Може и да звучи клиширано, но щастието наистина е в нашите ръце и единствено от нас зависи дали животът ни ще бъде монотонен или изпълнен с веселие. Вижте 20 неща, които трябва да станат част от ежедневието ви, за да се чувствате истински щастливи.

1. Общувайте. Многото контакти са ключът към успеха. Един човек може да ви даде много полезна идея за работата, а в други случаи можете да срещнете някой наистина специален. Няма значение дали ще станете приятели с всички, с които се запознавате, важното е просто да поддържате контакт. Широкия кръг от познати гарантира, че винаги ще има към кого да се обърнете, независимо какъв проблем или въпрос ви тормози. Разбира се, това означава, че и вие трябва да сте насреща. Но това също е причина да се чувствате щастливи!

2. Не бъдете твърде скромни. Ако не показвате инициатива и кураж, може да се превърнете в еквивалента на неизползвана мебел, която трупа прах някъде встрани през целия си живот – независимо, че имате огромен брой таланти. Промотирайте себе си и способностите, които сте придобили, за да стигнете някъде в живота. Няма нищо срамно в това да привлечете вниманието към уменията и успехите си. Хората трябва да разберат, че сте успешни, за да знаят, че имате потенциал да им бъдете полезни. Трикът е да не позволявате това промотиране да се превърне в арогантно поведение.

3. Правете това, което ви носи наслада. Звучи клиширано, но е истина: ще бъдете по-щастливи, ако вършите нещата, които наистина обичате, при това достатъчно често. Не се опитвайте да правите това, което другите изискват или очакват от вас, има прекалено много хора на света (и никой от тях не е щастлив), които пропиляват живота си, занимавайки се с нещата, които обществото иска от тях. Слушайте вътрешните си мисли, чувства и надежди и игнорирайте призивите на обществото. Превърнете се в истинското си Аз и ще намерите щастие.

4. Бъдете приятели с позитивни хора. Най-вдъхновяващите хора са оптимистите – тези, чиито животи не са задължително перфектни, но въпреки това имат вътрешната способност да гледат на предизвикателствата, които им отправя живота, с хумор и без да драматизират никоя ситуация. Поведението на хората е като верижна реакция – нечие лошо настроение може да се отрази на вас и затова трябва да се опитате да общувате с позитивни хора, колкото е възможно повече. Всъщност точно оптимистите срещат голям успех в работата и връзките си. Малките ежедневни радости се трупат и създават голямо щастие.

5. Живейте живота като на игра, в която понякога побеждавате, но понякога губите. Някои хора провалят живота си, взимайки го прекалено сериозно – това води само до напрежение, стрес и в крайна сметка – провал. Щастливите хора често са тези, които не гледат фаталистично на живота и осъзнават, че той е като лотарията. Всеки проблем може да бъде приет леко. Не винаги е възможно да видите забавната страна на нещата, но ако се опитате, ще ви бъде лесно да преболите проблема сякаш пукате балон.

6. Мислете позитивно. Негативните мисли осакатяват – те формират поведението ви, което засяга мисленето ви и така попадате в порочен кръг. А най-тъжното е, че хората често не осъзнават, че са в подобна въртележка. Единственото решение е да мислите позитивно, да спрете да губите време, страдайки за реалните и въображаемите си неуспехи. Винаги има нещо позитивно, върху което да се съсредоточите – както казва народа, надеждата умира последна. Именно тя е единственият изход от всяка негативна ситуация.

7. Отдавайте почести сами на себе си. Бъдете щастливи с успехите си, независимо колко малки са. Често сами си казваме неща от сорта на „Наричаш това успех? Това не е нищо. Много хора са постигали много повече“. Никога не подценявайте това, което сте постигнали, иначе никога повече няма да постигнете нищо. Приемайте успехите си и се награждавайте за тях. Психолозите съветват да поставяте тези „награди“ на видими места, за да може да се мотивирате всеки ден да вървите все по-напред.

8. Усмихвайте се. Твърди се, че усмивката насила може да събуди същите емоции като истинската. Работата с тези лицеви мускули отваря кръвоносните съдове, което повишава притока на кислород към мозъка, клетките и централната нервна система. Това от своя страна води до производството на повече ендорфин, което ви прави по-оптимистични. И разбира се, разговорите с усмихнат човек са по-приятни, отколкото тези с тъжни хора.

9. Не засядайте в един коловоз. За някои хора е трудно да забравят и най-мъничките и незначителни неприятни преживявания. Това е вътрешна страна на характера им, с която трябва да се борят. Важно е да знаете как да повдигнете настроението си и емоциите, които винаги от негативни да станат позитивни, както и да променяте поведението си според обстоятелствата. Търсете различни перспективи в живота и така шансът ви да бъдете щастливи ще нарасне.

10. Смейте се повече, смейте се често. Когато се смеем, се чувстваме страхотно. Това е отчасти поради факта, че смехът стимулира производството на определени вещества, които по естествен начин повдигат духа ни. Когато се смеем, се чувстваме по-добре, а когато се чувстваме по-добре, има по-голям шанс да ни хрумнат идеи как да подобрим живота си. Най-лесният и гарантиран начин за това – гледайте комедийно предаване, което харесвате.

11. Фокусирайте се върху позитивните неща около себе си. Ако прекарвате много време, слушайки тъжна музика или четейки за всички лоши неща, случващи се в света, не очаквайте да имате добро настроение често. Съсредоточете се върху позитивните неща около себе си: всичко красиво, което притежавате, хубавата музика, страхотните хора, които познавате и обичате. Позволявайте само на тези неща да влияят на мислите ви и ще бъдете по-щастливи и радостни.

12. Хранете се правилно. Не се въвличайте в тежки диети. Ако не се храните, ще бъдете уморени, разконцентрирани и апатични. Няма да се чувствате по-добре по този начин. Освен това храната е един от най-страхотните източници на удоволствие, които можете да намерите. Хубавата храна може да повиши ендорфина ви, затова не гладувайте – хранете се достатъчно и правилно.

13. Намерете отдушник за креативността си. Терапевтичният ефект на хобитата е доказван многократно. Независимо какво харесвате – дали ще бъде рисуване, четене, музика, танци, спорт, изработка на нещо – може да му се наслаждавате. Ангажирането с хобита намалява стреса, помага ви да се отпуснете и има позитивен ефект върху цялостното здраве. Това е идеален метод да повишите самооценката си и да се преборите със самосъжалението. Креативните хора често са най-щастливи, заради факта, че хобитата им стимулират производството на ендорфин.

14. Опитайте нещо ново. Не зацикляйте, правейки едни и същи неща. Животът никога не стои на едно място, а новите неща могат да ви отведат до нещо много важно – позитивни промени в живота. Ако ви бъде предоставена възможност, защо да не се възползвате от нея? Продължете образованието си, сменете професията си. Успехът често идва при онези, готови да поемат риск. Винаги казвайте „да“ на нови предложения, дори и да не сте съвсем сигурни какво ще правите.

15. Облекчете товара си. Извинете се, когато сте сбъркали, платете дълговете си, изхвърлете всичко, което не използвате, изпълнете изчакващите задачи и отговорности. Накратко – разчистете живота си и подредете нещата по същия начин, по който бихте направили с компютъра си. Ще се чувствате по-щастливи и готови за ново начало.

16. Излагайте се на слънце. Слънчевата светлина може да повлияе на настроението ви. Хората с депресия често биват съветвани да се подложат на „светлинна терапия“, която може да подобри състоянието им. Тъмнината стимулира производството на мелатонин в тялото, което понижава настроението и води до мрачни мисли. Допълнителна порция слънце може да подобри нещата. Ако слънцето грее, излезте навън!

17. Правете редовно нещо културно. Изкуствата могат да имат лечебен ефект върху живота ви. Те ще ви отведат от ежедневните тревоги и ще трансформират настроението ви. Това се дължи на факта, че впечатленията от креативните работи повишават дейността на мозъка, което стимулира идеите и вдъхновението да реализирате плановете и мечтите си. Затова се отправете към театъра или галерията – още днес.

18. Бъдете в близост с природата. Дори и кратко бягство извън града може да възстанови позитивната ви енергия. Вървете боси по тревата, потъркайте ръце в кората на старо дърво, вдишайте аромата на гората, вслушайте се в шума на реката и песните на птиците и гарантирано ще се почувствате по-добре. Дори и разходка в близкия парк може да редуцира нивото на негативните чувства и мисли, които имате и да освободи интелектуалния, креативния и емоционалния ви резерв – за да можете да ги насочите в правилната посока.

19. Пазете талисман. Това може да бъде нещо съвсем простичко като малка плюшена играчка или пръстен. Вещ, която е била ваша в щастливите ви моменти и която можете лесно да носите със себе си навсякъде. Тук се намесва плацебо ефектът – ако истински вярвате, че талисманът ще ви донесе късмет, ще бъдете по-мотивирани да постигнете това, което искате.

20. Приемете, че сте късметлии. Помислете се за всички неща, които доказват, че наистина сте родени късметлии. Помислете за всичко, което притежавате и бъдете благодарни за него. Ако ви се струва, че нямате причина да бъдете щастливи или благодарни – сигурни сме, че случаят не е такъв. Просто трябва да се разровите в съзнанието си – не сте гладни, свободни сте да изберете собствения си житейски път. И сте благословени с дарът да бъдете живи. Мислете обективно за нещата, за които трябва да сте благодарни... и благодарете! Да разберете какви късметлии сте е половината битка и е правилният път към успехът и щастието. Сега просто трябва да положите известно усилие да достигнете целта си.