Непрекъснато говорим за равенството между половете като идеята, че жените трябва да имат същите права като мъжете. Но в съвременното общество това разбиране за феминизъм често бива изкривено и изопачено. Така се появява и феноменът „женска привилегия” – така се наричат онези криворазбрани „права” и стереотипи, които се прилагат за жените, но за мъжете са категорично забранени. Вижте кои са някои от тях.

1. „Женска привилегия” е да имаш възможност да вървиш по улицата през нощта, без хората да пресичат от другата страна, защото автоматично ги е страх от вас.

2. „Женска привилегия” е да можеш да заговориш някого и да го поканиш на среща, без някой да го сметне за “зловещо”.

3. „Женска привилегия” означава да можеш да правиш секс с пиян партньор, без някой да нарича това ”изнасилване”. Привилегия да си жена означава да правиш същото нещо, което прави и другият човек, но да те смятат за невинната страна.

4. „Женска привилегия” означава да можеш да включиш телевизора и да видиш своя пол представен по позитивен начин. Женска привилегия са сериали като „Всички обичат Реймънд”, в които жените са изобразени като привлекателни и интелигентни хора, а мъжете са грозни, мързеливи и мърляви.

5. „Женска привилегия” е идеята, че жените и децата трябва да се спасяват първи при всеки инцидент. „Женска привилегия” е да спасиш себе си преди останалите и да не бъдеш наричана „чудовище”.

6. „Женска привилегия” е да решиш, че не искаш да имаш дете.

7. „Женска привилегия” е да не ти се налага да издържаш едно дете финансово до навършване на 18-годишна възраст, само защото не си искала да имаш деца.

8. „Женска привилегия” е да можеш да разказваш за проблемите си, без всеки да ти казва да се „стегнеш” и да се „държиш като мъж”.

9. „Женска привилегия” е да можеш да се разведеш със съпруга си, когато брака ви спре да работи, защото знаеш, че най-вероятно ще получиш попечителство над децата.

10. „Женска привилегия” е да можеш да позвъниш на полицията при семеен скандал, знаейки, че те ще заемат твоята страна.

11. “Женска привилегия” е да можеш да бъдеш загрижена и съпричастна, без хората да се изненадват.

12. „Женска привилегия” е да не ти се налага да взимаш насериозно кариерата си, защото можеш да разчиташ на това, че ще се омъжиш за някого, който изкарва повече пари. „Женска привилегия” е да можеш да си позволиш да напуснеш работа, за да гледаш децата, без хората да те смятат за загубеняк.

13. „Женска привилегия” е да можеш да се отървеш от фиш за превишена скорост, защото си се разплакала.

14. „Женска привилегия” е да бъдеш фаворизирана от учители в началното, основното и средното училище. „Женска привилегия” е да завършваш гимназия по-често, да бъдеш приемана в повече университети и да бъдеш подкрепяна и окуражавана да получиш добро образование.

15. „Женска привилегия” е да можеш да говориш за сексизъм, без това да изглежда егоистично.

16. „Женска привилегия” е арогантно да смяташ, че сексизмът се отнася само за жените.