Днес сме подбрали 21 кухненски трика за приготвянето на храна, чистенето и подреждането. Някои от тях са доста изненадващи и едва ли сте ги чували преди, но затова пък наистина работят.

Трикове при готвенето:

1. Как бързо да премахваш семките от зеленчуците

За да премахнеш по-бързо семките от тиквичките или други подобни зеленчуци – използвай лъжица за сладолед. Нейният остър ръб по-бързо ще изчегърта семките от зеленчука.

2. Как да премахнеш излишната мазнина от ястието

Ако си прекалила с мазнината, много лесно можеш да поправиш тази грешка. Ще ти трябва само лед и кухненска хартия. Увий кубчетата лед в хартията и забърши внимателно храната. Ледът служи като магнит и ще изсмуче излишната мазнина.

3. Използвай фолиото като професионален готвач

Когато използваш найлоново фолио, то винаги ли къса? Дръж го в хладилника, както правят професионалните готвачи. Студеното фолио просто е по-послушно – залепва и се къса по-рязко.

4. Как да обелиш цитрусите

Мразиш да белиш лимони и портокали? Не искаш да си съсипеш маникюр, докато се опитваш да пробиеш твърдата кора? Сложи плодовете в микровълновата за 20 секунди и след това ще ти е много по-лесно да отделиш вътрешността от кората.

5. Обели яйцата по-лесно

Добави сода или оцет към водата, в която вариш яйцата. Тези течности проникват в черупката на яйцето и благодарение на тях беленето става по-лесно.

6. Как да изстискаш повече сок от цитрусите

Ако искаш да изцедиш и последната капчица сок от лимона, първо го сложи в хладилника, а после го затопли в микровълновата за 15-20 секунди.

7. Настържи кашкавала с възможно най-малко загуби

Преди да настържеш кашкавала, пъхни го във фризера за около половин час. По този начин той ще се втвърди и няма толкова да залепва по рендето. Освен това ще ти е много по-лесно да го поръсиш върху чинията с вкусни спагети.

8. Нарежи лука без да пролееш и една сълза

Тук на помощ отново идва фризера  - пъхни лука в него за 30 минути. Използвай този трик само ако ще готвиш с лука, но не и ако се каниш да правиш салата, защото лука ще загуби хрупкавостта си.

9. Как да свариш пастата без поражения

Ако не искаш водата да изври, докато не я гледаш, сложи дървена лъжица върху тенджерата. Тя няма да позволи на пяната да прелее.

10. Как да опечеш цяло пиле

Когато печеш цяло пиле или друг вид птица, трябва да го поставиш да легне на гърдите. Там се съдържа по-голямата част от месото, а колкото по-близо се намира до източника на топлина, толкова по-бързо ще се изпече.

11. Пергаментова хартия за кексчета

Ако нямаш специални кошнички или формички за кексчета, можеш да ги опечеш и в пергаментова хартия. Освен това по този начин могат да се получат по-интересни форми.

12. Правилният начин да притопляш всички тестени изделия

Когато искаш да затоплиш изстиналата пица или друго тестено изделие в микровълновата фурна, сложи при нея и чаша вода. Влагата няма да позволи на пицата да се изсуши и ще ѝ помогне да запази хрупкавостта си.

13. Как да направиш яйцата на очи по-специални

Тази техника смесва яйцата на очи с изискаността на пошираните яйца. За целта трябва да счукаш яйцата в тигана, сякаш се каниш да правиш яйца на очи, но вместо да добавиш мазнина, сипи малко вода и тогава сложи тигана на котлона. Яйцето ще се запече на парата и резултатът е перфектното яйце с течен жълтък.

Трикове за подреждането:

1. Как да съхраняваш свежите подправки

За да съхраниш витамините и полезните вещества в подправките, можеш да ги замразиш във формички за лед. Сложиняколко листенца от подправката, сипи вода или олио и имаш страхотни кубчета с подправки, готови за употреба в готвенето.

2. Как да съхраняваш обелените ядки

За да запазиш полезните вещества, вкуса и аромата на обелените ядки, можеш да ги замразиш. По този начин те няма да придобият горчив вкус, както често се случва при ядките, когато стоят дълго време на стайна температура. Но трябва да запомниш, че този трик се използва само при непечени ядки, няма смисъл да замразяваш печените.

Трикове за почистване

1. Правилният начин за почистване на чугунени тигани

За да предотвратиш появата на ръжда върху чугунения тиган, избягвай да го миеш с обикновен препарат за съдове. Вместо това използвай готварска сол. Този метод съвсем успешно ще премахне упоритите миризми при готвенето.

2. Как да премахнеш неприятния аромат от ръцете ти

За да премахнеш упоритите и неприятни миризми на лук и чесън, използвай готварска сол или лимон. Просто ги втрий в ръцете си и после изплакни. Внимавай да нямаш ранички по ръцете, защото усещането няма да бъде особено приятно.

3. Как да върнеш блясъка на съдовете

Ако искаш да върнеш предишния блясък на кухненската тенджера, измий я със смес от оцет и вода. Ако тенджерата е от неръждаема стомана и по нея няма други метални части, можеш да я накиснеш за през нощта, така ефектът ще е дори по-добър.

4. Върни дървените лъжици към живота

След време дървените лъжици и шпатули губят представителния си външен вид и поемат неприятните миризми. В такива случаи си мислиш, че единственото, което можеш да направиш, е да ги изхвърлиш, но това не е така. Можеш да ги извариш в чиста вода и след това да ги оставиш да изсъхнат на слънце. По този начин ще премахнеш неприятния аромат и ще им вдъхнеш нов живот.

5. Как да почистиш дървените дъски

За да премахнеш неприятните миризми, просмукани в дървените дъски, е необходимо само да ги изтъркаш с няколко щипки груба сол на зърна. След това остави дъската за 10-15 минути, а после я избърши с половин лимон и я остави да се изсуши. Този трик гарантирано ще премахне неприятните миризми.

7. Как да опазиш рецептите чисти

Когато готвим, често използваме книги или собственоръчно написани рецепти. Понякога обаче е доста трудно да ги опазим чисти в процеса на готвене. За да се справиш с този проблем, използвай закачалка за панталони (с щипки), която да държи книгата отворена, а след това я закачи на безопасно място.