Вдъхновяващите уроци на Робин Шарма за истински вдъхновящ живот!

1. Не позволявай нещата, които са най-важни за теб, да остават последни в списъка. Всеки ден си задавай въпроса: “Това ли е най-добрият начин, по който мога да използвам времето и енергията си”. Управлението на времето е управление на живота, така че пази времето си внимателно.

2. Затваряй си очите за слабостите на приятелите ти. Ако търсиш пробойни със сигурност ще ги намериш. Бъди достатъчно зрял да не забелязваш малките недостатъци на другите и виж доброто, което без съмнение всеки носи в себе си. Приятелите са толкова важни за щастливото съществуване – особено онези, които са споделили с теб много смях и сълзи. Работи упорито, за да създаваш приятелства и да направиш вече съществуващите по-силни и по-богати. Обаждай се на приятелите си, купувай им малки подаръци – книги или каквото мислиш, че може да ги зарадва. Ако искаш да имаш истински приятели, трябва преди всичко ти да бъдеш такъв.

3. Отлична техника за визуализация: ако се притесняваш за нещо, напиши думите на тревогата си на лист хартия. Запали го и гледай как думите изчезват в пламъците. Брус Лий, великия майстор на бойни изкуства е използвал тази техника редовно.

4. Умът е като мускул: колкото повече го упражняваш, толкова по-силен става. Направи го твой слуга. Храни го само с най-добрата духовна храна и информация. Ще ти служи вярно и ще прави чудеса за теб, ако вярваш в него

5. “Когато не можеш да избереш кое от две еднакви действия да предприемеш, избери по-смелото“, казва У. Дж. Слим. Няма заместител на куража и въпреки че колкото повече ходиш, толкова по-голяма става вероятността да си удариш палеца, винаги е по-добре да отиваш някъде, отколкото да стоиш на едно място. Възползвай се от шансовете, поемай рискове и ще срещнеш успеха извън мечтите си.

6. Стани опора на партньора си, бъди този, който винаги го подкрепя и подклажда мечтите и надеждите му.Развивайте се заедно и уверено марширувайте през света като армия от двама.

7. Същината на човека е неговият характер – направи своя уникален, безупречен и силен. Не казвай, че ще направиш нещо, докато наистина не го направиш. 

8. Запомни древната индианска поговорка: „Ако покориш съзнанието си, покорил си целия свят.”

9. Запомни най-важния природен закон: позитивното доминира над негативното.

10. Научи се да се радваш на света. Бъди изследовател. Намирай удоволствие в нещата, които останалите приемат за даденост. Спри и се заслушай в прекрасния уличен музикант, който свири на тромпет. Прочети книгата, която баща ти толкова обичаше. Планирай следващата седмица да се махнеш от града и да отидеш на уединено място сред природата, където да останеш няколко дни. Дай на ума си кратка почивка и се погрижи за него, за тялото и душата си. Това със сигурност ще подобри качеството на живота ти.

11. Телефонът съществува за твое удобство, а не за удобство на онези, които искат да се свържат с теб. Ако си зает с някаква задача, помоли някой друг да поеме обаждането, така че да можеш да отговориш в удобно за теб време. Не позволявай такива прекъсвания да ти губят времето. Повечето обаждания са незначителни и продължават твърде дълго. Има толкова по-важни и по-забавни неща, които можеш да правиш. Предизвикателството е да ценим времето, така че да можем да постигнем по-пълен, по-удовлетворяващ живот.

12. Когато дишането е спокойно и дълбоко, такава е и мисълта.

13. Намали темпото на живота. В тази сложна епоха животът ни тече с бясна скорост. Концентрирай се върху онова, което е наистина важно, и се заеми с действия, които ще те успокоят и ще разпалят природното, човешкото в нас. Седни в тревата и погледай синьото небе първо за половин час. Не е лесно, както си мислят хората, да се накараш да се изправиш само след няколко минути ползотворна релаксация. Веднъж свикнал с по-спокоен начин на живот, с редовно отдаване на простите радости от живота, той ще стане по-пълноценен и ще ти носи много повече удоволствие.

14. Съзнанието е като градина - каквото посееш, това ще пожънеш. Когато се грижиш за него и го отглеждаш, то ще разцъфти по-хубаво и от най-смелите ти очаквания. Но ако оставиш семената на провала, никога няма да разгърнеш потенциала си. Каквото внесеш, това ще изнесеш. Затова избягвай филми с насилие, долнокачествени новели и всички други вредни влияния. Успешните хора са добросъвестни по отношение на мисли, които допускат в градината на съзнанието си. Наистина не можеш да си позволиш лукса дори на една негативна мисъл.

15. Научи се да медитираш ефективно. Мозъкът е много шумна машина, която иска да скача от един обект на друг като отвързана маймуна. Трябва да се научиш да го сдържаш и дисциплинираш, ако искаш да постигнеш нещо съществено и да си в мир. Медитация сутрин и вечер по 20 минути ще ти донесе необикновени резултати, ако го правиш редовно в продължение на 6 месеца.

16. Започвай деня си добре. Преди да станеш от леглото всяка сутрин, се моли или казвай личните си утвърждения, като благодариш за деня и всички позитивни неща, които ще видиш и направиш. Вземи съзнателно решение да направиш това най-прекрасния ден в живота ти и да го изпълниш с удоволствие, успех и смях. Ако го вярваш, със сигурност ще стане. 

 

Автор: Робин Шарма

Превод: Бистра Георгиева