От момента, в който една жена разбере, че е бременна, тя започва да крои грандиозни планове. Прочита всяка информация, де що намери, старае се да следва всички съвети на специалистите, украсява детската стая най-старателно и прочие. А когато бебето пристигне, тя започва да се старае дори още повече. Което е напълно разбираемо, все пак първото ѝ скъпоценно дете се е появило на бял свят. Всяка жена би искала то да е добре и всичко да се получи както трябва.

Не се минава много време и тя разбира, че очаква второ дете. И въпреки че е много радостна, нещата не са съвсем същите като при първото дете...

А ето и какви са разликите при бебе №2:

1. Забравяш, че си бременна

При първата бременност само това ти е в ума, но когато имаш първо дете, след което трябва да тичаш по цял ден, нищо чудно понякога да забравяш, че въобще чакаш второ.

2. Не купуваш почти нищо предварително

При първото дете започваш да се запасяваш с какво ли не още преди бебето да се роди. Веднага щом разбираш какъв е полът на бебето, не те свърта на едно място и копнееш да му купиш подходящи дрешки. Майка ти също се включва в това и докато бебето се появи, то вече има цял гардероб.

При второто дете обаче знаеш, че ще използваш нещата, които вече имаш, така че заникъде не бързаш.

3. Не правиш щателни проучвания

При първото дете почти всички майки си купуват купища книги за бременността и отглеждането на деца (може накрая да не ги и прочетат всичките), четат неуморно онлайн статии, присъединяват се към групи във фейсбук или към форума, който всички добре познаваме. Накрая се чувстват като истински експерти.

При второто дете общо взето знаеш какво да очакваш, така че дори не поглеждаш към библиотеката, която насъбра първия път. Освен това сега си заета да четеш детски приказки на първото ти дете.

4. Не си правиш планове за големия ден

При първата бременност напрежението е огромно, а най-страшният момент е самото раждане, затова искаш да се подготвиш максимално. Изготвяш най-подробен план какво да се направи, проучваш болниците, избираш си екип и прочие. При второто раждане знаеш, че ще използваш отново първия план или въобще не мислиш да си съставяш подробен план и без това много често раждането гледа да ни обърка всички добре замислени планове.

5. Не правиш грандиозни обявления, че си бременна

Зависи много от характера на всяка майка, но обикновено първия път всяка жена няма търпение да мине малко време от началото на бременността, за да обяви на целия свят, че е бременна. Например чрез професионална фотосесия, която да качи из социалните мрежи.

При второто дете фанфарите са по-малко и накрая дори не го споменаваш, а чакаш коремчето само да те издаде.

6. Не стерилизираш всичко

При първото дете майката се старае всичко около бебето да е стерилно – шишетата, бибероните, дрехите, завивките, пода, тя самата... Всяко ъгълче на къщата трябва да е стерилизирано! При второто дете нещата са малко по-спокойни, а и микробите помагат на бебето да си изгради по-силна имунна система.

7. Не спиш, когато бебето спи

Всяка бъдеща майка е чувала съвета – спи, когато бебето ти спи. С първото бебе това е отчасти възможно, но с второто – абсурд. Когато графиците на първото и второто дете не се припокриват, е много трудно да спиш, когато бебето ти спи... макар че ти се иска, и още как ти се иска...

8. Не записваш всяка стъпка

Има много очарователни бебешки лексикони, в които се попълват важни моменти от развитието на детето - записват се първите му думи, какъв предмет е хванало на прощъпулник си и прочие. Дори да нямаше такива готови лексикони, ти пак щеше да си направиш за първото дете, защото искаш да запишеш всеки момент от развитието му. При второто дете нещата малко ти се сливат, а лексиконът може да си остане непопълнен. А след 20 години детето ти ще те попита какво е хванало на своя прощъпулник и ти ще изтърсиш едно дълбокомислено „ъъъъ...“

9. Не се паникьосваш за всяко нещо

С първото дете всичко е ново, затова и всичко ти изглежда притеснително. Освен това за първи път в живота ти някой е изцяло зависим от теб, затова се стараеш да го пазиш като майка-орлица. При второто дете по-добре разбираш нуждите му и знаеш кое е нормално и кое не, така че не изпадаш в паника непрекъснато (само понякога).

10. Не ти се стои вкъщи (и в същото време не ти се излиза)

Първите няколко излизания навън с бебето могат да са доста стресиращи, защото трябва да се изправиш пред нови предизвикателства, изпълнявайки сложни маневри с бебешката количка по нашите родни тротоари. Така че понякога... просто си оставаш вкъщи. При второто дете обаче вече си достатъчно подготвена, така че излизането не те плаши, а и нямаш търпение малко да си отдъхнеш от домакинските задължения. В същото време обаче трябва да подготвиш две деца за излизане, а това не е най-забавното нещо на света.

11. Не спазваш точен график

Сънят е много важен за бебетата и за малките деца, затова ти си твърдо убедена да накараш първото ти бебе да спи по график, а около този график планираш всички останало. С второто дете нещата стават малко по-хаотични, така че не можеш да си позволиш да структурираш целия си ден около бебето.

12. Не купуваш чисто нови неща за бебето

При първото бебе пръскаш купища пари само за най-доброто и най-новото. Дрехите, завивките, столчето за кола, количката. Дори някоя приятелка да ти предложи носените дрехи от нейното дете, ти нямаш особена нужда от тях, защото си се презапасила. Второто дете обаче е орисано да износва дрехите на по-голямото. Съжаляваме, второ дете!

13. Не си толкова строга относно гледането на телевизия

При първото дете много майки се стараят да не пускат телевизора и да не му позволяват да се застоява пред екрана, в което има много резон, но при второто дете задачата пак е по-трудна. Все пак първото дете вече е научило цаката на телевизора и на таблета ти, а как да ограничиш второто, когато първото вече има любим телевизионен канал... Според проучванията вторите деца гледат повече телевизия и си играят с електронни устройства повече от първите, така че не си сама.

14. Не се вманиачаваш по менюто на детето

При първото дете сигурно си спазвала много строг режим и всяко хранене е било балансирано, съвършено приготвено и в точното количество. С второто дете майките пак се стараят да приготвят разнообразна и здравословна храна, но не са толкова вманиачена като при първото.

15. Не се занимаваш толкова с обучението му

Едно от нещата, които са най-вълнуващи за майките, е да предадат собствения си опит на детето – да му помогнат да извърви първите си крачки в необятния свят на знанието. Затова измисляш какви ли не забавни проекти, с които детето да се научи да разпознава цветовете, буквите и числата. Може би дори кроиш планове как ще му пускаш Моцарт, докато си драска в скицника, за да го превърнеш в един малък гений.

Обаче за второто дете нямаш сили, а и ентусиазмът ти леко е намалял, след като очевидно първото дете не е прихванало нищо от Моцарт и няма да стане Айнщайн. Затова учиш второто на най-основните умения и се надяваш да прихване по нещо от другите деца или от образователните детски филмчета от типа на „Улица Сезам“.

16. Не чистиш постоянно

Наличието на две деца и понятието „чиста къща“ са две напълно несъвместими величини.

17. Не му отделяш толкова внимание

При първото дете цялото ти внимание през деня е насочено към него. Доставя ти огромно удоволствие да си играете, да се разхождате в парка, да правите нови крачки заедно. Но когато имаш две деца, трябва да се разделиш на две, за да им обръщаш еднакво внимание.

18. Забравяш за срещи

При първото дете всичко е по график – всяка среща при педиатъра и при зъболекаря е отбелязана в календара. При второто всичко става в последния момент.

19. Не заснемаш всяка крачка

При първото дете се правят снимки всеки ден и се попълват най-щателни албуми с всеки важен етап от развитието му. Даже може да си направиш и професионална фотосесия, която нямаш търпение да публикуваш. При второто дете камерата на телефона ти си е взела лека почивка. Просто нямаш време и сили да си снимаш всяко нещо, така че документираш само най-важните моменти. Все пак професионална фотосесия може и да има, но не държиш да я споделиш в същия момент, в който получиш снимките.

20. Не вдигаш грандиозни рождени дни

Първият рожден ден на първото ти дете вероятно е бил пищен екстравагантен празник, който то, горкото, изобщо няма да си спомня, но ти ще си спомняш как си дала 100+ лева за бутикова торта, която е била сътворена по твоя лична скица. При второто дете нещата са малко по-спокойни, защото знаеш, че бутиковата торта не е чак толкова важна... важна е обичта на семейството.

И след всичко казано дотук остава да се извиним на всички втори деца от името на всички уморени майки - ние ви обичаме еднакво силно!