Онзи ден бях в един открит мол с бебето ми и се радвахме на необичайно топлото за сезона време. Бутах дъщеря ми в количката й и излизайки от един магазин, направих типичното побутване на вратата с дупе, докато дърпах количката, а с крак се уверявах, че вратата няма да удари детето. И докато правех това, типично за майките жонглиране, една майка стоеше отвън, изчаквайки ме да изляза, за да може да влезе. Тя не пое вратата, нито ми предложи помощта си, а вместо това влезе през подпряната от крака ми врата и не промълви нищо. Аз, каквато съм устата, извиках силно и ясно "Няма защо!". На което, разбира се, тя също не обърна никакво внимание.

Естествено, това ме накара да се замисля за етикета между майките. Или може би за етикета като цяло. Нещата, които хората, но най-вече майките, трябва да имат тактът да знаят/ направят/ кажат (или да не кажат!). Да, това може би е само една тирада от моя страна или пък много от вас ще споделят същото чувството, но така или иначе - това са моите Правила на майката. Можете да добавите своите собствени в коментарите по-долу!

1. Ако видиш друга майка/ баща/ човек да бута количка, задръж вратата!

Мисля, че това е съвсем логично нещо и въпреки това, не е толкова често срещано. Вижте, аз съм професионалист в бутането на колички през врата - мога да го правя назад, с вързани очи и с една ръка завързана зад гърба ми. Но ако вие сте здраво дееспособно човешко същество и просто си седите и не задържите вратата, то значи сте задник.

2. Не казвайте: „О, Боже, бебето ви е толкова голямо/малко”.

Моята дъщеря се роди много мъничка, сега също е дребничка и винаги ще бъде такава. Не ме притеснява, когато хората го отбелязват, защото знам, че е здрава. Уви, не с всички деца е така. Някои имат здравословни проблеми, които могат да доведат до това да бъдат по-големи/малки/слаби/пълни/каквото и да е - и не е необходимо да го коментирате с родителя.

3. Не докосвайте чуждите бебета/ деца, ако не ги познавате.

Например ако сте касиерка в магазин и бебето ми е сладко и ви се усмихва - няма проблем, може да я заговорите и съм сигурна, че ще ви помаха. Но много ви моля - не я докосвайте с ръце и не я галете по бузата!

4. Не се взирайте, ако детето плаче или крещи.

Ако се взирате в друга майка и детето й, докато детето й нервничи насред супермаркета или в самолета, моля ви, вземете най-близката вилица и си я забодете в очите. Първо, мога да ви уверя, че майката е достатъчно смутена и без вашата намеса. На второ място, тази майка има точно толкова право да бъде в този магазин или самолет, колкото и вие, независимо от пищящото й дете.