Чувствате се безнадеждни? Йода може да помогне.

Животът е непрекъсната промяна - не може да се отрече, че понякога е непоносимо, но се сетете за метафората, че е като да отлепиш лепенка - първо боли ужасно много, но след това минава и чувството е по-приятно от преди.
В живота, за да вървим напред, трябва да се освободим от всичко, което ни дърпа назад - и може би тези клишета имат за цел да ни накарат да приемем това.

Независимо през какво преминавате, решението е по-лесно, отколкото си мислите - веднага щом направите първата крачка. Ако вече сте решени да я направите, значи сте по-напред от повечето хора.

Това е вашият живот и не сте на състезание. Но ако искате да контролирате живота, който е в ръцете ви, първо трябва да приемете, че миналото си е отишло и да направите тази крачка напред.

По ирония на съдбата, “Междузвездни войни” ни предлагат тази мотивация. Йода е много мъдър, ако сте гледали филмите, вероятно знаете, че той има много мъдрости, които са приложими в реалния живот, повече, отколкото бихте предположили.

Цитатите за “приемане и преодоляване” варират от приемането на загубата на любим човек, преодоляването на страха, приемането, че не сте перфектни и още много.

Но независимо през какво преминавате, със сигурност има цитат или два, които ще ви вдъхновят да излезете от зоната си на комфорт и да се излекувате. Трябва да разберете колко е важно да изпитате болката, да я приемете и да решите, че това продължава вече твърде дълго.

Тогава ще стигнете до заключението, че е време да направите крачка напред и да се излекувате.

Знам, че е по-трудно, отколкото звучи, но обещавам, че щом веднъж отлепите тази лепенка, болката, последвала първоначалния шок, ще бъде много по-слаба, отколкото очаквате. И ще разберете, че от много време е трябвало да загърбите миналото, приемайки го такова, каквото е, защото животът продължава.

Независимо дали се борите с минало, изпълнено със срам и съжаления, преминавате през тежка раздяла и сте изпълнени с омраза към човека или просто сте недоволни от сегашното състояние на живота си, всичко ще стане по-хубаво.

И всичко се крие в тази първа стъпка.

“Упражнявайте се всеки ден да се освобождавате от страха да губите.”

“Страхът е пътят към тъмната страна. Страхът води до гняв. Гневът до омраза. Омразата до страдание.” 

“Смъртта е естествена част от живота. Радвайте се за тези около вас, които се трансформират в Силата. Тъгувайте за тези, които не го правят. Не трябва да ви липсват. Привързаността води до завист. Сянката на ненаситността е това”. 

“Когато се намираме на тъмно място, знанието осветява пътя ни.” 

“Във войната опасността се крие в това да изгубим това кои сме.” 

“Привързаността води до завист. Сянката на ненаситността е това”. 

“Когато погледнете към тъмната страна, внимателни трябва да бъдете… защото тъмната страна също ви гледа.” 

“Трябва да се отучите от това, което сте научили”. 

“Ако отидеш в записите от миналото, само болка ще намериш.” 

“Винаги в движението бъдещето е.” 

“Хммм. В края, страхливците са тези, които следват тъмната страна.” 

“Почувствай силата!” 

“Да учиш много имаш… стари ми падауан… Това е само началото!” 

“Джедаят трябва да има най-дълбоката отдаденост, най-сериозния ум. Този дълго време го наблудавах. През целият си живот той гледаше настрани… към бъдещето, към хоризонта. Никога съзнанието му не беше там, където и той”. 

“Много от истините, към които се придържаме, зависят от гледната ни точка.”

“На много дълги пътешествия съм бил. И чаках също другите да се завърнат от своите пътешествия. Някои се завръщат, някои са разбити, някои се връщат толкова различни, че само имената им остават.” 

“Именуван трябва да е страхът ти, преди да го отстраниш да можеш”. 

“Ще намериш само това, което даваш.”