Не е трудно да покажете любезност - така изразявате уважение както към останалите, така и към себе си. Но има няколко нюанса на любезността, които изглежда са известни на твърде малко хора. Ние от Dama.bg събрахме няколко правила, които могат да направят живота ви (и този на останалите) малко по-приятен.

1. Никога не ходете на посещение, без да се обадите.

Ако някога са ви посещавали изненадващо, вероятно са ви хванали облеченти с нощница или по пантофи. Една британска дама разказва, че когато това й се случвало, си обувала обувките, слагала шапка и взимала чадър в ръка. Ако човекът бил приятен, тя възкликвала: „Току-що се прибирам“, а ако не – „Колко жалко, че трябва да тръгвам!“.

2. Никога не сушете разпънат чадър – нито в офиса, нито в нечий чужд дом.

Трябва да го свиете и да го поставите на стойка или закачалка.

3. Никога не поставяйте чанта в скута си или на стола си.

Малкият елегантен клъч може да бъде поставен на масата. Ръчната чанта може да бъде окачена за облегалката на стола или поставена на пода. Куфарчето трябва да се оставя на земята. 

4. Найлоновите торбички трябва да бъдат използвани само в супермаркета, както и хартиените чантички от маркови бутици.

Използването им като чанти демонстрира лош вкус.

5. Дрехите за вкъщи са панталон и суичър. Удобни, но спретнати.

Халатът и пижамата стават само за разходка до банята сутрин или от банята до спалнята вечер.

6. Когато детето се премести в своя собствена стая, създайте си навик да чукате, преди да влезете.

Така и детето ви ще се научи на същото, когато влиза в спалнята ви.

7. Жените могат да носят шапка и ръкавици на закрито.

Но не и ако става дума за зимни шапки и ръкавици от вълна.

8. Общият брой на аксесоарите ви не трябва да надхвърля 13.

Можете да носите гривна над ръкавиците, но не и пръстен. Колкото повече наближава вечерта, толкова по-скъпи бижута може да носите. В миналото диамантите са били считани за вечерен аксесоар само за омъжените жени, но сега е възможно да ги носите и през деня.

9. Когато поръчвате в ресторант, поканилият трябва да заплати сметката.

Ако дамата покани бизнес партньор на ресторант, тя плаща. Ако някой каже „Хайде да отидем на ресторант“, това означава, че всеки си плаща сам за себе си. Ако мъж предложи да плати сметката на жената, тя може да се съгласи.

10. Човекът, който излиза от асансьора трябва да е този, който стои най-близо до вратата

11. Най-престижното място в колата е зад шофьора.

И е отредено за жените. До нея трябва да стои мъж и когато той слезе от колата, задържа вратата, за да излезе и жената. Ако мъж шофира е желателно мястото зад него да е заето от жена. Но където и да седи дама, мъж трябва да й отвори вратата. В бизнес етикетът мъжете това правило често е нарушавано заради слогана „Няма мъже и жени в бизнеса“.

12. В киното, театъра и концертната зала, трябва да достигнете до седалката си, движейки се с лице към седящите на вашия ред.

13. Табута за разговори с непознати: политика, религия, здраве, пари.

Неуместни въпроси: „Каква рокля! Колко струва?“. Ако ви го зададат, се усмихнете и отговорете, че е подарък. Сменете темата. Ако човекът настоява, кажете деликатно, че не искате да говорите за това.

14. Фамилиарностите между хора, които почти не се познават, са забранени.

Отнасяйте се към другите по начина, по който искате те да се отнасят с вас. Дори и да познавате човека много добре, в офиса трябва да се държите сякаш сте непознати. Да, дори и с роднините си. Уважавайте останалите.

15. Обсъждането на хора, които не присъстват, когато е просто клюкарстване, е недопустимо.

Не трябва да клюкарствате за роднините си, особено за съпруга си. Ако е толкова лош, защо не сте се разделили? Също така е неуместно да се изказвате отрицателно за родината си. „Тази страна е пълна с нещастници...“ – е, вие също спадате в това число.

16. Добре е да запазите в тайна следните девет неща:

Възраст, имущество, семейни скандали, религия, вашите медицински проблеми, любовни връзки, подаръци, чест и позор.

За финал един цитат на Джак Никълсън за приличието:

"За мен приличието е много важно. Как да подадеш чиния. Да не крещиш от едната стая към другата. Да не отваряш затворена врата, без да почукаш. Да оставиш дамата да мине първа. Целта на тези безкрайни прости правила е да направят живота по-добър. Не можем да водим постоянна война с родителите си - това е глупаво. Обръщам голямо внимание на маниерите си. Това не е отживелица, а прост и разбираем език на взаимно уважение."