Щастието ни не зависи от външните обстоятелства, а от нашата нагласа. - Дейл Карнеги

20 начина как да откриеш щастието (без да го търсиш)

1. Всеки ден мисли за нещо, за което изпитваш благодарност. И нека е нещо различно - малко или голямо, няма значение. Важното е само да усещаш отново и отново с колко неща е богат животът ти.

2. Бъди светлината в нечий мрачен ден. Накарай някого да се усмихне. Направи комплимент, кажи "Обичам те", прегърни, целуни.

3. Движи се. Спортувай. Разхождай се сред природата. Дишай с пълни гърди. Живей.

4. Обърни гръб на миналото. Не мисли повече за него. Важен е само настоящият момент. Улови го. 

5. Спри да се самообвиняваш. Спри да виждаш само нещата, в които не успяваш, нещата, в които се проваляш. Спри да търсиш грешките си и да измъчваш заради тях. Всяка грешка е урок. Урок, който те прави по-добър човек.

6. Отделяй време да общуваш с природата. Слушай песента на птичките, вдъхвай аромата на цветята, прегръщай дърветата. Слей се с извора. Слей се с природата.

7. Отстоявай себе си. Разбери какво е важно за теб и не прави повече компромиси с него. Не прави повече компромиси със себе си. 

8. Цени истинските си приятели - от тях имаш нужда. Не си поставяй за цел да имаш голяма и шумна компания, с която да прекарваш времето си. Важно е само да имаш истински хора до себе си.

9. Учи нови неща. Чети книги, които да разширяват кръгозора ти. Посещавай непознати места. Разговаряй с хора, които са живели в среда, различна от твоята.

10. Знай, че в живота има трудни моменти, но те минават. След нощта винаги изгрява слънце. След зимата идва пролет. След сълзите и разочарованията - усмивки и надежда. 

11. Храни се здравословно. Обръщай внимание на това, което ядеш. Както и на начина, по който го ядеш. Не се храни на крак, не бързай. Наслаждавай се. На всичко. Във всеки един момент.

12. Осмели се да излизаш от зоната си на комфорт. Рискувай. Опитвай нови неща. Предизвиквай себе си. Преодолявай страховете си.

13. Усмихвай се. Често. Усмихвай се на себе си. Усмихвай се на познатите си. Усмихвай се и на непознатите. Усмихвай се на живота.

14. Приемай чуждото мнението. Не започвай веднага спор. Не се опитвай да се наложиш. Научи се да слушаш. И най-вече: да чуваш.

15. Медитирай. Дишай. И издишай. Позволявай на мислите ти да се реят из ума ти, но не се улавяй за тях. Оставяй ги да си отидат. Наблюдавай ги. Наблюдавай себе си. И дишай. Дишай...

16. Не играй игрички. Не се прави на някой друг. Не се опитвай да лъжеш себе си и останалите. Да си автентичен и истински не е лесно, но си заслужава.

17. Търси вдъхновение. Гледай филми, които те мотивират. Чети книги, които те зареждат. Общувай с хора, на които се възхищаваш. 

18. Цени времето си. Не го пилей в занимания, които не са твоите занимания, или с хора, които не са твоите хора. Всеки миг носи награда за този, който умее да му се наслаждава. 

19. Прави нещата, които обичаш. Не се оправдай, че нямаш време, че си уморен, че ще започнеш "от утре". Започни още днес. Започни сега.

20. Мечтай. Вярвай в мечтите си. И в себе си.