Южна Корея е страна с богата и пъстра култура. В нея успешно съжителстват вековната мъдрост на даоизма и манията по най-новите технологии. Въпреки че корейците харесват западния начин на живот, те все пак са запазили много от своите ритуали и порядки, които често ни изглеждат странни.

Днес ти споделяме 17 факта за Южна Корея, които може би ще те изненадат, но най-вече ще ти позволят да надникнеш в живота на тази колоритна източна страна.

1. Пластичната хирургия е много популярна

Според социологическите проучвания, всяка пета жена в Южна Корея се е подлагала на пластична операция. Подобни процедури се считат за нещо обичайно и нормално. Много често абитуриентите получават като подарък от родителите си пари за пластична операция. Сред най-популярните процедури са избелването на кожата, премахването на родилни белези и промяната на формата на очите. И операциите не са популярни само сред жените, напротив, много мъже също се подлагат на тях.

2. Устната хигиена е много важна

Един чудесен навик на корейците, който обаче стига до крайности... В Корея зъболекарските услуги не са никак евтини, а корейците много се притесняват за устната си хигиена и най-вече от това дъхът им да мирише неприятно, затова мият зъбите си след всяко хранене и след всяко изпито кафе, освен това почти винаги носят четка за зъби със себе си. На някои места дори можете да откриете автомати за безплатни четки за зъби.

3. Много корейци имат лошо зрение

Много корейци са късогледи още от ранна детска възраст, затова носят очила или контактни лещи. Проблемите им се задълбочават от многото учене и постоянното взиране в екрана, което натоварва и изморява очите. Но тези проблеми не ги спират в начинанията им. Двукратният олимпийски шампион Им Дон Хюн вижда само 10-20% от това, което вижда човек с отлично зрение, но въпреки това е спечелил множество медали в своя спорт – стрелба с лък!

4. Всички използват козметика... и то по много

Корейките се грижат старателно за кожата и косата си, за целта те използват огромно количество козметични продукти. Една корейка рядко би излязла на улицата без грим. Младите корейци също се грижат за външния си вид, особено в големите градове е трудно да видите мъж без перфектно стилизирана прическа. В последните години корейската козметика става популярна и по света.

5. Късите поли са голям хит в Южна Корея

Късите поли и панталонки са постоянно на мода в тази страна. Този моден артикул се счита за уместен дори за бизнес срещи. Но невинаги е било така. От 1963 г. до 1979 г., под управлението на президента Пак Чон Хи, било забранено на жените да носят къси поли, стигащи само до 20 см над коляното. Днес те са напълно нормални, но в Корея, както и в Япония, дълбоките деколтета се смятат за нещо неприлично, така че рядко ще видите корейка с изрязано деколте.

6. Малцина корейци са опитвали кучешко месо

На Запад битува стереотипа, че корейците и китайците и до днес ядат кучешко месо. Реално това не е така. Да, някои корейци са го опитвали, но практиката не е масова. В последните години дори има нарастваща съпротива срещу това традиционно ястие. Най-ревностни защитници на кучетата са младите хора, които са израснали с мисълта, че четириногите любимци са техни приятели.

7. Корейците пият много

За корейците пиенето е начин да се сближиш с някого. Всеки кореец знае множество игри, свързани с алкохол, чиято цел, общо взето, е да се напиете колкото може по-бързо. И въпреки че корейците бързо се напиват, рядко причиняват някакви проблеми на околните. Те обичат да се забавляват, докато са пияни, а не си търсят някого, с когото да се сбият. Най-популярната традиционна напитка е соджу – корейска водка, която обикновено се прави от картофи и се сервира в зелени бутилки.

8. Корейците обожават храната и са луди по нея

В Корея можете да откриете ресторанти, кафенета и барове на всяка уличка. Понякога корейците могат да ви попитат вместо „Как си?“ дали сте яли, дали не сте гладни и т.н. Да пропуснете ядене в Корея си е направо грях. А ако отидете на корейски ресторант, не задължително опитайте кимчи – традиционно ястие, което прилича на туршия. Основно съдържа зеле и е доста пикантно.

9. Прегръдките между мъже са нещо нормално

В много страни, ако двама мъже се държат за ръка или показват, че са си много близки, това означава, че са двойка. Но колкото и да е странно, това не е така в Южна Корея. Въпреки че на еднополовите връзки не се гледат с добро око, нормално е един мъж да седне на коленете на свой приятел без това да породи съмнения за сексуалната му ориентация. Такова поведение може да се види и при корейските звезди, които често не се притесняват да се прегръщат, закачат и дори да си разменят невинни целувки, а техните фенки обожават всички тези „игрички“.

10. Корейците никак не харесват червеното мастило

Те смятат се, че ако напишете името на някого с червено мастило, ще навлечете на този човек множество беди, дори смърт. Някои хора вярват, че червеното мастило отблъсква демоните и ни предпазва от мъртвите, но на живите действа по обратния начин – приближава ги до смъртта.

11. Корейците обръщат специално внимание на жестовете

Когато приемате или подавате някакъв предмет, винаги трябва да го хванете с две ръце, за да покажете уважението си към другия. Корейците обръщат внимание и на ръкостискането. Преди няколко години Бил Гейтс много се изложи по този параграф. Когато се срещна с корейския президент, той се здрависа с нея, докато другата му ръка беше в джоба. В Корея това се счита за знак на огромно неуважение и дори обида към другия.

12. Всички използват новите технологии

В Корея всеки има набор от най-различни устройства (лаптопи, телефони, таблети и т.н.), включително малките деца и бездомниците. Благодарение на това в страната можете да намерите безплатен безжичен интернет навсякъде.

13. Компютърните игри са официален спорт

Южна Корея е люлката на киберспортовете. В края на миналия век появата на стратегическата игра „Старкрафт“ завинаги промени образа на компютърните съревнования. Играчите в Корея се превърнаха в истински звезди. Днес те имат спонсори и хиляди фенове, а състезанията се провеждат в огромни зали пред хиляди зрители. В Корея видеоигрите са истински спорт, който изисква сериозни тренировки и отдаденост. Такива турнири се провеждат с играчи и отбори от цял свят, но в Корея са най-почитани.

14. Корейците и Internet Explorer

В Корея особено популярен е браузърът Internet Explorer, главно заради „любовта“ на правителството към него. Много от корейските сайтове (и всички държавни) са специално създадени за този браузър и ако използвате друг – сайтът няма да се зарежда правилно. Освен това в Корея имат своя търсачка, която замества Гугъл - www.naver.com

15. Корейците са много ученолюбиви

Корейците учат от рано сутрин до късно вечер, независимо от деня. По време на празниците използват свободното си време, за да запишат допълнителни курсове или да учат по уроците си. В Корея е много престижно да работиш в сферата на образование и един обикновен учител взима заплата от около 2500 долара на месец, а ако работи в по-висша институция или в частно училище, може да спечели милиони!

16. В Корея има задължителна военна служба

По закон всеки мъж между 18 и 35 г. е длъжен да служи 21-24 месеца в армията (21 за пехотата, 23 за флотата и 24 месеца за пилотите). Военната служба е задължителна за всяка обществена прослойка и може да бъде избегната само ако мъжът е допринесъл за доброто име на страната на международно ниво. Например някои футболисти от националния отбор бяха освободени от служба заради своите спортни постижения.

17. Южнокорейският флаг има интересно и дълбоко значение

Бялото е националният цвят на Южна Корея. Кръгът символизира даоизма, според който Вселената е едно свързано цяло. Това е представено чрез Ин и Ян – две противоположности, които се допълват. Триграмите в ъглите също имат своето значение. По часовниковата стрелка от горния десен ъгъл те символизират – 1. небе, юг, лято, въздух; 2. Луна, запад, есен, вода; 3. Земя, север, зима, почва; 4. Слънце, изток, пролет, огън.

Ако и вие искате да посетите някоя екзотична дестинация, то не пропускайте възможността да се възползвате от най-добрите оферти!