1. Впечатляващата плитка на Елза е съставена от 420 000 компютърно генерирани косъма, за които трябвало да се създаде нов софтуер. Само за сравнение, човешката коса е изградена от около 100 000 косъма, а Рапунцел от „Рапунцел и разбойникът” има само 27 000.

2. Режисьорката Дженифър Лий е първата жена, която режисира филм на „Дисни”. Като вземем предвид, че „Снежанка и седемте джуджета” е създаден през 1937 г.  – крайно време е било.

3. Аниматорите са създали специален софтуер, който генерира снежинки, за да направят 2 000 вида различни снежинки. Трябвало е „Замръзналото кралство” да изглежда възможно най-реалистично.

4. Идина Мензел, която озвучава Елза, и Кристен Бел, която озвучава Анна, трябвало да четат репликите си заедно, за да се получи неподправеното взаимодействие между двете сестри. Обикновено актьорите не работят заедно при озвучаването.

5. Сантино Фонтана бил на прослушване за Фин от „Рапунцел и разбойникът”, но не го одобрили за ролята, вместо това му предложили ролята на принц Ханс в „Замръзналото кралство”.

6. Имената Ханс, Кристоф, Анна и Свен са в чест на автора на „Снежната кралица” – Ханс Кристиан Андерсен, тъй като и този път анимацията на „Дисни” е вдъхновена от световна класика.

7. Рапунцел и Флин са появяват за коронацията на Елза. Аниматорите за пореден път са преплели няколко анимации.

Рапунцел

8. Докато търсели вдъхновение за двореца на Елза, част от екипа посетил леден хотел в Квебек. Сега в този хотел има апартамент, наречен „Замръзналото кралство”.  

9. Можете да видите малък Мики Маус върху табелата на магазина в пустошта.

10. Елза първоначално трябвало да бъде злодеят в анимацията. Първоначално тя трябвало да е злата кралица, която проклина кралството на вечна зима. Може би е по-добре, че сценаристите са размислили.

11. „Замръзналото кралство” е преведен на 42 езика, което го прави един от най-популярните филми на „Дисни” в света.

12. Конят на Анна е наречен Ситрон, което на норвежки означава „лимон”.

13. Джош Гад е импровизирал повечето си реплики като Олаф, защото е искал да разсмее продуцентите. Явно е успял.

Олаф

14. Дуетът на Анна и принцс Ханс „Любовта е отворена врата” е първият дует на „Дисни”, в който принцесата пее заедно със злодея. 

15. „Замръзналото кралство” е най-успешният анимиран филм в историята. Приходите му възлизат на1.07 млрд. долара, а втори е „Играта на играчките 3”.

16. Външният вид на елена Свен е базиран на... кучето на продуцента. Екипът докарал и истински елен, но аниматорите потърси вдъхновение другаде.

17. Първоначално Свен трябвало да се казва Тор, но вероятно са решили, че героят едва ли може да се мери с Крис Хемсуърт...

18. Екипът се е вдъхновил от Норвегия за създаването на Арендел. Аниматорите направили няколко пътувания из Норвегия, преди да започнат работа.

19. Другият режисьор – Крис Бък, е работил по други класики на „Дисни” – „Малката русалка”, „Покахонтас” и „Тарзан” са само някои от тях.

20. „Замръзналото кралство” е първият пълнометражен анимационен филм на „Дисни”, който печели „Златен глобус” за „Най-добър анимационен филм”.

21. 50 души са работили върху създаването на сцената, в която Елза изгражда своя леден замък. Един кадър отнемал 30 часа! А Елза създава целия замък за 36 секунди.

Замръзналото кралство