Докато чакате писмото си от Хогуъртс, днес ще ви разкрием някои любопитни факти от магическия свят на вълшебника Хари Потър.

1. Хари Потър и Рон Уизли така и не се дипломират от Хогуъртс

След като Волдемор е убит, а смъртожадните са изпратени в Азкабан, нито Хари, нито Рон има желание да завърши образованието си в Хогуъртс. Само Хърмаяни се връща в училището и преминава всички изпити.

Въпреки това и тримата си намират работа в Министерството на магията. Хари и Рон стават аврори (магьосниците, които се бият срещу тъмни магьосници), а Хърмаяни по-късно е избрана за министър на магията.

2. На каква възраст умират Дъмбълдор и Волдемор?

Дъмбълдор е доста възрастен, когато умира – на 115 години. Волдемор е убит, когато е на 71 г., въпреки множеството му опити да стане безсмъртен.

3. Хари, Рон и Хърмаяни се появяват в картичките от Шоколадови жаби

Според Дж. К. Роулинг най-щастливият момент в живота на Рон е, когато вижда собствения си портрет върху картичка от Шоколадови жаби. Хари, Рон и Хърмаяни са си заслужили тази чест, защото помогнаха за побеждаването на Волдемор.

4. Дж. К. Роулинг съставя чернова на последната глава на поредицата още докато работи върху първата книга

Моментът, в който Хагрид излиза от Забранената гора, държейки на ръце „мъртвия“ Хари, Битката при Хогуъртс и как Хари приема собствената си смърт, заобиколен от призраците на родителите си, са сцени, които Роулинг е замислила още от самото начало.

Хагрид въвежда Хари в магическия свят и е до него, когато останалите го мислят за мъртъв. Това е и причината Хагрид да остане жив до самия край (освен това, че е страхотен!).

5. Актрисата, която изигра Стенещата Миртъл, е на 40 години, когато излиза филмът.

Стенещата Миртъл е духът, който обитава женската тоалетна. В книгата се казва, че момичето умира, когато е на 14 години. Интересното е, че актрисата Шърли Хендерсън, която се справя брилянтно в ролята, е на 40 години, когато излиза филмът. Вярно, че много 20-годишни играят тийнейджъри, но 40-годишна да играе 14-годишна – това си е рекорд.

6. Хагрид няма свой патрон

Патроните са магически закрилници, които се извикват с помощта на специално заклинание. Хагрид обаче не успява да изпълни сложното заклинание, което да го предпази от дементорите. Хубавото е, че той така и не се сблъсква с тях, след като е пуснат от Азкабан.

7. Рупърт Гринт не е допуснат до снимачната площадка, докато снимали сцената с целувката на Хари и Хърмаяни

Не, тук не става дума за ревността на Рон, просто Рупърт Гринт се смеел толкова неудържимо, докато снимали тази сцена между Ема Уотсън и Даниел Радклиф, че режисьорът помолил Рупърт да напусне снимачната площадка, докато приключат със сцената.

8. Образованието в Хогуъртс е безплатно

Немалко фенове са се опитвали да изчислят колко би струвало образованието в Хогуъртс, но Роулинг заявява, че образованието в училището по магии е напълно безплатно. Тя казва, че Министерството на магията е отговорно за всички разходи на учениците. Ех, колко добре звучи.

9. Хогуъртс се строи от 40 души в продължение на 7 месеца

Създателите на декорите са създали страхотен модел, и то за толкова кратко време. Освен това работата им никога не свършвала, а макетът постоянно се обогатявал. Сега можете да видите макета на Хогуъртс при обиколките в студиото на „Уорнър Брос“.

10. Магьосниците, които са на възраст под 11 години, трябва да учат от вкъщи

Според законите на магическия свят всички деца под 11 г. трябва да бъдат обучавани вкъщи, защото се смята, че децата не биха могли да контролират магическите си способности и ще издадат тайната си пред обикновените хора.

11. Любимият реквизит на Даниел Радклиф били очилата

Едва ли можем да си представим Хари Потър без емблематичните му кръгли очила. Нищо чудно, че те са били любимият реквизит на актьора. Радклиф е сменил общо 160 чифта очила, докато снимал поредицата.

12. Любимото митично създание на Роулинг е фениксът

И за това си има причина – фениксите са просто страхотни! Те могат да живеят до 1000 години и не им представлява никакъв проблем да се възродят от пепелта малко след като са изгорели в пламъци. Сълзите им лекуват рани и тези животни са изключителни лоялни. Кои не би искал да притежава такова създание?

13. Най-голямата мечта на Дъмбълдор е да види отново семейството си

Помните ли огледалото Еиналеж, което показва най-съкровените мечти и желания на онзи, който се огледа в него? В него Дъмбълдор вижда семейството си – баща си, майка си и сестра си – все още живи, а брат му отново е в сърдечни отношения с него. Това е мечтата му, а не празните приказки за вълнени чорапи, които разправяше на Хари.

14. Дийн Томас дълго време си мисли, че родителите му са мъгъли

Съученикът на Хари – Дийн Томас, винаги е смятал, че родителите му са били обикновени хора, т.е. мъгъли. Майка му и доведеният му баща наистина са такива, но се оказва, че истинският му баща е магьосник. Той обаче не е казал на майката на Дийн, защото се е страхувал за нейната сигурност. Бащата на Дийн е убит от смъртожадните, когато отказва да се присъедини към редиците им.

15. Обикновените хора виждат стар, изоставен замък на мястото, където всъщност стои Хогуъртс

На мястото, където е построен Хогуъртс, мъгълите виждат само руини, а не и величествената постройка. Следващия път, когато посещаваме някой рухнал замък, ще гледаме по-внимателно.

16. Роулинг е черпела вдъхновение за заклинанията от латинския език

Образованието, което Роулинг е получила в университета, се оказва доста полезно и ѝ е помогнало да измисли повечето от заклинанията. Например заклинанието „експелиармус“ (заклинанието за обезоръжаване) е комбинация от две латински думи: „експелере“ – прогонвам, и „арма“ – оръжие.

17. Хърмаяни е автопортрет на писателката

Дж. К. Роулинг разкрива, че характерът на Хърмаяни е почти точно копие на характера на авторката, когато е била на 11 г. Роулинг казва, че все пак Хърмаяни е доста по-хитра, но и двете имат ненаситна жажда за знания и не са особено търпеливи.

18. Гарата „Кингс Крос“ е избрана съвсем умишлено

Изборът е символичен и много трогателен, защото родителите на Роулинг са се срещнали на тази гара.

19. Фактът, че Моли Уизли убива Белатрикс Лестранж, е от голямо значение

Белатрикс е много силна черна магьосница и е най-вярната последователка на Волдемор. Тя е убила много добри магьосници, а душата ѝ е изпълнена с безумна любов към нейния зъл господар. Въпреки че Белатрикс притежава огромна сила, Моли Уизли успява да я победи. Едва ли някой е очаквал такива магически способности от многодетната майка и домакиня. Тогава защо точно тя? Защото тя е символ на майчината любов и закрила, които винаги побеждават.

20. Кой е въпросът, от който Роулинг се е бояла най-много

„От какво е направена пръчката на Дъмбълдор?“ За щастие, никой не ѝ е задал този въпрос, докато е било време. Какво толкова страшно има в този въпрос, питате се вие. Фактът, че пръчката е на правена от бъз (във фолклора той се свързва със смъртта) и наблюдателните фенове щяха да направят връзка между пръчката на Дъмбълдор и Бъзовата пръчка в историята за Даровете на смъртта.

21. Конското в „Хари Потър и Орденът на феникса“

Чичото на Хари многократно се опитваше да го изгони от къщата си и в един момент почти успява, докато не се намесва леля Петуния, която изведнъж се застъпва за Хари. Просто невероятно! Тя, която винаги е мразила момчето. Тази сцена всъщност е изрязана от филмите, но пък на екран виждаме писмото Конско, което се разкрещява на Петуния: „Помни последното!“ Писмото всъщност е от Дъмбълдор и напомня на лелята за последното му писмо, в което поверява грижата за Хари в нейните ръце.