Животът може да ни поднесе много неприятности. Случва се на всеки от нас. Тези ситуации ни оставят чувства като гняв, разочарование, тъга, обладаващи живота ни със седмици, месеци и дори години. Както повечето хора казват в такъв слувай „времето лекува“.

Но колко време е нужно?

Ако неприятните емоции, завладяли живота ти, сякаш се опитват трайно да се настанят в ежедневието ти, време е да направиш нещо повече, от това да чакаш да мине време. Колкото и клиширано да звучи, най-добрият начин да подобриш състоянието си, е да пуснеш позитивизма в живота си. Това не означава да се опиташ да игнорираш негативното. Постарай се двете да вървят ръка за ръка по пътя ти към подобрението. Не бързай, дай си достатъчно време и с правилните неща, съврем скоро ще се почувстваш по-добре и готова да продължиш напред.

Поплачи

За някои хора плачът може да бъде символ на слабост, но истината е, че той е едно от най-добрите неща, които можеш да направиш, за да се оттървеш от негативните емоции. Така приемаш начина, по който се чувстваш и се освобождаваш от него, вместо да го потискаш.

Поеми отговорност

Често, когато се чувстваш зле, обвиняваш друг за това. Естествено, това не подобрява състоянитето ти. Затова е по-добре да спреш. Да обивиняваш себе си също не е добре. Така попадаш в капана на обвинението, от което ще бъде много трудно да се измъкнеш. Най-доброто, което можеш да направиш в тази ситуация, е да приемеш ситуацията като урок, от който да се поучиш и да извлечеш най-доброто от себе си.

Промени гледната си точка

Опитай се да погледнеш ситуацията от различен ъгъл, да извлечеш позитивното. Така, колкото и малко позитивизъм да успееш да извлечеш, в даден момент ще осъзнеш, че нещата са се случили по най-добрия възможен начин.

Медитация и йога

Йогата и медитацията помагат, за да се почувстваш добре, да изчистиш съзнанието си от проблемите и да освободиш тялото си от стреса. Дори да не премахнат напълно неприятните чувства, то със сигурност ще те накарат да се почувстваш по-добре.

Включи се в групови занимания

Срещите с хора в подобен момент ще те разсеят и ще те отделят от собствените ти негативни мисли. Запиши се на курс или друго мероприятие, което ще те срещне с нови хора. Така, освен че ще се разсееш, ще разшириш мирогледа си.

Смей се

Може да ти звучи повърхностно, но смехът ще има страхотен ефект върху тялото и ума ти. Без значение дали се смееш на забавен спомен от миналото, любимата си комедия или клипове, които си гледала в интернет, осигури си поне 10 минути на ден смях, за да повишиш тонуса си.

Награди се

Когато израстваш и постигаш целите си, едно от най-важните неща, за да поддържаш мотивацията си на ниво и да отпразнуваш успехите си, колкото и малки да са те, е да се награждаваш. Прави си малки подаръчета при всяка постината цел: любимия си шоколад, нова дреха или нещо, което би те накарало да се почувстваш добре.

Приеми, че миналото не винаги е добро

Когато страдаш за нещо, несъзнателно го идеализираш, създавайки в съзнанието си усещането, че си пропуснала нещо много добро. Важно е в такива случаи да погледнеш реалистично на ситуацията и да си дадеш сметка, че не всичко е било прекрасно. Краят идва с причина.

Фоксирай се върху бъдещето

Вместо да насочваш мислите и енергията си върху нещо, което вече е в миналото, по-добре ги използвай, за да се фокусираш върху бъдещето. Със сигурност имаш мечти и планове, които само чакат да бъдат осъществени. Какво по-хубаво от това да започнеш да ги осъществяваш още днес.

Тренирай

Редовните тренировки не само ще поддържат тялото ти във форма, но и ще помогнат на съзнанието ти да се освободи от стреса. Затова, колкото и зле да се чувстваш, не забравяй за редовните упражнения и ефектът, който ще имат върху теб.

Прощавай

Друга важна част от приемането на болката е да се научиш да прощаваш. Ако някой те е наранил, първоначалната ти мисъл може би е да отмъстиш. С течение на времето осъзнаваш, че това е нещо, което ще нарани само и единствено теб. Затова, научи се да прощаваш. Приеми грешките, които останалите допускат спямо теб и прости.

Поучи се

Вместо да се самосъжаляваш, да страдаш или да таиш в себе си гняв, по-добре обмисли ситуацията и уроците, който тя носи със себе си. Научи се да извличаш полезното от всяка ситуация и ще видиш как скоро ще се почувстваш отново добре.

Напиши всичко, което чувстваш

Писането има много по-голям ефект, от колкото си мислиш. Когато записваш мислите си, оставяш негативния им ефект върху хартията. Препрочитайки написаното, ще можеш да го обмислиш по-добре и да намериш начин да продължиш напред.

Вземи си почивка

За някои това може да се струва като бягство, но посещението на ново място може да ти помогне да промениш гледната си точка, да прочистиш ума си от негативизма. Това е идеалното време да посетиш място, за което отдавна мечтаеш.

Промени начина си на мислене

Замени старите, негативни мисли с нови. Ако не спреш да мислиш за миналото, никога няма да можеш да продължиш напред. Мисли за настоящето и бъдещето. Мисли за щастливите моменти, за близките си хора и за плановете.

Научи ново умение

Новото умение ще повиши самочувствието ти, ще те накара да се почувстваш по-уверена и ще заличи негативните мисли от съзнанието ти. Може да научиш нов език, да се научиш да шофираш или да правиш страхотни десерти.

Опитай се да се изясниш с любимия

Когато някой те нарани, в съзнанието си ти го приемаш като заплаха, като символ на болка и страдание. Затова е трудно да се изправиш срещу него. Да поговорите откровено обаче, е най-добрият начин да си изясниш ситуацията и да продължиш напред.

Започни отначало

Понякога, когато се чувстваш наранена, попадаш в капана на собственото си ежедневие. Особено при раздяла, това може да бъде много болезнено. За да избегнеш това, промени нещо в ежедневието си и в начина ти на живот. Така ще настроиш съзнанието си, че започва нов етап от живота ти.

Проучи опциите си и избери най-добрата за теб

Когато попаднеш в неприятна за теб ситуация имаш три опции: да я приемеш, да си тръгнеш или да я промениш. Избери тази, която е най-подходяща за теб и насочи нагласата си в тази насока.

Оттърви се от нещата, напомнящи ти за него

За можеш успешно да продължиш напред, трябва да се оттървеш от всичко, напомнящо ти за ситуацията. Така ще можеш да разсееш съзнанието си от мисълта за него.

Позволи си да бъдеш щастлива

Не се отдалечавай от щастието и не се спирай да бъдеш щастлива. Често, съзнанието ти е това, което ти пречи да продължиш напред. Не допускай то да провваля щастливите ти мигове и да пречи на бъдещето ти, потискайки те с мисли за миналото.