Втората световна война в японската конституция е записано, че на Япония е забранено да сформира собствена войска.

34. В Япония няма сметища, защото всички отпадъци се рециклират или унищожават своевременно. Боклукът там се дели на четири типа: запалим боклук, незапалим боклук, стъклени отпадъци и рециклируеми отпадъци.

35. По улиците няма кошчета, само специални контейнери за изхвърляне на бутилки. Въпреки това улиците са безупречно чисти, защото японците винаги носят в себе си пликчета, в които да изхвърлят дневните си отпадъци.

36. Пенсиите в Япония са много ниски и няма задължително пенсионно осигуряване. Там смятат, че всеки японец трябва да се грижи за старините си сам и както намери за добре.

37. В ресторантите първо се сервира на мъжете, а в магазините продавачите първо поздравяват мъжете.

38. Повечето тоалетни в Япония имат затоплящи се седалки и множество бутони с различни функции. Освен това много от публичните тоалетни са снабдени със специални машини, които издават звуци, за да заглушат... други по-срамни звуци.

39. Оставянето на бакшиш не е възприето в Япония. Достатъчно е да платите сметката си, по този начин вие и сервиращият оставате равни. На някои места могат да счетат опитите да оставите бакшиш като обида.

40. Според закона минималната възраст, на която е разрешено да се прави секс, е 13 години.

41. В Япония думата чигау означава както това, че грешите, така и това, че мислите различно.

42. Всички мобилни телефони се произвеждат с вградена аларма за бедствия. Ако наблизо се случи бедствие, алармата се задейства (независимо дали звукът на телефона е изключен), след това всеки човек получава съобщение, което го предупреждава за опасността и му дава напътствия как да реагира в такава ситуация.

43. В Япония има смъртно наказание.

44. В Япония за подписването на документи много често се използват малки кръгли или квадратни печати, наречени ханко. Всеки японец има такъв печат и може да му се наложи да го използва многократно през деня.

45. Неучтиво е да отворите подарък в присъствието на човека, който ви го е подарил. Трябва да благодарите за подаръка и да го отворите едва след като всички гости си тръгнат.

46. Японците предпочитат да прикриват болката си зад маската на усмивката. Те смятат, че не трябва да притесняват никого със своите тревоги.

47. Япония е на второ място по продължителност на живота – средно 85 години. На първо място е Монако със средна продължителност на живота 89 години.

48. Семейният бизнес и приемствеността много се ценят в Япония. В страната има десетки компании с вековна история. Например хотелът „Хоши Рьокан“, който съществува и днес, е открит през 718 г. и се управлява от едно и също семейство в продължение на 46 поколения. А признатият за най-стар хотел в света - „Нишияма Онсен Кеункан“, е основан през 705 г. и се управлява от едно и също семейство вече 52 поколения.

49. Две трети от територията на Япония е заета от гори, но японското правителство е забранило използването на националните гори за комерсиални цели, затова Япония внася дървесина, изсечена от тропическите гори.

50. Може би си мислите, че японският език е хомогенен и е почти лишен от чуждици? Грешите. Много от думите в него за заемки, които се наричат гайрайго. Много от тях са внесени от английския език заради британските мисионери и търговци. Например торта на японски е кейки, а оранжево – оренджи.