Да бъдеш бременна с едно дете е благословия. А да бъдеш бременна с близнаци – двойна благословия! Веднага щом докторът потвърди, че бъдещата майка носи не едно, а две малки ангелчета, едно е сигурно – тя ще изпита смесени емоции. От една страна, ще се вълнува изключително, но от друга страна, нека си признаем, ще бъде доста уплашена.

Бебетата се нуждаят от много – пелени, дрешки, кърпички, мляко и прочие. А с близнаците, тези нужди са двойни. „Как ще се справим?“ е въпрос, който със сигурност много бъдещи родители на близнаци си задават. Те също така обмислят кой ще им помага, как ще финансират образованието на децата си в бъдеще и какво ли още не. Особено майките сме много склонни да мислим далеч напред в бъдещето и да пропускаме настоящето. Е, нека ви върнем там и ви напомним колко страхотно е да бъдеш бременна с близнаци, споделяйки ви някои интересни факти.

1. Във вас бият три сърца

Нека започнем с може би най-удивителният факт за бременността с близнаци – във вас бият цели три сърца! Много бременни дами споделят, че най-специалния момент от бременността е мигът, в който чуват за първи път сърцето на детето си – а да чуете цели две сърца със сигурност е още по-невероятно. Нека не забравяме, че тези сърца всъщност имат свой собствен ритъм и сме сигурни, че и вашето сърце ще се разтупти още по-силно, когато се замислите за живота вътре в себе си.

2. Може да носите „близнашкия ген“

Може и да сте чували за „близнашкия ген“ и преди, но да не сте го приемали сериозно. Сега, когато сте бременни с близнаци, вероятно се чудите как генетиката е повлияла на това. Според много проучвания, ако имате разнояйчни близнаци, вероятно носите „близнашкия ген“, но това да имаш еднояйчни близнаци всъщност не се предава от поколение на поколение. Причината за еднояйчните близнаци всъщност не е генетична, но пък тази за разнояйчните – е. Така например, ако една жена има разнояйчен близнак, е 2.5 пъти по-вероятно да има близнаци, отколкото всяка друга дама.

3. Сутрешното гадене вероятно ще е по-сериозно

Сутрешното гадене е една от най-неприятните части на бременността за много майки. Това прилошаване, което изпитвате в първите месеци от бременността, е резултат от бушуващите хормони в тялото ви. С близнаци е напълно нормално да изпитвате по-силно сутрешно гадене, тъй като у вас се развиват още повече хормони. Нивата на хорион гонадотропин – хормонът, който причинява сутрешно гадене – са по-високи и заради това майките, очакващи близнаци, се оплакват от болки в гърба, проблеми със съня и киселини.

4. Майките на близнаци често живеят по-дълго

Да, предишната точка в списъка беше малко разочароваща, знаем. Затова решихме да приповдигнем духа ви с ново вълнуващо откритие. Университетът в Юта провел проучване, което открило, че в сравнение с другите майки, майките на близнаци живеят по-дълго, имат повече деца от очакваното, а последното им раждане е на по-късна възраст. Подчертава се обаче, че не е доказано, че раждането на близнаци води до подобряване на здравето, а че по-здравите жени раждат близнаци.

5. Майките ядат за трима

Можете да увеличите калорийния си прием, за да се уверите, че носите и на двете си дечица необходимите съставки за здравословно развитие. Но не го удвоявайте – необходими са ви не повече от 300 допълнителни калории през първия триместър, 680 през втория и 900 през третия.

6. Бебетата ви може да растат различно

Растежът на бебето вероятно е притеснение номер едно за всяка бъдеща майка, независимо дали носи едно или повече деца. Докторите непрекъснато ни информират за необходимите хранителни изисквания, а и често се консултираме с Гугъл и близките си за съвети, които са изпробвани от различни хора. Макар и проучванията да не показват огромна разлика при развитието на близнаци и едно дете, се отбелязва, че всяко от близначетата се развива по различен начин и именно заради това едното бебче обичайно се ражда по-тежко, както и се наблюдават различия на по-късен етап.

7. Има два типа близнаци: еднояйчни и разнояйчни

Поговорихме малко за еднояйчните и разнояйчните близнаци, когато засегнахме темата за „близнашкия ген“, но искаме да се потопим по-дълбоко в темата, тъй като ако носите близнаци, вероятно се чудите какви са и какви други фактори играят роля в развитието им. Тъй като разнояйчните близнаци са две различни оплодени яйцеклетки, обичайно се формират две отделни амниотични торбички, плаценти и подкрепящи структури. Еднояйчните близнаци имат еднакво ДНК и невинаги да изглеждат абсолютно еднакво, което се дължи на различни фактори като позиция в утробата и преживявания след раждането.

8. Високите близнаци и жените, които консумират много млечни продукти, е по-вероятно да имат близнаци

Ако внимателно сте прегледали родословното си дърво и искате да научите какво друго е повлияло на факта, че носите близнаци (или пък искате да заченете такива), оказва се, че високият ръст и консумацията на млечни продукти играят роля. Често при високите жени растежът се дължи на инсулина – фактор, който се свързва и със зачеването на близнаци. Дамите, които са родили две или повече деца наведнъж, често са с по-около 3 сантиметра по-високи от средното. По отношение на диетата, експертите подчертават, че животинските продукти и в частност млечните, могат да повлияят на инсулиновия растеж при жените и да засилят отделянето на яйцеклетки в утробата, затова е и по-вероятно да се заченат две деца наведнъж.

9. Трябва по-често да посещавате лекарския кабинет

Всяка бременна жена развива специална връзка с лекаря си, споделяйки му интимни детайли за себе си и живота си и посещавайки го често, за да проверят развитието на бебето си. Когато жената носи близнаци, тези посещения стават дори по-чести, тъй като има някои специални изисквания, заради които се налага лекаря да преглежда бременните по-често, отколкото ако носят едно дете. Семейната ви история и здравословното ви състояние също играят важна роля за това колко често ще посещавате лекарския кабинет.

10. Повишава се броя на ражданията на близнаци

Може би ви се струва, че напоследък все по-често се раждат близнаци? Е, истината е, че не си въобразявайки. Статистически погледнато в днешни дни има повече бременности с близнаци, отколкото няколко десетилетия по-рано. Това може да се дължи отчасти на повишения брой процедури, предразполагащи зачеването, към които много семейства се обръщат. В САЩ има цели 76% повишаване на раждаемостта на близнаци между 1980 и 2009 година.

11. Близнаците ви започват да се свързват още в утробата

Наистина специален факт. Експерти от университетите в Турин и Парма, Италия открили, че ембрионите са наясно с обстановката, в която се намират и взаимодействат с другите ембриони, „комуникирайки“ по специфичен начин.

12. 40% от близнаците си измислят собствен език

Още нещо, което показва силната връзка между близнаците – много от тях си измислят собствен език, който само те разбират. Всъщност рядко става дума за истински език, тъй като наборът от думи не е особено богат, но специфичната дикция и граматика, която използват децата, може да бъде разглеждана като таен код, на който комуникират.

13. Еднояйчните близнаци имат еднакво ДНК, но не и еднакви пръстови отпечатъци

Макар и бременностите с двуяйчни близнаци да са необичайни в сравнение с тези с едно дете, бременностите с еднояйчни близнаци са дори по-редки и именно заради това науката толкова много се впечатлява от тях. Те имат много общо помежду си – създадени са в една оплодена яйцеклетка, която се разделя на две, имат еднакъв генетичен произход и в резултат на това имат еднакво ДНК. Когато се родят, много родители решават да ги обличат еднакво, което прави по-трудно за останалите да ги различават. И въпреки това има едно нещо, което ги различава – пръстовите отпечатъци. Няма два човешки индивида, които да имат абсолютно еднакви пръстови отпечатъци и еднояйчните близнаци не правят изключение.

14. Вероятността да имате близнаци нараства с възрастта

Интересна добавка към нашия списък – знаем, че по-възрастните жени зачеват по-трудно, но когато успеят, има по-голям шанс да носят близнаци. Причината е, че жените на 35 или повече години произвеждат повече от стимулиращия фоликулите хормон FSH, отколкото младите жени. Този хормон кара клетката да узрее в подготовка за овулацията всеки месец и дамите с повече FSH може да отделят повече от една яйцеклетка в един цикъл. Така че ако се опитвате да забременеете на по-късна възраст, животът може да крие две специални изненади за вас.

15. Ако веднъж сте родили двуяйчни близнаци, е по-вероятно отново да имате близнаци

Представете си да имате повече от една бременност с близнаци – за много дами може би е трудно, но всъщност не се случва никак рядко, ако имате двуяйчни близнаци. Шансът е дори два пъти по-голям! Затова ако имате близначета и искате „още едно“, имайте и още едно наум.

16. Възможно е безопасно да родите по естествен начин

Когато сте бременна с близнаци, много мисли преминават през ума ви. Повечето от тях са за развитието на бебетата и за това как ще се справите щом се появят на бял свят, а да не забравяме и раждането. Важно е да знаете, че е напълно възможно да родите по естествен начин. Зависи от няколко фактора, които трябва да обсъдите с лекаря си. Ако нямате здравословни проблеми и поне едно от децата е с надолу главичката преди раждането, имате добър шанс да родите вагинално. Но помнете, че раждането понякога е неочаквано, особено при бременността с повече от едно дете, така че дори и да планирате естествено раждане, докторът ви може да се намеси, ако е необходимо.

17. Повечето майки обаче избират Цезарово сечение

Макар и да е възможно да родите по естествен начин, много дами избират Цезаровото сечение. Това е напълно разбираемо – вагиналното раждане е трудно и при едно дете, а какво остава за две. Да благодарим за съвременните технологии! Често влияние оказват и здравословните проблеми и позицията на децата преди раждането и именно заради това много родители предпочитат децата им да се родят със секцио. Обсъдете внимателно възможностите си със своя лекар и не се тревожете.

18. Подгответе се за по-ранно раждане

Повечето бременности с близнаци завършват с раждане преди термина. При бременност с едно дете се смята, че терминът трябва да бъде около 40-тата седмица, но ако детето е повече от едно, има някои неща, които се случват различно. Лекарите смятат, че 37 седмици са достатъчни за пълно развитие на двете бебета, а средната продължителност е 36.4 седмици. Това означава, че имате по-малко време да се подготвите за появата на малките си ангелчета и ви съветваме щом приключите с прочита на статията, да започнете да си изготвяте списък с нещата, които ви предстои да свършите или закупите.

19. Ще се нуждаете от допълнителна помощ

Както вече споменахме, бебетата са взискателни. От момента, в който се родят, те ще изискват много от вас – физически, ментално и емоционално. Един от най-важните съвети е това да приемате помощ. За щастие повечето ви близки сами ще предложат подкрепата си и ще дадат всичко от себе си да направят живота ви по-лесен. Знаем, че можете да се справите, но ще е много по-приятно, ако имате компания – а и така ще можете от време на време да си крадете време за себе си.

20. Всеки, който срещате, ще ви намира за страхотни

И разбира се, последният факт е повече от приятен – всички, които срещате, ще смятате, че сте страхотни. Защо ли? Защото сте! Вие сте носили повече от едно бебе. Три сърца са биели във вас. Давате всичко от себе си, за да може децата ви да се чувстват добре и да бъдат щастливи. Режимът ви на кърмене и хранене на децата е бил направо откачен. Люлеели сте едното бебе с една ръка, докато сте галели второто с другата. Списъкът е безкраен – и колкото и зле да се чувствате, надяваме се никога да не го забравяте – вие сте страхотни!